ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

MEDIA & MARKETING

leave a comment »

daily-conflict.jpg
Scandalul concedierilor de la Romania Libera se lamureste in cateva saptamani
Publicat pe 12 Jul. 2007, DailyBusiness

Conflictul provocat de concedierea a 18 angajati ai ziarului Romania Libera, dintre care trei au inceput procedurile pentru a da in judecata ziarul, se va incheia in maximum trei saptamani, a spus pentru DailyBusiness Romulus Cristea, reprezentant al sindicatului din care fac parte cei trei jurnalisti.
„Am angajat avocati si cred ca avem sanse de castig 95%. In 2-3 saptamani sunt sigur ca vom avea o rezolvare in justitie a cazului”, a spus Cristea.

El a adaugat ca angajatii concediati nu au primit explicatii clare cu privire la motivele concedierii, spunandu-li-se doar ca este vorba de o restructurare de posturi, dar fara a li se prezenta vreo organigrama sau vreo explicatie suplimentara.
Pe de alta parte, surse din conducerea ziarului spun ca demersul in justitie nu are sanse de castig deoarece motivul concedierilor, desfiintarea unor posturi, este legal.
La finalul saptamanii trecute, 18 angajati ai cotidianului au primit preaviz de concediere.

Sursa conflictului
Redactia Romania Libera, considerata in piata media drept supradimensionata, trebuia restransa din motive financiare, spun oficialii ziarului.
Redactia din Bucuresti numara 60-70 de jurnalisti, iar impreuna cu personalul auxiliar (paginare, corectura) ajunge la circa 120 de angajati. Impreuna cu personalul din provincie, totalul angajatilor se apropie de 200.
Deoarece o parte dintre angajati beneficiau de clauze contractuale conform carora nu puteau fi concediati decat cu plata compensatorie a 24 de salarii, conducerea ziarului a decis cu putin timp inainte de anuntarea concedierilor sa mareasca salariile a 70 de angajati in schimbul renuntarii la clauzele care vizau platile compensatorii.
„Doar 12 dintre cei 70 de angajati care au primit mariri de salarii au fost inclusi apoi pe lista concedierilor”, a spus pentru DailyBusiness Dan Turturica, redactor-sef al ziarului. El nu a oferit alte detalii cu privire la viitoare concedieri sau angajari.
Conform unor surse din redactia ziarului, criteriile dupa care au fost alesi cei 18 au fost evaluarile facute de sefii de departamente.
„Motivele concedierilor au fost atat financiare cat si jurnalistice”, a spus si Bradut Ulmanu, analist media si fost consultant al WAZ, companie germana care detine Romania Libera. „E drept ca poate nu s-a folosit cea mai eleganta metoda, dar probabil nu au avut alta solutie”, a comentat el.

Ziarul Romania Libera se afla pe locul trei in categoria „cotidianelor de calitate”, dupa Jurnalul National si Evenimentul Zilei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: