ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Norul vulcanic inchide opt aeroporturi din Romania. 17.000 de curse anulate in Europa

leave a comment »

Norul de cenuşă produs de erupţia vulcanului din Islanda intră sâmbătă în România, prin nord-vestul ţării.

“În acest moment nu există riscul ca norul să se depună la sol”, a declarat premierul Emil Boc, în urma convocării comitetului de urgenţă pentru problemele generate de norii de cenuşă. El a precizat că nu se face nicio recomandare specială populaţiei, cel puţin în acest moment.
Începând de sâmbătă, ora 00.00, se întrerupe activitatea pe aeroporturile din Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Târgu Mureş şi Cluj. Şi începând cu ora 07.00 se închid şi aeroporturile din Iaşi, Bacău şi Suceava.

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

more about „Boc: Nu există riscul ca norul de cen…„, posted with vodpod

Spaţiul aerian din România va fi parţial închis începând de sâmbătă, ora 00.00, pe sectorul Nord-Vest al ţării, din cauza norului de cenuşă generat în urma erupţiei vulcanice din Islanda, care se îndreaptă spre România, a declarat vineri, pentru NewsIn, Marin Anton, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Decizia a fost luată chiar dacă autorităţile au asigurat populaţia că nu există niciun pericol, întrucât norul se află la mare altitudine.

„Începând de sâmbătă, ora 00.00, va fi întreruptă activitatea pe aeroporturile din Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Târgu Mureş şi Cluj. Începând cu ora 07.00 vor fi închise şi aeroporturile din Iaşi, Bacău şi Suceava”, a mai spus Anton, citat de Realitatea TV.

Premierul Emil Boc convocat vineri comitetul de urgenţă pentru problemele generate de norii de cenuşă. În urma întrunirii el a declarat că în acest moment nu există pericolul ca norul să se depună la sol şi să afecteze populaţia.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) şi Centrul Internaţional de Avertizare pentru aviaţie estimează că norul de cenuşă produs de erupţia vulcanică din Islanda se va apropia de Nord-Vestul teritoriului în cursul zilei de sâmbătă, 17 aprilie, mai exact în Maramureş.

Vezi lista curselor anulate în România şi numerele de call-center puse la dispoziţia călătorilor de principalele companii aeriene:

„Administraţia Naţională de Meteorologie a informat în această dimineaţă Ministerul Mediului şi Pădurilor în legătură cu erupţia vulcanului activ de sub gheţarul Eyjafjallajokull din sudul Islandei, care a erupt pentru a doua oară miercuri, 15.04.2010, la numai două zile după ce îşi încetase activitatea începută luna trecută. Astfel, din estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie precum şi ale Centrului Internaţional de Avertizare pentru aviaţie, privind cenuşa vulcanică – Volcanic Ash Advisary (VAAC), rezultă că norul de cenuşă produs de erupţia vulcanică nu va afecta direct România, dar se va apropia de nord-vestul teritoriului în cursul zilei de sâmbătă, 17 aprilie”, se arată în comunicatul transmis vineri de Ministerul Mediului.

Directorul ANM, Ion Sandu, a declarat la finalul comitetului de urgenţă pentru problemele generate de norii de cenuşă că deplasarea norului se actualizează din trei în trei ore. El a asigurat, că cel puţin până sâmbătă la ora 12:00 nu există posibilitatea ca un nor poluant să ajungă pe teritoriul ţării noastre.

Ministerul precizează că agenţiile pentru Protecţia Mediului din Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Suceava vor monitoriza permanent calitatea aerului şi eventualele concentraţii de pulberi totale în suspensie, precum şi fracţiunea PM10 (pulberi în suspensie cu diametru mai mic de 10 microni), atât cu metode automate cât şi cu metode manuale.

Spaţiul aerian rămâne închis în Irlanda, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Estonia, nordul Franţei (inclusiv aeroporturile pariziene), unele părţi din Germania (între care Dusseldorf, Koln, Hamburg, Berlin şi Frankfurt) şi unele zone din Polonia, între care Varşovia, a precizat Eurocontrol.

Curse aeriene anulate sâmbătă în România, anunţate până acum:

Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti:

Air France: înspre Paris
Austrian Airlines: înspre şi dinspre Viena
CSA: înspre şi dinspre Praga
Tarom: înspre şi dinspre Bruxelles, Viena, Frankfurt, Paris, Londra, Amsterdam şi Munchen. Cursele interne spre Suceava, Iaşi, Bacău şi Cluj sunt de asemenea anulate

Reprezentanţii aeroportului au anunţat că este posibil ca şi alte curse aeriene să fie anulate sâmbătă.

Curse aeriene anulate vineri în România

Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti:

Tarom: înspre şi dinspre Bruxelles, Amsterdam, Londra, Paris, Frankfurt şi Riga
Air France: înspre şi dinspre Paris
British Airways: înspre şi dinspre Londra
Lufthansa: înspre şi dinspre Frankfurt, Dusseldorf, Munchen
Finnair: înspre şi dinspre Helsinki
KLM: înspre şi dinspre Amsterdam
LOT: înspre şi dinspre Varsovia
CSA: înspre şi dinspre Praga
Austrian Airlines: înspre şi dinspre Viena
Malev: înspre şi dinspre Budapesta

Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu:

Blue Air: înspre Londra, Paris si Dublin
Wizz Air: înspre şi dinspre Londra si Dortmund
German Wings: înspre şi dinspre Stuttgart

Aeroportul Cluj-Napoca
Wizz Air Cluj-Londra
Wizz Air Cluj – Dortmund
Wizz Air Cluj-Paris
Malev Cluj-Budapesta

Aeroportul Timişoara
Carpatair: Timişoara-Dusseldorf

Aeroportul Sibiu
BlueAir: Sibiu-Koln

Toţi pasagerii care şi-au programt astăzi zboruri către diferite destinaţii sunt sfătuiţi să sune la companiile aeriene pentru a afla dacă zborul le-a fost sau nu anulat. Principalele companii aeriene pun la dispoziţia călătorilor numerele de call-center la care pot suna pentru a afla informaţiile de care au nevoie.

Astfel, pentru compania Tarom, numerele de telefon sunt 9361 (valabil doar în Bucureşti), 021/317.44.44 şi 021/316.20.37. Pentru compania Lufthansa, 021/204.84.10, Air France 021/206.92.00, British Airways, 021/303.22.22, Wizz Air, 0903/760.100, Carpatair 0256/300.900 şi pentru Aeroportul Traian Vuia din Timişoara, numarul este 0256/490.397.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: