ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Candidatul cu cele mai mari sanse la alegerile prezidentiale-Sondaj

with 6 comments

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale a început în 24 octombrie. Biroul Electoral Central a înregistrat 12 candidaturi valide, alte 15 fiind respinse întrucât nu îndeplineau condiţiile legale.

Primul tur de scrutin va avea loc la 22 noiembrie. În aceeaşi zi, cetăţenii îşi vor putea exprima, în cadrul unui referendum, şi opţiunea pentru un Parlament unicameral, cu maximum 300 de membri.

>Vă invit să vă votaţi candidatul preferat în sondajul de mai jos:

Traian Băsescu, actualul preşedinte în exerciţiu al României, şi-a depus oficial candidatura la prezidenţiale în 21 octombrie. PDL, partidul care îl susţine, a strâns 1.712. 950 de semnături de susţinere.

În aceeaşi zi, la 21 octombrie, şi-a depus oficial candidatura la Preşedinţie şi liderul PSD, Mircea Geoană. La Biroul Electoral Central, Geoană a transmis o listă cu 2.536.506 de susţinători.

Crin Antonescu, preşedintele Partidului Naţional Liberal, şi-a depus oficial candidatura la 15 octombrie. Numărul de semnături pe care le-a strâns liberalul a fost de 1.615.556.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi-a depus candidatura la BEC în ultima zi, având 400.215 semnături de susţinere.

* Citeşte în continuare despre ceilalţi candidaţi la alegerile din 22 noiembrie şi despre sistemul electoral folosit pentru alegerea Preşedintelui României :

Corneliu Vadim Tudor, preşedintele Partidului România Mare, şi-a depus în mod oficial candidatura la Preşedinţie, la 20 octombrie, Tudor candidând astfel pentru a patra oară la Cotroceni. Corneliu Vadim Tudor a venit la BEC cu o listă care conţinea „peste 350.000” de semnături ale susţinătorilor săi.

Kelemen Hunor, reprezentantul UDMR, şi-a depus candidatura în aceeaşi zi, 20 octombrie, când, la Biroul Electoral Central, a depus o listă care cuprindea în jur de 284.000 de semnături. Kelemen Hunor a fost desemnat să candideze pentru şefia statului, din partea UDMR.

George Becali, preşedinte al PNG-CD, europarlamentar şi finanţator al echipei de fotbal Steaua, şi-a anunţat, şi el, intenţia de a candida la prezidenţiale, după a doua jumătate a anului. Becali , preşedinte al PNG-CD, şi-a depus oficial candidatura la 17 octombrie şi a venit la Biroul Electoral Central cu o listă care conţinea 256.646 de semnături.

Candidaturile lui Traian Băsescu, Mircea Geoană, Crin Antonescu, Corneliu Vadim Tudor, George Becali, Kelemen Hunor, Ninel Potârcă, Sorin Oprescu, Remus Cernea, Ovidiu Iane, Constantin Rotaru şi Gheorghe Eduard Manole au fost admise de BEC.

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

more about „Patru candidaţi la preşedinţie nu au …„, posted with vodpod

 

Potrivit Legii, sistemul electoral folosit pentru alegerea Preşedintelui României este sistemul electoral majoritar, iar modul de scrutin este cel uninominal. Astfel, este ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi pe listele electorale. În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin , între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.

 

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Pentru cei care vor sa vada cu care dintre candidati se potrivesc cel mai bine, puteti face testul de pe http://www.buslapolitica.ro. Este o ideea foarte buna, l-am facut si eu, iar rezultatul a fost cel pe care il asteptam. Il recomand tuturor!

  Oana

  Miercuri, 28 octombrie 2009 at 11:05

 2. sa ne dorim de Sf. Nicolae cel mai frumos cadou pentru romani:
  Basescu Presedinte!
  sa aiba loc in sfarsit adevarata Revolutie, fara morti ; sa-i invingem in mod democratic, cu votul nostru. sa plateasca pentru tot raul ce ni l-au facut. Haideti romani la vot sa distrugem caracatita mafiota a PSD.si PNL

  felicia

  Vineri, 20 noiembrie 2009 at 03:56

 3. Complet de acord cu tine, numai sa inlocuiesti „Basescu” cu „Crin Antonescu” si sa adaugi la sfarsit „si PSD si toti ceilalti mari talhari ai tarii”. 😉

  oiropianu

  Vineri, 20 noiembrie 2009 at 10:57

  • Sfaturile sa le pastrezi pentru tine si observatiile sa le aplici la tine pe site. Cand o sa invatati sa va comportati civilizat mai discutam. Din partea voastra au venit numai injuraturi si cred ca nu ar fi lipsit de interes sa le arat si altora cum intelegti voi sa va manifestati.

   Romulus Cristea

   Duminică, 22 noiembrie 2009 at 12:07

 4. […] rest is here: Candidatul cu cele mai mari sanse la alegerile prezidentiale … Rate this topic: (No Ratings Yet)  Loading … Popularity: 1 views Tagged with: [ […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: