ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Un austriac de la Ineu, în topul fermierilor bogaţi

leave a comment »

Compania Ineu este înregistrată în judeţul Arad şi figurează în evidenţele APIA pe locul 23 în topul celor mai mari deţinători de terenuri agricole din România, cu o suprafaţă de 6.307 de hectare.

Imagine

Societatea a fost înfiinţată încă din anul 2007 de doi cetăţeni austrieci Karl Ernst Kirchmayer (33 ani) şi Karl Kirchmayer (67 ani) activitatea principală a firmei fiind în domeniul alimentaţiei, agriculturii, pisciculturii şi silviculturii. Karl Ernst Kirchmayer a desfăşurat activităţi în agricultură în mai multe ţări (Austria, România, Ucraina etc.) prin intermediul unei asociaţii familiale cu tradiţiEi în domeniu. În România, a înregistrat în zona Banatului mai multe firme cu activităţi în domeniul agriulturii, terenurile cultivate fiind luate în principal în arendă.

În anul 2009, cei doi asociaţi l-au cooptat în firmă pe un alt cetăţean austriac, Ștefan Helmuth Kulterer (40 de ani). În urma adunării generale a societăţii, cei doi austrieci care au fondat societatea s-au retras din firmă  cesionând, la valoarea nominală, întreg aportul lor la capitalul social total al societii, asociatului nou cooptat Helmuth Kulterer.

Compania Ineu are ca domeniu declarat de activitate cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase. De asemnea, societatea apare în evidenţele Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale ca operator în agricultura ecologică.

Venituri de 7,6 milioane euro

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor, SC Ineu SRL a avut la sfârşitul anului 2011 o cifră de afacere de 6,1 milioane euro şi venituri totale de aproape 7,6 milioane euro, în timp ce totalul datoriilor din indicatorii de bilanţ se ridica la 10,2 milioane euro. Profitul înregistrat era de 241,300 euro. Numărul angajaţilor era de 44, dublu față de anul anterior.  Firma a devenit plătitoare de TVA şi a început să plătească impozitul pe venitul din salarii asimilate salariilor la doi ani de la înfiinţare.

Potrivit legislaţiei din România, pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune şi aşa mai departe. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă este acordat celui care lucrează terenul.

În Top 50 Fermieri Helmuth Kulterer ocupă poziția 31 cu o avere estimată la 15-20 milioane de euro.

Articol aparut in AgroIntel; Autor: Romulus Cristea

Written by Romulus Cristea

Vineri, 3 mai 2013 la 04:32

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: