ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Cât valoreaza resursele de aur si argint ale României

with 2 comments

Cotaţii-record: aurul – peste 1.500 dolari uncia, argintul – peste 45 –  http://htxt.it/9osW

În ultimii 10 ani, valoarea zăcămintelor de aur a crescut de şase ori, iar a celorde argint – de 12 ori.

De la începutul lunii aprilie, aurul a atins maxime istorice de zece ori. Preţul aurului a trecut pragul de 1.500 dolari pe uncie, în timp ce argintul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani – 46 dolari pe uncie.

Aurul din zăcămintele românești valorează, la cotația actuală. peste 16 miliarde dolari. Foto AP/ Romania libera

Aurul din zăcămintele românești valorează, la cotația actuală. peste 16 miliarde dolari. Foto AP/ Romania libera

Cât valorează însă aurul şi argintul din România? În rezerva Băncii Naţionale se găsesc aproape 104 tone de aur. Tezaurul românesc aflat la Moscova cântăreşte 92 tone (90% este sub formă de monede de aur, iar restul în lingouri din aur fin). În plus, rezervele estimate de cele două companii care au în prezent licenţă de exploatare pentru minereuri auro-argentifere sunt de circa 310 tone de aur şi aproape 1.321 tone de argint. În prezent însă, în România nu se mai scoate din zăcăminte nici un gram de aur.

Cine caută aur

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), în România, pentru explorarea şi exploatarea minereurilor aurifere au licenţe valabile un număr de cinci companii. Însă licenţe de exploatare au doar două companii: Gold Corporation SA (la Roşia Montană) şi Deva Gold SA (la Certejul de Sus). La Certej, lângă Deva, compania europeană Goldfields, acţionar majoritar al companiei miniere române Deva Gold SA, a anunţat existenţa unor zăcăminte de 65 tone aur şi 375 tone argint. În schimb, la Roşia Montană, Gold Corporation estimează că există 365 milioane tone de resurse, însă din acestea se exploatează 215 milioane tone. Prin extragere şi prelucrare se obţine un randament de extracţie de 80%, ceea ce înseamnă că producţia de aur realizată este 8,63 milioane uncii. Prin exploatare se pierde circa 20% din aurul extras. Rezervele de argint de la Roşia Montană sunt estimate ca fiind de aproape 950 tone.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 27 aprilie 2011

Zăcăminte exploatabile

La întrebarea adresată repre-zentanţilor ANRM privind o estimare a resurselor de care dispune România din eventuala exploatare a minereurilor auro-argentifere, răspunsul a fost: „E o problemă, e complicat. Secret de stat”.

Luând în calcul datele comunicate de companiile care deţin licenţe de exploatare, cantitatea totală din zăcăminte se ridică la aproape 310 tone de aur şi peste 1.320 tone de argint. Cantitatea totală de aur de care dispune România, la care se mai poate adauga eventual tezaurul românesc de la Moscova, plus cantităţile ce ar putea fi extrase din minereuri, este de aproximativ 506 tone.

Argintul ce ar putea fi extras în următorii ani din minereuri însumează 1.320 tone. Valoarea totală, ipotetică, pentru aurul românesc este de 26,7 miliarde dolari, iar pentru argint 2,1 miliarde dolari. –

28,35 grame are o uncie, ceea ce înseamnă că într-un kilogram intră 35,27 uncii.

Publicitate

Written by Romulus Cristea

Marți, 26 aprilie 2011 la 21:35

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Aurul si argintul sunt garantii de existenta. Ca si aerul curat generat de paduri. Padurile au inceput sa dispara, cu consecinte grave asupra sanatatii noastre si ale biodiversitatii. Hai sa „taiem” si aurul cu argint cu tot, dandu-l banditilor care ne lasa in loc „iazuri” de decantare ucigatoare. Ce va mai ramane din Romania ?
  Niculae Radulescu-Dobrogea

  NRDobrogea

  Miercuri, 27 aprilie 2011 at 08:18

 2. Din pacate, aceti perfecta dreptate…

  Romulus Cristea

  Miercuri, 27 aprilie 2011 at 18:04


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: