ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Posibil act criminal in cazul deraierii trenului din Dolj

with 7 comments

Un grav accident feroviar a avut loc lângă Craiova, în jurul orei 2,30. Locomotiva şi opt vagoane ale unui tren accelerat au deraiat. Ipoteza şocantă, lansată chiar de oficiali din ministerul Transporturilor, este că şuruburile care fixau şina erau desfăcute. 15 pasageri au ajuns la spital.
Opt vagoane şi locomotiva trenului accelerat 1692 au sărit de pe şine. Accidentul s-a petrecut în dreptul localităţii Cârcea, în jurul orei 02.30, potrivit Realitatea TV.
Nu mai puţin de 15 pasageri au ajuns la spital şi mulţi alţii au primit îngrijiri la faţa locului. Trenul e în continuare pe şine şi nu poate fi mutat până când ancheta asupra accidentului nu va fi terminată la faţa locului. Toţi călătorii au fost evacuaţi şi au fost preluaţi de autocare. Toţi pasagerii au fost duşi la Caracal. Două persoane au refuzat transportul la spital.

Mulţi dintre pasageri au fost în stare de şoc, jandarmii fiind nevoiţi să-i scoată pe geam. Unele vagoane au fost aruncate la trei metri de şină. Trenul ducea 200 de persoane pe ruta Timişoara – Bucureşti. Nu se ştie în cât timp va fi degajată calea ferată, dar s-a format deja o comisie care anchetează cauzele accidentului.
Întreaga circulaţie între Craiova şi Caracal a fost blocată. Toate trenurile de pe această rută au fost deviate, prin Piatra Olt.

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

more about „15 persoane au avut nevoie de îngriji…„, posted with vodpod

Directorul CFR Călători, Marin Şuşanu a declarat pentru postul Realitatea TV că intervenţia s-a făcut rapid şi că echipele care s-au ocupat de pasageri s-au descurcat foarte bine, având în vedere că zona este destul de greu accesibilă. Şi prefectul de Dolj, Florin Stancu, a declarat că atât medicii, cât şi jandarmii au intervenit foarte repede, iar ancheta care deja a fost demarată va stabili ce a provocat accidentul.

* Vezi si declaratia lui Radu Berceanu referitoare la accident:

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că deraierea trenului a fost produsă din cauza unor acte intenţionate, criminale. „Putea să se întâmple o tragedie astăzi pe calea ferată, iar cei care au desfăcut şina ştiau cum se face acest lucru”, a mai declarat Radu Berceanu.
Ipoteza că un angajat nemulţumit de la CFR ar fi de vină pentru deraierea trenului care circula pe ruta Bucureşti-Timişoara a fost lansată şi de liderul de sindicat de la regionala CFR Craiova. Cristian Căţilă spune că oamenii sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile de mai bine de o săptămână.

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.
more about „Radu Berceanu: Cei care au deşurubat …”, posted with vodpod

„După primele aprecieri ale celor din echipele care au venit azi noapte ca să facă verificări, se pare ca e un act intenţionat, pentru ca au fost deşurubate şuruburile. S-a găsit şi bidonul cu o substanţă specială”, a declarat ministrul Transporturilor.

Ministrul Transporturilor mai spune că la locul accidentului „e totul uns cu ulei, s-a lucrat cu scule, şuruburile practic, sunt nedeformate. Nu vreau să fac niciun fel de presupuneri, vom lua toate măsurile pentru a ne feri de repetarea acestei situaţii”.Principalul suspect în cazul deraierii trenului este un fost angajat CFR care a fost retrogradat cu doar câteva luni în urmă. Fostul angajat CFR, suspectat de către poliţişti, locuieşte în localitatea Cârcea şi este diagnosticat cu afecţiuni psihice. La această oră, angajatul CFR este anchetat de procurori, potrivit Realitatea TV.

Despre pagubele produse de deraierea acestui tren accelerat ministrul Transporturilor a estimat că este vorba despre aproximativ cinci milioane de euro. „E greu să fac o estimare, sunt opt vagoane şi o locomotivă care sunt destul de grav avariate, deci putem să vorbim aşa cu uşurinţă de, probabil, peste cinci milioane sau depinde dacă cei care vor verifica aici constată că s-ar mai putea repara ceva sau pur şi simplu trebuie date la fier vechi”, a declarat Berceanu.

„Nu ştim dacă ce s-a întâmplat mai poate fi reparat. Aici putea să fie o tragedie colosală. Era un tren de luni dimineaţă, totul s-a petrecut în intervalul de o oră şi jumătate pentru că a trecut un tren înainte cu o oră şi jumătate”, a adăugat Radu Berceanu.

VEZI DECLARAŢIA MINISTRULUI TRANSPORTURILOR

O altă ipoteză lansată în cercetarea deraierii trenului accelerat 1692 este că aceasta ar fi fost provocată hoţii de fier vechi. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia a declarat că accidentul s-a produs pentru că nişte şuruburi care fixau şina au fost desfăcute, iar cuponul de şină s-a deplasat. Cu toate acestea Radu Berceanu spune că cei care au desfăcut şina ştiau cum se face acest lucru şi nu poate fi vorba despre furt deoarece foarte aproape de locul accidentului erau mai multe şine tăiate pe care eventualii hoţi le-ar fi putut fura.

Circulaţia este blocată pe ruta Craiova – Caracal. Trenurile circulă pe o rută ocolitoare, prin Piatra Olt, cu o întârziere de 60 – 90 de minute.

Pentru decongestionarea şinelor lucrează o echipă de 15 -20 de muncitori, cu două macarale speciale, dar nu se ştie în cât timp traficul va reveni la normal.

Constantin Axinia a mai declarat că pasagerii trenului sunt îndreptăţiţi să ceară despăgubiri, deoarece CFR-ul are obligaţia să asigure siguranţa călătorilor.

Publicitate

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Sabotaj clar. Nu e primul caz, au mai fost

  Marin Ceferistu

  Luni, 21 septembrie 2009 at 16:51

 2. Accident asteptat. Se incearca musamalizarea cazului. Jandarmeria a falsificat informatiile. Ceasul arata ora 2,27, un fals

  Florin H.

  Luni, 21 septembrie 2009 at 16:53

  • Data de la camera nu este o proba. Setarea putea fi gresita fara a se prmeedita ceva. Care ar fi sensul?

   Romulus Cristea

   Luni, 21 septembrie 2009 at 23:26

 3. Cine a trecut prin calvar nu va mai poate relata din cauza ca sunt socati psihic.

  Tony

  Luni, 21 septembrie 2009 at 22:16

 4. Tony, ai mai vazut tu oameni socati fizic?

  kadadi

  Marți, 29 decembrie 2009 at 15:19


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: