Primul hold-up la o banca din Romania/Despre Whiskey Robber
În plină zi, o filială a Băncii Transilvania, din Cluj, a fost jefuită de doi indivizi mascaţi şi înarmaţi. S-au furat, se pare, 60.000 euro în nici zece minute. Două persoane, paznicul şi casiera au fost răniţi de atacatori. Jaful a avut loc azi ( vineri, 13 februarie), în jurul orei 16,45, în sediul băncii aflându-se 15 persoane, angajaţi şi clienţi. Poliţiştii au sosit la faţa locului, după ce a fost apăsat butonul de panică. Jefuitorii au reuşit să fugă folosind se pare un autoturism parcat în zonă.
Este primul jaf armat asupra unei bănci din istoria României. Atacuri armate asupra unor maşini care transportau bani ai băncilor au mai avut loc de-a lungul timpului ( de exemplu, în 1959, şase persoane înarmate au atacat, folosind o regie demnă de un film de hollywoodian un vehicul al Băncii Naţionale care transporta aproximativ 1,6 milioane lei, echivalentul din acea vreme a circa un milion de dolari SUA) însă un jaf armat în sediul unei bănci din România nu s-a mai întâmplat. Protagoniştii marelui jaf din timpul RPR au fost prinşi după cîteva luni, cinci dintre ei fiind condamnaţi la moarte, al şaselea, o femeie, primind condamnare pe viaţă. pedeapsa nefiind însă executată decât parţial, persoana reuşind să obţină acceptul comuniştilor de a emigra.
După 1990, un angajat al Băncii Ţiriac, Eugen Coporan a pus la cale un jaf al unei maşini care transporta 30.000 euro. Vehiculul care era condus chiar de Coporan a fost atacat la intersecţia străzilor Schitu Măgureanu şi Ştirbei Vodă, de cei doi complici ai acestuia. Agenţii de pază ai transportului au fost ameninţaţi cu o armă cu aer comprimat şi daţi jos din maşină care a demarat în trombă. Cu toate acestea, poliţia a reuşit să blocheze autovehiculul în trafic şi să-i reţină în scurt timp pe cei trei jefuitori.
În 23 iunie 2001, un bucureştean a fugit cu 367 milioane lei, reprezentând încasările unui lanţ de magazine alimentare din sectorul 4.
Petre Florea (51 de ani), fost taximetrist, ajunsese şofer într-un echipaj de agenţi colectori ai unei firmesocietăţi care asigura paza încasărilor lanţului de alimentare Concordia. În timpul unui transport, el a simulat o defecţiune la maşina de serviciu, i-a rugat pe colegii săi să o împingă şi a dispărut. A fost prins în Eforie Sud, din suma furată nerecuperîndu-se decât vreo 18 milioane lei.
În 8 aprilie 2002, Daniel Constantin Jinga (23 de ani), agent de pază la sucursala din Braşov a Băncii Româneşti a fugit cu 8.000 de dolari şi cu arma din dotare.acetsa intrase în tură la ora 19, a deconsectat sistemul de alarmă, a descuiat unul dintre seifuri, a luat 7.400 de dolari, 400 de mărci şi 2.000.000 de lei şi a părăsit clădirea, luând cu el pistolul Carpaţi şi 12 cartuşe. Pe seiful dechis, Jinga a lăsat un bilet, pe care a scris „Îmi pare rau”. Furtul a fost descoperit a doua zi dimineaţa. Fugarul a fost descoperit de un puşti de 13 ani, în bazarul Gării Braşov. Banii nu au fost recuperaţi.

Un jaf la o agenţie a Băncii Transilvania a mai avut loc în 28 martie 2008, la Floreşti; Foto: Mediafax
In 5 iulie 2004, Petru Nica, angajat al firmei CPI Security, şoferul unei autospeciale blindate pentru transportul valorilor, a disparut cu 100 de miliarde lei vechi colectate de la filialele ABN Amro din Galaţi, Constanţa şi Ploieşti. Maşina din care disparusera 16 saci in care se aflau 88,4 miliarde lei vechi şi 33.396 de dolari, a fost găsită abandonată pe strada Madrigalului din cartierul bucureştean Băneasa. Complicii lui Nica, Gabriel Velescu şi Aurelian Paven, l-au aşteptat pe traseu, pe DN1, şi l-au ajutat sa transfere banii intr-un Dodge, şi ulterior sa-i ascunda. Dupa o saptamana de cercetari, in care au stabilit ca totul fusese premeditat cu mare grija, politiştii bucureşteni au reuşit sa-i prinda pe toţi trei, Nica fiind descoperit intr-o vila din Snagov.
În schimb, au existat spargători de bănci celebri, proveniţi din România, cel mai cunoscut fiind Ambrus Attila, fost sportiv de performanţă, devenit cunoscut pe întreg mapamondul sub porecla Whiskeyman, deoarece obişuia să bea un păhărel de whiskey înainte de jaf. În perioada 1993-1999, Ambrus Attila a jefuit nu mai puţin de 46 de bănci, devenind o figură populară în Ungaria, unde la locul faptei lăsa scrisori, flori sau pălării şi nu de puţine ori şi o jumătate de sticlă cu whisky. Ambrus se considera un fel de Robin Hood modern, justificând că acţiunile sale au fost îndreptate doar împotriva băncilor care „au încărcat notele de plată ale clienţilor”.
Interviu cu Whiskeyman (sau Whiskey Robber)-Attila Ambrus
În 1999, reuşeşte să evadeze din locul de detenţie coborând pe gemul celulei folosind fâşii împletite din cearceaf. după încă o serie de jafuri este din nou arestat şi, într-un final condamnat. Va putea ieşi din închisoare, în cazul unei posibile eliberări condiţionate, în 2010. Ambrus a devenit între timp erou al unor filme documentare difuzate de HBO şi Discovery şi personaj de al unor cărţi transformate în best seller-uri în Germania, Ungaria şi Statele Unite.
Revenind la băncile din România, în 30 martie 2006, la Piatra Neamţ, reprezentanţa Băncii Carpatica, de pe bulevardul Traian, a fost spartă. Doi indivizi, dintre care unul minor, au smuls gratiile de la fereastra băii de serviciu şi, după ce au spart geamul, au pătruns în interior. Spărgătorii au incendiat uşa de la Biroul de Credite, dar nu au apucat să treacă la acţiune, pentru că s-a declanşat alarma.
Referitor însă la Banca Transilvania, trebuie menţionat că în 28 ianuarie 2008, o sucursală a acesteia din comuna Floreşti a fost călcată de hoţi care au pătruns în incintă decupând un zid al imobilului cu ajutorul unui flex. Din seiful băncii, tăiat tot cu fierăstrăul electric, au dispărut 97.000 lei, 9.000 euro şi 3000 dolari SUA. La câteva zile după jaf poliţia a reţinut un suspect, Banyai Tibor.
Video: Youtube-Realitatea’s Channel şi 2007timepost
Lasă un răspuns