ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Probe pentru autoritati: Furturi si distrugeri la Moara lui Assan, in imagini

with 14 comments

Ansamblul Moara lui Assan este supusă distrugerilor, de cel puţin patru ani, de recuperatorii de materiale de construcţii sub privirile nepăsătoare ale autorităţilor şi proprietarilor. Construită în 1853, Moara lui Assan face parte din patrimoniul naţional industrial. Vorbim despre un monument istoric: fosta proprietate a industriasilor Assan si Martinovici este prima moara cu aburi ridicata in Romania.

Moara lui Assan are adresa în Bucureşti, sector 2, strada Silozului nr. 25. Numeroasele construcţii din cadrul ansamblului sunt vizibile din: zona Obor, parţial de pe străzile Halmeu, Vaporul lui Assan, Reînvierii, Lizeanu, Baniţei, dar şi de pe Şoseaua Ştefan cel Mare. Proprietatea Moara Assan a avut iniţial o suprafaţă de 5,41 hectare.  După ianuarie 1990, mai multe clădiri (silozuri, depozite, hale) din cadrul complexului Moara lui Assan au fost vandalizate şi apoi demolate ilegal.

*****

O scenă din furtul Morii lui Assan

– Scurtă relatare şi imagini

I. Ora 12:50 în curte, în jumătatea de incintă ce aparţine Sc Grâul SA, din unghiul din care făceam fotografii se vedeau nişte oameni şi trei stîlpi metalici demontaţi din clădirea din planul intermediar.

* Vezi mai departe filmul cu furturile de la Moara lui Assan:

I. Ora 12:50 în curte, în jumătatea de incintă ce aparţine Sc Grâul SA, din unghiul din care făceam fotografii se vedeau nişte oameni şi trei stîlpi metalici demontaţi din clădirea din planul intermediar.

Moara lui Assan, 10 septembrie

II. Fac fotografii, la ora 13:00 şi apelez numărul de urgenţă 112.


III. Ora 13:02, pe accesul din str. Halmeu ies oameni cărând armătură.

Moara lui Assan (nr.2); 10 septembrie 2009

IV. Cobor în stradă şi aştept în apropierea accesului din str. Irimicului dorind ca atunci când va apărea poliţia să îndrum echipajul către locul exact de unde se furau stâlpii metalici.


V. Ora 13:12 după ce o maşină a ieşit acceler#nd prin fosta poartă din str. Irimicului, şi am alergat printre blocuri, am reuşit să fotografiez hoţii cu stîlpii demontati pe str. Maşina de Pâine.

Moara lui Assan nr. 3; 10 septembrie 2009

VI. Mă reîntorc în zona intrării şi aştept echipajul poliţiei, cu sau fară legătură cu demolarea morii, văd un om cu un tîrnăcop aşezîndu-se pe treptele de la ieşirea unui bloc şi odihnindu-se, după un timp reîncep să se audă zgomote de demolare în interiorul incintei morii

VII. Ora 13:31 apare echipajul de poliţie, intră în viteză în interiorul incintei, în acel moment şi minute bune după aceea au continuat zgomotele demolării, aştept să iasă poliţia să văd ce au aflat, în apropierea intrării din str. Irimicului observ şi o maşină similară celei folosite pentru scoaterea stîlpilor din incinta, purtînd inscripţia unei firme de grădinărit, în ea un tînăr stătea întins pe scaune, puţin mai tîrziu un altul îi aducea ceava de mîncare, ora 13:46 în incintă se lăsase tăcerea.

VIII. Îmi zic să fac fotografii aeriene, ajung să le fac abia la ora 14:02, din acel unghi în incintă nu văd echipajul de poliţie, nici muncitorii cu demolarea, după cîteva clipe zgomotele demolării reapar…

PS: Fotografii relaţionate:

– Acţiune de colectare de material din moară pentru reciclare, organizată de directoarea Sc. Grâul SA, foto: 10 iulie 2009, 20:25

Moara lui Assan, 10 iulie 2009, ora 20:25

– O maşină încărcând lucruri din incintă, foto: 9 august 2009, 20:36.

Moara lui Assan, foto: 9 august 2009, 20:36

– Oameni ce au scos un utilaj din incintă, foto: 16 august 2009, 15:57.

Moara lui Assan, 16 august 2009, 15:57

Conform Legii monumentelor proprietarul este obligat “să asigure paza, integritatea şi protecţia monumentelor istorice, să ia măsuri pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere a acestora în condiţiile legii”. Cu toate acestea instituţiile Statului au fost neputincioase în apărarea monumentului, distrugerile sistematice continuând zi de zi.

Relatare şi foto: A. Bălteanu

Publicitate

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ilegalitatea lucrărilor de demolare ce se executau la Moara lui Assan au fost sesizate încă din anul 2005. Cu toate acestea, acţiunile de demolare ilegală au fost sancţionate doar cu amenzi simbolice.Principalii vinovati, responsabilii de la Primaria Generala si Primaria Sectorui 2 se ocupa doar cu eliberarea de autorizatii de demolare. Recent, pe site-ul Ministerului Culturii am expus punctul nostru de vedere si pe care, va rog, sa-l considerati de buna credinta.

  T. Paleologu

  Vineri, 11 septembrie 2009 at 21:06

 2. Patrimoniul industrial este printre cele mai agresate tipuri de patrimoniu construit. Valoarea culturala a acestor situri este insuficient constientizata de public si este de multe ori negata de proprietarii de
  drept. Drept consecinta, in ultimii ani situri industriale valoroase ale capitalei au fost distruse pentru a face loc unor proiecte imobiliare de o calitate relativa sau pur si simplu pentru a se elibera respectivele terenuri…

  Politistul de Patrimoniu

  Vineri, 11 septembrie 2009 at 21:12

 3. De unde pana unde atata interes ciudat pentru o gramada de fier vechi prin care misuna sobolani. Un cartier nou ar fi deosebit din punct de vedere arhitectural, un cartier ridicat de la zero, cu toate utilitatile, pe un teren de cinci hectare.

  Neculai Hontanu

  Vineri, 11 septembrie 2009 at 21:14

 4. Din cate am aflat cladirile de pe strada halmeu sunt incadrate in clasa a doua de sic seismic. Poate de aceea se ia de catre autoritati o masura de prevenire a unui dezastru national.

  Vladimir Barbu

  Vineri, 11 septembrie 2009 at 21:43

 5. Lista cladirilor experizate tehnic – CONSOLIDATE
  Lista cladirilor experizate tehnic incadrate in Clasa I de risc seismic, conform Normativului P100-92, modificat in 1996 (cap. 11 si 12)
  Lista cladirilor experizate tehnic incadrate in Clasa II de risc seismic, conform Normativului P100-92, modificat in 1996 (cap. 11 si 12)
  Lista cladirilor experizate tehnic incadrate in Clasa III si Clasa IV de risc seismic, conform Normativului P100-92, modificat in 1996 (cap. 11 si 12)
  Lista cladirilor experizate tehnic incadrate in categorii de urgente, conform Normativului P100-92 (neincadraten in clasa de risc seismic corespunzatoare, conf. cap. 11 si 12)

  Expert Imobiliar

  Vineri, 11 septembrie 2009 at 21:43

 6. Na aici:
  Arhiva: Monumente istorice luate in lama buldozerelor
  Moara lui Assan, demolata ilegal
  http://www.romanialibera.ro/a45136/moara-lui-assan-demolata-ilegal.html

  Haidul Ion

  Vineri, 11 septembrie 2009 at 21:52

 7. Modificarea baremului de la 900.000 de mi la aproape 30 de milioane de lei,pentru furaciune este o tradare de neam si tara.Se doreste ca ROMANIA SA DEVINA O TARA DE HOTI .Parlamentarii care au votat o asemenea monstruozitate S U N T T R A D A T O R I si trebuie IMPUSCATI CA SI CEAUSESCU.nu la Targoviste pe ascuns,CI IN PIATA PUBLICA.

  Fred Perisanu

  Vineri, 11 septembrie 2009 at 21:54

 8. Modificarea baremului de la 200.000 de mi la aproape 30 de milioane de lei,pentru furaciune este o tradare de neam si tara.Se doreste ca ROMANIA SA DEVINA O TARA DE HOTI .Parlamentarii care au votat o asemenea monstruozitate S U N T T R A D A T O R I si trebuie IMPUSCATI CA SI CEAUSESCU.nu la Targoviste pe ascuns,CI IN PIATA PUBLICA.

  Fred Perisanu

  Vineri, 11 septembrie 2009 at 21:55

 9. Balteanule, din nou!?

  Lucian Guran

  Sâmbătă, 12 septembrie 2009 at 02:00

 10. الهدايا – الحبالهدايا – الحبيمكنك.أنتدعيالابتسامة،لكنليسالسعادة

  الهدايا - الحب

  Sâmbătă, 12 septembrie 2009 at 16:39

 11. Ia uite ce produce domnu’ Balteanu. E detectiv domnule! Hai ca-i tare rau de tot.

  Liviu Nica

  Duminică, 13 septembrie 2009 at 04:26

 12. ce nu stie arhitectul Balteanu care cauta acul in carul cu fin. Fii mai atent domnule ca ite ce se intampla pe mapamond.ca sa stii si sa tii minte.
  În lunile iulie şi august, în SUA şi în Marea Britanie evoluţia preţului caselor a luat o întorsătură de 180 de grade, adică a ajuns de pe minus pe plus. Efectul de bumerang, care a dus la propagarea crizei, ar putea fi activat şi în sectorul imobiliar. Astfel, preţurile apartamentelor de la noi ar putea să crească din nou, dacă economia românească va avea aceeaşi evoluţie ca aceea din Marea Britanie şi SUA. În cât timp va ajunge efectul de bumerang pe piaţa imobiliară e greu de estimat, chiar şi de către analiştii români din domeniu. Din cauza asta la Moara lui Assan va fi un ansamblu rezidential.

  Agenta Imobiliara

  Luni, 21 septembrie 2009 at 22:12

 13. […] distrugeri ale ansamblului Moara lui Assan au fost semnalate autorităților începând cu anul 1995. Pe 7 iunie 2012 a avut loc încă un incendiu devastator (al cincilea, din […]

 14. S-a furat tot cu sprijinul autoritatilor locale, centrale si prin nepasarea Ministerului Culturii. Politia si Parchetul au conlucrat la furturi si distrugeri

  Sorin Paul

  Marți, 12 iunie 2012 at 13:56


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: