ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Moştenirea lui Jocko Besné: 15 milioane de euro, o statuie impozantă şi scheletul din muzeu

with one comment

Statuia în mărime naturală, realizată integral din metal, a taurului-star al geneticii franceze,  Jocko Besné, va fi inaugurată la data de 29 octombrie, într-o piaţetă nou construită din localitatea Blain.

Jocko Besné, din rasa Prim Holstein (cea mai răspândită rasă de bovine din lume), este unul din cei mai cunoscuţi tauri europeni. Datorită caracteristicilor genetice, a longevităţii deosebite şi a numărului foarte mare de urmaşi, Jocko Besné a devenit simbolul geneticii franceze de performanţă.

400.000 de urmaşi în 60 de ţări

Jocko Besné este considerat de specialişti ca fiind unul din cei mai importanţi reproducători (în primii trei) din istoria rasei Prim Holstein (în România denumirea echivalentă a rasei ar fi Holstein – Friză Franceză). Acest taur a trăit 17 ani (1994-martie 2012) şi s-a născut într-o fermă din Morbihan.

Pe durata existenţei, crescătorii au recoltat de la taur nu mai puţin de 1,7 milioane de paiete (fiole) cu material seminal şi a avut potrivit estimărilor între 300.000- 400.000 de „urmaşe”, iar aceste cifre nu inclus „urmaşii”-tauri. Vacile de lapte care au moştenit caracteristicile lui Jocko Besné sunt acum răspândite în 60 de ţări. Numai în Franţa există aproape 100.000 de taurine descendente din această linie.
Imagine

Jocko Besné a bătut şi un record de longetivitate, după cum a declarat preşedintele Comisiei Prim Holstein – Créavia, Vincent Rétif.
„Înainte de toate, Jocko a fost un fenomen, o legendă, un campion. Datorită lui vorbim de recoduri doborâte în Franţa, în Europa şi în lume. În general, un taur reproducător sfârşeşte la abator după 8-10 ani, după ce materialul reproducător îşi pierde caracteristicle genetice atractice. Ei, bine, Jocko a trăit 17 ani şi a generat material de reproducere până când a murit”, a menţionat Vincent Rétif.

În loc de abator, un loc la un muzeu parizian

Jocko Besné a avut parte de o moarte naturală şi la o vârstă înaintată, faţă de ceilalţi confraţi. El a murit la un centru de inseminare din Génoé, regiunea Bossiérie, localitatea Blain (Loire-Atlantique).

jocko 2Scheletul său a fost conservat şi a fost trimis pentru a fi expus la Muzeul de Istorie Naturală din Paris ca un simbol al patrimoniului crescătorilor de bovine.

Cifra de afaceri generată în urma folosirii materialului genetic reproducător provenit de la taurul din Blain a fost de 15 milioane de euro.
De asemenea, membrii Cooperativei Evolution au finanţat ridicarea unei statui din metal, înmărime naturală, ca o recunoaştere pentru beneficiile aduce cercetării rasei Holstein şi crescătorilor de animale din întreaga lume. Comanda a fost înaintată artistului încă din 2011.

rsz_12image

Opera care va fi expusă într-o piaţetă nou construită din Blain aparţine artistului monumentalist Georges Fortuna, un autodidact cu numeroase lucrări inspirate de science-fiction şi biomecanică realizate în mai multe regiuni din Franţa.
Prim Holstein este o rasă bovină cu producţie foarte mare de lapte, cu o greutate de 600-800 kilograme. Producţia de lapte poate ajunge la lactaţie normală la 9.100 de litri, dar poate depăşi 11.000 litri. În unele cazuri, pentru anumite vaci de top din această rasă, producţia înregistrată poate fi de 14.000 litri.

Foto: Canal Blain, Prim Holstein Morbiham 56 Over-Blog, Les amis du chuchoteur, Time Out Paris

* Articol apărut în Agrointel din 21 octombrie 2013

Reclame

Written by Romulus Cristea

Luni, 21 octombrie 2013 la 08:09

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

 1. Excelenta,
  Desigur, ma cunoasteti si pe aceasta cale va salut cu onoare si respect. Sunt Alteta Sa Nick de Teodoreanu, Arhiduce de Maramures si Bacau, conte de Sismaringen, Prof. Univ. la Universitatea din Geneva, poet, prozator si compozitor, director al Institului International al Diplomatiei Culturale Romanesti. .
  Rasa Prim Holstein la care faceti referire in documentatul articol publicat recent a fost creata pe mosia detinuta de familia mea in comuna Briusturoasa. Noi, Familia de Teodoreanu-Sismaringen am inregistrat rasa respectiva in Registrul Agricol de la Viena si detinem numeroase documente in acest sens. Familia Noastra avea la Mosia Briusturoasa peste 114 tigani robi care lucrau, sub ocrotirea Noastra, terenurile Familiei. Odata cu dezrobirea, robii eliberati prin bunavointa Noastra au furat mai multi vitei rasa Prim Holstein, vanduti ulterior in Franta. Furtul face obiectul unor rasunatoare procese internationale la Tribunalul Comercial din Washington. De aceea, cu respect va rugam sa aveti in vedere, la publicarea unor viitoare articole si punctul de vedere al Familiei Noastre. Va stam la dispozitie cu documente diverse.

  Cu Deosebit Respect
  Casa de Sismaringen
  Alteta Sa, Arhiduce Nick de Teodoreanu-Sismaringen

  AS Nick de Teodoreanu

  Sâmbătă, 15 august 2015 at 00:44


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: