ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Negocieri pentru anularea embargoului la exportul merelor moldoveneşti pe piaţa rusă

leave a comment »

Ministrul în exerciţiu al Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vasile Bumacov, a declarat că negocierile privind anularea embargoului la exportul merelor moldoveneşti pe piaţa rusă ar putea să aibă loc la mijlocul lunii ianuarie a acestui an, potrivit portalului agrobines.md.

După parafarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Moscova a interzis, de la 21 iulie 2014, importul de fructe, legume şi conserve din Republica Moldova. Rospotrebandzor (Serviciul fitosanitar rus) a invocat „mai multe încălcări ale legislaţiei din domeniul apărării drepturilor consumatorilor, dar şi discrepanţe faţă de standardele de pe piaţa rusească”.

Foto: Prairie Farmer

Foto: Prairie Farmer

Ministerul Agriculturii din Moldova a estimat pierderile suportate de agricultori, ca urmare a acestor interdicţii, la circa 20 milioane de dolari SUA. La sfârşitul anului trecut, consilierul şefului inspecţiei fitosanitare ruse, Alexei Alexeenko, a declarat pentru Ria Novosti că Federaţia Rusă este gata să înceapă negocierile privind ridicarea interdicţiilor. „Rosselhoznadzor este gata să revadă interdicţiile pentru importul fructelor şi cărnii din Republica Moldova, în condiţiile în care va fi creat un sistem de control care ar preveni reexportul produselor din Uniunea Europeană”, a declarat Alexei Alexeenko.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova, exporturile moldoveneşti pe piaţa rusă s-au redus cu aproape 30 la sută, în zece luni ale anului. În pofida deschiderii pieţei Uniunii Europene, exporturile de fructe şi legume s-au redus în total cu 8 %, până la 196 milioane de dolari SUA (aproximativ 167 milioane de euro).
La începutul acestei săptămâni, Direcţia inspecţiei fitosanitare ruse (Rosselhoznadzor) pentru regiunile Breansk şi Smolensk a dispus returnarea în Belarus a unui lot de peste 90 tone de mere, provenite din Republica Moldova şi Polonia. Potrivit părţii ruse, transportarea lotului ar fi fost efectuată cu încălcarea regulilor de tranzitare stabilite de Uniunea Vamală, informează agenţia Moldpres cu referire la un comunicat al inspecţiei ruse amplasat pe site-ul oficial al acesteia.

Peste 70 de tone de produse agricole erau însoţite de „certificate fitosanitare false, eliberate în Belarus”. Inspectorii au constatat că există neconcordanţe între certificatele fitosanitare de reexport, eliberate de autorităţile belaruse, şi copiile documentelor fitosanitare perfectate în ţările de provenienţă a producţiei. Ca şi în cazul Republicii Moldova, Rusia a interzis importul de fructe şi legume din Polonia, începând cu data de 1 august 2014.

Articol apărut în Infoferma din 7 ianuarie 2015 / Autor: Romulus Cristea

Publicitate

Written by Romulus Cristea

Joi, 8 ianuarie 2015 la 09:50

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: