ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Anchetatorii au gasit primele indicii ale jafului de Cluj: gunoaiele din spatele bancii

leave a comment »

Oficiali ai poliţiei şi jandarmeriei au aunţat în cursul dimineţii de azi că ancheta în cazul jafului armat asupra unei agenţii a Băncii Transilvania se desfăşoară cu responsabilitate şi au fost descoperite unele indicii. Televiziunile au prezentat imagini cu echipe mixte de jandarmi şi poliţişti care răscoleau în zăpada din garajul băncii, cu mâinile goale. S-a sugerat că au fost descoperite „documente” provenind din banca jefuită şi care au fost abandonate de atacatori. Ca şi în cazurile Gorbunov-jaful de la casa de schimb valutar din Braşov şi dispariţia zecilor de arme de la depozitul militar din Ciorogârla, anchetatorii fac exces de zel ducând spre derizoriu ceea ce ar trebui să fie nişte anchete serioase. Aşa zisele documente abandonate de jefuitorii băncii Transilvania sunt de fapt nişe banderole cu care se prind teancurile de bani şi nişte prăpădite de chitanţe de la bancomat şi pe care le aruncă pe unde apucă atât clienţii , cât şi angajaţii băncilor. Astfel de gunoaie sunt peste tot, pe lângă toate ghişeele sau agenţiile bancare. În plus, după cum se vede în imaginile difuzate de posturile de televiziune, jandarmii şi poliţiştii, chiar şi procurorii recuperează posibilele probe (despre care se spune că au fost aruncate de tâlhari), cu mâinile goale, fără mănuşi. Halal anchetă, halal strângere de probe, vai de asemenea anchetatori. O sută de mănuşi de plastic costă câţiva lei în orice magazin…
Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

more about „Mărturia jandarmului în direct la Rea…„, posted with vodpod

În plus, se oferă şi alte amănunte halucinante: jaful a durat un minut şi şase secunde, firma de securitate a intervenit la trei minute după jaf, iar poliţia după cinci minute. Altă dezinformare de altfel. Un minut şi şase secunde a durat numai ameninţarea casierei, tot jaful durînd în jur de zece minute. La trei minute, respectiv cinci minute au intervenit forţele de ordine după declanşarea butonului de panică care a fost pornit la minute bune după începerea jafului. Martorii declară că au existat mai multe tentative ale unor persoane de a alerga după hoţi, iar casiera, contrar normativelor de securitate ale băncilor ar fi avut discuţii contradictorii cu tâlharii ceea ce este evident că ar fi putut pune în pericol vieţile celorlalţi angajaţi şi clienţi aflaţi în sediu.

Reprezentanţii Băncii Transilvania au anunţat că oferă o recompensă persoanelor care pot oferi indicii despre jaf; 25.000 lei.

Marian Tutilescu, chestor principal şi director general al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti a declarat pe posturile de televiziune că în urma unor controale efectuate la 38 de sedii centrale şi 678 de agenţii ale băncilor din Bucureşti au fost constatate probleme deosebite legate de securitatea acestora, fără însă să precizeze care sunt. Şi cum să nu fie când se observă cu ochiul liber ca pereţii sunt din rigips, uşile de intrare şi ferestrele sunt din cea mai ieftină tâmplărie de PVC, după exemplul dat chiar de sediile poliţiei, Ministerului de Interne şi DGMPB unde în urma unor afaceri veroase, porţile şi ferestrele din fier masiv cu rol de protecţie antiefracţie şi antiincediu au fost înlocuite cu plastic. În primul rînd poliţiştii ar trebui să se uite în propria ogradă, pe urmă să dea lecţii la alţii.

La Realitatea TV, Marian Oprişan (PSD) ne oferă exemple de intervenţie ale forţelor de ordine din Budapesta, Ungaria. Ce nu ştie dl Oprişan, e faptul că ne dă un contraexemplu: Budapestea e una din capitalele europene cu un ridicat grad al criminalităţii, unde în ultimii 20 de ani au avut loc sute de jafuri armate asupra băncilor. În perioada 1993-1999, Attila Ambrus, alias Wiskeyman, asistat uneori de Veress Laszlo, conaţionali ai noştri din Harghita, au atacat şi jefuit 46 de bănci din Ungaria. Ambrus este arestat la Budapesta, iar Veress Laszlo a fost arestat în România, anul trecut.

Jaful armat de la agenţia Băncii Tansilvania din cartierul Mănăştur -Cluj Napoca este primul de acest gen din istoria României. Jafuri armate asupra unor transporturi de bani au mai avut loc atât în perioada comunistă (Marele jaf comunist din 1959, cu acest subiect existând trei filme documentare, cel mai cunoscut fiind cel realizat de Alexandru Solomon), cât şi după 1990 (numeroase). A fost vorba de atacuri asupra unor transporturi de bani, nu asupra unor bănci.

Video: strafulgerari şi Realitatea’s Channel

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: