Interior cu utilaje de la Moara lui Assan
Primele distrugeri ale ansamblului Moara lui Assan au fost semnalate autorităților începând cu anul 1995.
Pe 7 iunie 2012 a avut loc încă un incendiu devastator (al cincilea, din 2008 şi al doilea din acest an) care a fost stins de pompieri abia după 30 de ore. Din clădiri, practic nu au mai rămas decat pereţii, iar utilajele de la interior, piese reprezentative pentru evoluţia tehnicii şi tehnologiei, au ajuns de ani buni la fier vechi.
Mai jos aveţi cateva fotografii ale unor utilaje fabricate la Viena, din interiorul vechii mori cu aburi. Fotografiile sunt incluse într-o lucrare a arhitectului Cătălin Zafiu, prezentată în 2002, la Atelierul de arheologie industrială, intitulată Recuperarea arhitecturii industriale – Reconversie „Moara lui Assan”.

Interior cu utilaje de la Moara lui Assan; Foto: arhiva arh. Cătălin Zafiu
Moara lui Assan, construită în anul 1853, este prima moară cu aburi din România.
Moara se află în București, în zona Obor-Lizeanu. În prezent, se află într-un stadiu avansat de degradare. Moara lui Assan este clasificată în evidențele Ministerului Culturii și Patrimoniului Naţional ca fiind monument istoric de valoare națională și face parte din patrimoniul industrial.
Moara a fost întemeiată de negustorii Gheorghe Assan (1821–1866) și Ioan Martinovici (1820–1882).
Moara de la Obor, modernizată constant de foștii proprietari, a fost naționalizată de comuniști în iunie 1948. În același an, odată cu confiscările ilegale ordonate de comuniști, este arestat și Basil (Vasile) Assan care la acea dată era unic acționar al Fabricilor Assan.
Pe durata anchetei, după ce a fost torturat, Assan ar fi fost aruncat de la etajul 5 al Prefecturii Poliției Capitalei, familiei comunicându-i-se că s-a sinucis.
După 1950, în zona Morii Assan au funcționat mai multe întreprinderi, printre care Fabrica de pâine „Grâul” și Fabrica de ulei „13 Decembrie”.
Citeşte şi:
* Probe pentru autorităţi: Furturi şi distrugeri la Moara lui Assan, în imagini;
* Moara lui Assan este distrusa sub privirile nepăsătoare ale proprietarilor şi autorităţilor;
* Patrimoniul arhitectonic, în pericol. Ilegalităţi comise prin ordine emise de ministrul Culturii;
Written by Romulus Cristea
Sâmbătă, 9 iunie 2012 la 17:30
Publicat în arhitectura, monumente, Uncategorized
Tagged with arhitectura, arhitectura industriala, George Assan, imobiliare, incendiu, infractiuni, lista monumentelor istorice, Ministerul Culturii, Moara lui Assan, monument, nationalizare, Obor, patrimoniu, tehnologie, utilaje, viena
3 răspunsuri
Subscribe to comments with RSS.
Domnule Romulus Cristea,
Va semnalez un fapt cu adevarat SENZATIONAL:
In Monitorul Oficial, partea I, nr. 483/13 iulie 2012, este publicata Legea nr. 127/12 iulie 2012 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante. Aceasta lege este promulgata prin Decretul nr. 481/12 iulie 2012, publicat in acelasi Monitor Oficial.
Si, acum, ATENTIE: Legea sus-mentionata este semnata de dna Roberta Alma Anastase in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, respectiv de dl. Vasile Blaga in calitate de presedinte al Senatului, desi cei doi au fost revocati din functii – Cand?! – in 3 iulie 2012.
Cu alte cuvinte, dl. Crin Antonescu a promulgat o lege care, la data pe care o poarta – 12 iulie 2012 -, nu este certificata de presedintii in functie ai celor doua Camere.
Aceasta situatie poate fi, desigur, explicata, dar din punct de vedere juridic legea respectiva, implicit ordonantele care se vor da in temeiul ei sunt lovite de nulitate.
O asemenea situatie s-a intamplat, dar in alt fel, si in 2007.
Al dvs., Valeriu Mangu
Valeriu Mangu
Vineri, 13 iulie 2012 at 20:01
Superb articol!
Roxana Iordache
Miercuri, 24 octombrie 2012 at 08:54
[…] aparut in AgroIntelAutor: Romulus Cristea; Foto: Lucian […]
Oul de prepeliţă măreşte IQ-ul şi virilitatea, dar şi conturile lui Lucian Stancu, crescător care vinde un milion din primul an | ROMULUS CRISTEA
Miercuri, 1 mai 2013 at 22:48