ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Calatorii din Franta, indemnati sa-i reclame la politia cailor ferate pe romani

with 5 comments

Portalul generalist de ştiri Rue89 semnalează prezenţa în trenurile din Franţa a unui afiş prin care călătorii sunt îndemnaţi să-i reclame pe români la Poliţia Căilor Ferate Franceze (PCNS). Asupra articolului din Rue89 m-a atenţionat şi ziaristul Mehdi Chebana.

„Toate activităţile desfăşurate de români trebuie semnalate” scrie pe un afiş „Info Siguranţă”, cu sigla SNCF (Căile Ferate Franceze) descoperit într-un tren care circula pe ruta Midi-Pyrénées (regiune din sud-vestul Franţei), la sfârşitul lunii ianuarie. SNCF a comunicat că regretă „formulările nepotrivite” ale unuia din agenţii săi.

Afis de pe caile ferate franceze; Foto: Rue89/Mouloud Akkouche

Pe 1 februarie, scriitorul Mouloud Akkouche, în timp ce călătorea pe traseul Foix-Toulouse cu trenul Midi-Pyrénées, a descoperit un afiş pe care scria:

„În ultimele săptămâni, au fost nişte probleme cu românii. Drept urmare, au fost constate numeroase furturi de bagaje. Vă cerem să vă dublaţi vigilenţa. Ca urmare, tot ceea ce fac românii trebuie semnalat la serviciu de siguranta al SNCF”

La finalul afişului este indicat numărul de telefon al serviciului de securitate al Căior ferate franceze, dar şi un motto al agentului de securitate de la acest serviciu: „Păstrez limitele meseriei mele. Ceea ce ştiu, spun mai departe”.

Iniţial, scriitorul a crezut că este vorba de o mistificare, de un fals şi a format numărul de telefon de pe afiş. Surpriză, la celălalt capăt la firului, a răspuns serviciul SNCF.

SNCF se scuză: „A fost declanşată o anchetă internă”:

Contactat de ziarişti, servicul decomunicare al SNCF Midi-Pyrénées a recunoscut existenţa afişului şi conţinutul acestuia:

„Afişul a fost postat în anumite trenuri din regiune. A fost vorba de un agent SNCF (responsabil din cadrul corpului de controlori de la SNCF Midi-Pyrénées, n.a) care a avut o exprimare nefericită.

Din februarie, agenţii SNCF au fost alertaţi. Toate afişele au fost imediat retrase.

Direcţia regională SNCF Midi-Pyrénées regretă incidentul şi nu îşi asumă conţinutul textului din afiş. nu se va mai întâmpla. O anchetă internă este în curs pentru a stabili cauzele care au condus la această întâmplare”

Serviciul de securitate al Căilor ferate franceze PCNS susţine că afişul îndemna la prevenţie şi nu indica explicit ce înseamnă „faptele pe care le fac românii”.

Surveillance générale SNCF; Foto: infolignes.com

Federaţia ceferiştilor din Toulouse a precizat că cei care au descoperit afişele sunt controlorii care au anunţat ulterior direcţia regională de căi ferate.

Publicitate

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Stirea pe blogul jurnalistului Romulus Cristea […]

 2. Masura ilegala!

  Jean Valjean

  Marți, 23 februarie 2010 at 00:27

 3. Incredibil! Cum reactioneaza autoritatile romane? Ministerul de Externe ce face?

  Ligia Mopei

  Marți, 23 februarie 2010 at 00:43

  • Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al ambasadei Romaniei la Paris a precizat ca nu e vorba de un incident diplomatic si ca SNCF si-a cerut scuze deci ce putem cere mai mult.

   Ca cetatean roman si studenta la master in Franta ma simt sincer lezata de pozitia autoritatilor romane.

   alina

   Miercuri, 24 februarie 2010 at 22:45

 4. Probabil este vorba de o farsa, sau o incercare de denigrare a autoritatilor franceze.

  Marcel Lungu

  Marți, 23 februarie 2010 at 01:46


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: