Nota informativa referitoare la retinerea generalului Aristotel Stamatoiu
Notă la un dosar de la Parchetul Militar, în care se pare, era anchetat generalul Aristotel Stamatoiu. De fapt, o notă informativă scrisă pe genunchi în noaptea de 23-24 decembrie 1989, în sediul CC-PCR, de un zelos ofiţer de informaţii de la Ministerul Apărării Naţionale (oficial, Securitatea nu mai exista la acea dată). Nu am solicitat niciodată vreo audiere. Din contra, am fost adus în numeroase rânduri la Parchetul Militar, Poliţia Capitalei şi Secţia 1 Poliţie, doar în urma unor mandate de aducere.
Aristotel Stamatoiu a fost adjunct al ministrului de interne şi şef al Centrului de Informaţii Externe (CIE), din cadrul Direcţiei Securităţii Statului ( DSS ), în perioada 01 decembrie 1984 – 6 ianuarie 1990.
Generalul-locotenent Aristotel Stamatoiu a fost succesorul generalului Nicolae Pleşiţă (prim-adjunct al ministrului de interne şi şef al CIE, din cadrul DSS în perioada 1 septembrie 1980 – 1 decembrie 1984. După pensionarea gen. Stamatoiu, la şefia noului Serviciu de Informaţii Externe ( SIE) a fost Mihai Caraman (adjunct al ministrului Apărării Naţionale şi comandant al CIE în perioada 18 ianuarie 1990 – 13 decembrie 1990; director al Serviciului de Informaţii Externe – SIE din 13 dec embrie 1990 -până în 09 aprilie 1992). a urmat la conducerea SIE, Ioan Talpeş , director al SIE în perioada 09 aprilie 1992 – 31 iulie 1997).
În anul 1972, Stamatoiu era colonel, adjunct al şefului Direcţiei a III-a – Contraspionaj – a Securităţii. În anul 1981 era general-maior, şeful Direcţiei III, ulterior secretar de stat.
La data de 1 decembrie 1984, a fost numit în funcţia de adjunct al ministrului de interne şi şef al Centralei de Informaţii Externe, din cadrul Direcţiei Securităţii Statului.
La data de 6 ianuarie 1990, ca urmare a schimbării regimului, generalul-locotenent Aristotel Stamatoiu este eliberat din funcţia de adjunct al ministrului de interne şi trecut în rezervă.
La 8 februarie 1990, prin Decretul nr. 111 al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, a fost reorganizat CIE (dată la care se aniversează ziua Serviciului de Informaţii Externe);
• La 13 decembrie 1990, Legea nr. 39 stipulează înfiinţarea SIE, subordonat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT);
• La 6 ianuarie 1998 a fost adoptată Legea nr.1 privind organizarea, funcţionarea şi activitatea SIE, act normativ aflat în vigoare.
Transcriere notă:
„În atenţia cauzei privind pe gen. Stamatoiu Aristotel
Cristea Romulus-din cadrul Tineretului Liber Român, solicită să fie audiat deoarece în noaptea de 22/23 decembrie a participat la reţinerea acestuia, ocazie cu care Stamatoiu a făcut unele afirmaţii în vederea evitării luptelor.
Notă întocmită de…
semnătură indescifrabilă”
************
În decembrie 2009, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a publicat, în „Monitorul Oficial”, decizia prin care fostul şef al Centralei de Informaţii Externe, din cadrul Securităţii, generalul Aristotel Stamatoiu, este considerat agent al poliţiei politice. Potrivit deciziei CNSAS, Stamatoiu a decis urmărirea unui român fugit la Paris şi care „avea o poziţie ostilă ţării”. Fostul şef al spionajului românesc a propus plastografierea unei scrisori a persoanei urmărite în care să fie criticate personalităţi ale exilului românesc.
Scrisoarea falsă urma apoi să fie publicată într-o revistă. Scopul acestei acţiuni era determinarea persoanei urmărite să adopte o „poziţie corectă” faţă de R.S. România. În ţară, Aristotel Stamatoiu a decis „încadrarea informativă la locul de muncă” a unei persoane urmărite. CNSAS consideră că Stamatoiu este responsabil de încălcarea dreptului la viaţă privată şi la secretul corespondenţei. Potrivit datelor de pe site-ul SIE, generalul Stamatoiu a condus acest serviciu între decembrie 1984 şi ianuarie 1990.
Este pentru prima oară când un oficial de rang înalt din cadrul spionajului românesc de dinainte de 1989 este indicat ca agent al poliţiei politice.
Tov. colonel, va raportez, nu uitati cate mii de cartuse ati tras la revolutie. Unde e pistolul? Ai uitat? Parabellum? Dar Carpati-ul de 9 mm. Cred ca la revolutie erai fratele alora de la subsol, aia cu armament special si salopete negre. Tu si Ion ati fost in misiune. Hai sa-ti spun parola ca sa vezi cine sunt: „Ion doarme” si cu generatorul cum era? Cine era mare transmisionist si cunoscatorul criptogramelor? Tu si Haseganu.
Radu T.
Marți, 22 decembrie 2009 at 01:31
Da, da Cristea stie: „Ion Ion”, becul stins si panica. Mai, unde sint alea? Unde sunt dosarele cu codurile de unitate? Dar cu Giani ce-ai avut? Cum ti-ai permis tradatorule sa te legi de Stamatoiu?
Mily Doina
Marți, 22 decembrie 2009 at 01:33
Alo! Veziti de treaba ta. Cristea, Cristea zis Studentu de unde stiai tu cum se intra la Directia 5 prin scaraB de la blucul Boteanu 3B? Hai sictir Stai cuminte baaaaaaaaaaaaaaaaaaa
col Nechita
Marți, 22 decembrie 2009 at 01:35
Ion doarme, stai la locul tau. Nu e doar atit e mai mult decit stim noi. Frige
Cie Sie
Marți, 22 decembrie 2009 at 01:37
Confirm Ion Ion. pirrrrrrrrr, pirrrrrrrrrrr suna mitralera. Cristea zi parola veziti de treaba ta cum a spus omu mai sus
Miculescu R.
Marți, 22 decembrie 2009 at 01:39
Potoliti-va ! Securitatea e printre noi !
A. C. Rus
Joi, 27 martie 2014 at 22:57
Sint Alteta Sa Regala Nick du Teodoreanu, cetatean de onoare al Bucurestiului si Timisoarei si onorant cetatean mogadiscian. Recent am fost onorat cu titlul de conte de Rio de Janeiro ca omagiu adus activitatii mele deosebite de teolog si profesor universitar de renume mondial la Geneva. Voi face toate demersurile la institutiile internationale de drept, la ONU, la NATO si Consiliul Europei ca sa se faca dreptate. Onoare si Patria!
Alteta SA Nick de Teodoreanu -viconte
Miercuri, 25 martie 2015 at 05:00