Efectele crizei: sectorul construcţiilor rezidenţiale va stagna în 2015
Conform ultimelor date comunicate de Statistică, numărul autorizaţiilor de construire pentru construcţii rezidenţiale a scăzut uşor anul trecut, la 11 luni. Însă cum acest indicator reflectă numărul construcţiilor viitoare care ar putea fi finalizate în următorul an, rezultă că nici în 2015 sectorul construcţiilor rezidenţiale nu se va relansa şi vom avea parte doar de cel mult o stagnare.
Datele finale pentru anul 2014, care vor include luna decembrie şi care vor fi publicate la sfârşitul lunii ianuarie de către Institutul Naţional de Statistică (INS), nu vor modifica în creştere statistica primelor 11 luni, ultima lună a anului fiind, în mod tradiţional, o perioadă în care lucrările de construcţii se sistează, atât datorită sărbătorilor, cât şi vremii nefavorabile (temperaturi scăzute şi precipitaţii).
Un minus de 223 autorizaţii de construire
În perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2014 s-au eliberat 34.990 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 0,7% faţă de perioada 1 ianuarie – 30 niembrie 2013, scădere reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-391 autorizaţii), Centru (-379), Sud-Vest Oltenia (-285), Sud-Muntenia (-225), Vest (-200) şi Sud-Est (-57). Scăderea de 0,7%, la 11 luni, reprezintă doar 223 de autorizaţii în minus la nivelul întregii ţări, deci putem asimila aceste cifre cu o stagnare.
S-au înregistrat creşteri a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (+1.117 autorizaţii) şi Nord-Vest (+187). Dacă discutăm de evoluţia ritmului anual, scăderea numărului de autorizaţii emise anul trecut continuă scăderea din ultimii ani, din sectorul construcţiilor.
În perioada 1 ianuarie – 30 niembrie 2013, s-au eliberat 35.223 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 0,8%, faţă de perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2012.
În luna noiembrie 2014 faţă de aceeaşi lună a anului precedent, s-au eliberat cu 160 mai puţine autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, scădere reflectată în regiunile de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-132 autorizaţii), Nord-Est (-44), Sud-Vest Oltenia (-27), Centru (-26), Sud- Muntenia (-24 autorizaţii) şi Sud-Est (-11). Creşteri s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Vest (+97 autorizaţii) şi Nord-Vest (+7).
Termenul de valabilitate al autorizaţiei de construire este de 12 luni şi se poate prelungi cu încă 12 luni. Acesta este termenul în care construcţia trebuie să înceapă ( deci nu cel de finalizare). Dacă construcţia nu începe în acest termen sau el nu este prelungit ( termenul de valabilitate a autorizaţiei de construire se poate prelungi o singură dată după care trebuie refăcut procesul de autorizare) va fi necesara obţinerea unei noi autorizaţii de construire. Durata de executare a lucrărilor de construcţie se menţioneaza în cererea de autorizaţie de către beneficiar şi este preluată ulterior în autorizaţia de construire. Termenul de execuţie nu este impus de primărie el depinzând de durata solicitată real de către beneficiar.
Articol apărut în Infoncostruct din 7 ianuarie 2015 /Autor; Romulus Cristea
Lasă un răspuns