ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Cutremur cu magnitudinea de 8,8 in Chile

leave a comment »

Autorităţile chiliene au emis o alertă de tsunami pentru întreg bazinul Pacificului. S-au înregistrat cel puţin 180 de morţi. Totodată a fost generat un tsunami care măsoară în prezent 2,7 metri, dar experţii apreciază că nivelul va creşte.

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

more about „Un cutremur cu magnitudinea de 8,8 a …„, posted with vodpod

Un seism cu magnitudinea de 8,8 s-a produs în apropiere de coasta Chile, au anunţat autorităţile americane. Energia degajată de cutremurul de 8,8 grade este de circa 64 de ori mai mare decât cea a seismului din 12 ianuarie, din Haiti, care a avut magnitudinea 7, potrivit CNN.

Cel puţin 180 de persoane ar fi murit în seismul cu magnitudinea de 8,8 care a afectat sâmbătă centrul statului Chile. Preşedintele Michelle Bachelet a decretat stare de catastrofă după seism, relatează CNN.

Se află sub supravegherede tsunami 53 de state, printre care Columbia, Panama, Costa Rica, Antarctica şi Ecuadorul. Potrivit institutului american de geofizică, USGS, coasta Statelor Unite nu este ameninţată de un tsunami. Japonia a emis o alertă de tsunami pentru toată coasta Pacificului, au anunţat serviciile de meteorologie japoneze.

Şi în Haiti a fost lansată alerta de tsunami. Potrivit autorităţilor, primele valuri ar putea atinge arhipelagul al 13.19 ora locală (23.19 ora României).

Cutremurul s-a resimţit şi în Argentina. Mai multe clădiri din Buenos Aires au fost evacuate.

Potrivit USGS, cutremurul a avut magnitudinea 8,8 şi s-a produs la o adâncime de 59,4 kilometri, la ora locală 3.34 (8.34 ora României), în apropierea oraşului Concepcion, al doilea ca număr de locuitor din Chile.

Epicentrul a fost localizat la 91 de kilometri nord de oraşul chilian Concepcion, la 110 kilometri sud-vest de Talca, tot în Chile şi la 320 de kilometri sud-vest de capitala Santiago de Chile, a anunţat institutul american de geofizică USGS.

Martorii au declarat pentru CNN că seismul a durat între trei şi cinci minute şi a fost resimţit în capitala Santiago de Chile, unde mai multe clădiri s-au prăbuşit. Şeful statului a precizat că „un val de mari proporţii” a afectat arhipelagul Juan Fernandez, ajungând într-o zonă locuită. Ea a îndemnat locuitorii din zonele de coastă să meargă în zone mai înalte.

Cutremurul a avariat infrastructuri, multe şosele fiind impracticabile. Potrivit presei, cel mai important pod din Chile, care leagă nordul de sudul ţării, a fost avariat. Aeroportul din capitală a fost închis, zborurile fiind anulate sau redirecţionate spre Mendoza (Argentina).

Potrivit autorităţilor, zona cea mai grav afectată pare să fie Parral, în apropiere de epicentru. Un post local de televiziune a anunţat că s-a produs un incendiu în oraşul Colina, la 20 de kilometri nord de Santiago, dar situaţia este sub control. O serie de spitale din mai multe regiuni, inclusiv din Santiago, au fost evacuate din cauza problemelor apărute la structură.

Un locuitor din Chillan, oraş situat la 100 de kilometri de epicentru, a declarat pentru televiziunea locală că seismul a durat circa două minute. Alţi martori au spus că în prezent comunicaţiile sunt întrerupte, dar alimentarea cu apă nu a fost oprită. Multe site-uri şi posturi de radio din Chile nu sunt încă accesibile.

„Părerea mea este că acest seism nu va genera un tsunami mare, cu valuri mai mari de 7-10 metri. Oricum, au trecut deja aproape două ore de la cutremur, iar dacă erau premise pentru un tsunami devastator, acesta ar fi dat semne până acum”, a declarat Directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,3 a lovit, vineri, şi Insula Okinawa din Japonia. Cutremurul a durat 15-20 de secunde şi s-a produs la o adâncime de 29 km de nivelul mării.

Japonia a emis o alertă de tsunami pentru toată coasta Pacificului, au anunţat serviciile de meteorologie japoneze.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: