ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Doua premii Cesar pentru filmul Concertul, de Radu Mihaileanu

with 3 comments

Filmul „Concertul”, de Radu Mihăileanu, a obţinut două premii César pentru cel mai bun sunet respectiv cea mai bună coloană sonoră, sâmbătă, în timpul unei gale care are loc la Théâtre du Châtelet din Paris, potrivit  postului  TV5 Monde. Premiile au fost acordate la categoria „Tehnică”.

Postat pe Youtube de EUROPACORP

Coloana sonoră a filmului „Le Concert” este semnată de Armand Amar care preia un concert de Ceaikovski.
Lungmetrajul „Concertul”, de Radu Mihăileanu, a primit şase nominalizări, inclusiv la categoria „cel mai bun film”, la prestigioasele Premii César, considerate echivalentul francez al Oscarurilor.

Şapte filme au primit nominalizăti pentru cel mai bun film produs în 2009:  „A l’origine” de Xavier Giannoli ( 11 nominalizări), „Welcome” de Philippe Lioret (10), „Le concert” de Radu Mihaileanu (6), „Les herbes folles” – Alain Resnais, „La journée de la jupe” de Jean-Paul Lilienfeld şi „Rapt” de Lucas Belvaux, informează AFP.
Radu Mihăileanu a mai fost nominalizat la premiile Cesar în 1999, pentru scenariul filmului „Trenul vieţii/ Train de vie”, şi în 2006, pentru „Trăieşte/ Va, Vis et Deviens”, când a şi câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu original.
Comedia dramatică „Le concert/ Concertul” a avut premiera românească pe 20 noiembrie 2009.
Filmul îl are în centru pe Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balşoi şi cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietică, concediat în plină glorie pentru că a refuzat să se despartă de muzicienii săi evrei, potrivit Europacorp.

Treizeci de ani mai târziu, Filipov încă mai lucrează la Teatrul Balşoi, dar ca om de serviciu, când, într-o noapte, în timp ce curăţa biroul directorului în funcţie, sustrage un fax prin care orchestra rusă era invitată să cânte la Paris, la faimoasă sală Pleyel. Astfel, el îşi cheamă foştii colegi pentru ca împreună să treacă drept membrii Orchestrei Balşoi.

Lungmetrajul „Concertul” a fost filmat în proporţie de  60 la sută în România, o săptămână la Moscova şi restul la Paris. Potrivit lui Radu Mihăileanu, filmările din România s-au desfăşurat la studiourile Castel Film, dar şi în alte locuri din Bucureşti, printre care Institutul „Ana Aslan” şi Arenele Romane, informează Mediafax.

Radu Mihăileanu, regizor şi scenarist, s-a născut la 23 aprilie 1958, la Bucureşti. Tatăl său şi-a schimbat numele din Mordechai Buchman în Ion Mihăileanu, după ce a evadat dintr-un lagăr de concentrare nazist.

Ca student, Radu Mihăileanu a fost animatorul unei trupe de teatru, ca dramaturg, regizor şi actor (în piesele „Toată lumea vrea să joace Hamlet” şi „Minciunile unui bufon”) şi a jucat la Teatrul Evreiesc din Bucureşti.

Radu Mihaileanu

Radu Mihaileanu; Foto: africultures.com

1980 – fuge din România în Israel şi apoi în Franţa, unde urmează cursurile Institutului de Cinematografie din Paris, între 1980 şi 1983.

1989 – realizează împreună cu Marco Ferreri adaptarea dialogului „Banchetul” de Platon, pentru un film de
televiziune.

1992 – realizează primul lungmetraj, „Trahir („A trăda”)

1998 – lansează „Train de vie” („Trenul vieţii”)

2002 – „Les Pygmeesde Carlo” („Pigmeii lui Carlo”)

2005 – „Va, vis et deviens („Trăieşte!”). Filmul este distins în 2006 cu Premiul César pentru cel mai bun scenariu original.

2009 – „Le Concert” („Concertul”)

Publicitate

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Am vazut ceremonia, dar ai fost ceva mai rapid ca mine 😉 Bravo lui Radu Mihaileanu care a reusit sa scoata un film de succes. Mai ales ca piata franceza nu e una simpla in domeniu. Deci jos palaria ! In rest, vezi ca filmul „Un prophète” a primit 9 premii si va reprezenta Franta la Oscars.

  Mehdi Chebana

  Duminică, 28 februarie 2010 at 05:39

 2. Da, aici ai dreptate. Foarte greu am gasit pe site-ul TV5Monde ce cautam. Cam stufos site-ul.

  Romulus Cristea

  Duminică, 28 februarie 2010 at 07:59

 3. interesante aceste informatii, multumesc frumos.

  Laurentiu

  Marți, 2 martie 2010 at 12:08


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: