ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Maior: Nu exista scurgeri de informatii catre mediul politic si nici legatura intre transportul de munitie de la Babeni si terorism

with 3 comments

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior a fost audiat mai bine de două ore la Comisia parlamentară de control al SRI. Maior a declarat, jurnaliştilor la finalul audierilor, că SRI nu transmite informaţii decât în cadrul sistemului legal, în care acestea pot fi transmise instituţiilor statului şi a făcut un apel la politicieni să judece „cu mai multă inteligenţă şi responsabilitate” înainte de a lansa atacuri la adresa SRI. De asemenea, Maior a mai precizat că nu există niciun fel de legătură între transportul de muniţie, la care făcea referire jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, implicând numele fratelui preşedintelui, şi aspecte legate de terorism.

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Video: Realitatea TV; more about „Maior: Fac un apel către oamenii poli…„, posted with vodpod

„În calitatea mea de director al Serviciului de Informaţii al României fosta mea calitate politică nu mai are nicio valoare din punct de vedere legal. Sunt pe această poziţie un funcţionar al statului independent şi neutru şi voi acţiona până la finalul mandatului meu în această calitate”, a spus Maior, citat de Realitatea TV, întrebat fiind cum comentează  afirmaţiile preşedintelui PSD Bucureşti, Marian Vanghelie care susţinea că SRI transmite informaţii către PSD, de un an şi jumătate.

Directorul SRI a spus că presupunerile şi comentariile lansate în media, în legătură cu activitatea instituţiei pe care o coordonează nu sunt benefice „pentru felul în care Serviciul, în mod legitim, îşi desfăşoară activitatea pe terenul securităţii naţionale”.

„Serviciul acţionează independent, neutru, nu transmite informaţii decât în sistemul legal prin care aceste informaţii se pot transmite beneficiarilor informaţiilor în stat, fie că e vorba de preşedinte, de Guvern, de Parlament, de alte instituţii abilitate, iar, dacă vreun ofiţer al serviciului ar proceda în vreun fel la o transmitere de informaţii fără ca acest lucru să se înscrie în sistemul legal, el ar fi imediat sancţionat penal prin transmiterea acestei situaţii la Parchetul General”, a spus Maior, referindu-se la afirmaţiile lui Marian Vanghelie, care a spus că are informaţii despre fratele preşedintelui de la SRI.

Maior a subliniat că SRI are capacitatea contrainformativă de a sesiza dacă există scurgeri de informaţii către mediul politic şi a asigurat că nu a existat o astfel de situaţie. „Fac un apel la oamenii politici, indiferent de coloratura lor să încerce să judece acest lucru cu mai multă inteligenţă şi responsabilitate, pentru că este şi în beneficiul lor, şi în beneficiul serviciului şi al securităţii naţionale dacă ar proceda aşa”, a spus directorul SRI.

Maior a ţinut să sublinieze importanţa structurii pe care o conduce pentru securitatea naţională, arătând că o astfel de „instituţie pivot” nu poate fi parcelată politic în funcţie de discursul sau interesele unora sau altora.

Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a declarat sâmbătă, la Şcoala de vară a tinerilor PSD, că are informaţii despre Mircea Băsescu de la SRI, nu de la „Doi şi un sfert” – serviciul secret al Ministerului de Interne -, aşa cum sugera Elena Udrea.

Luni, Vanghelie şi-a nuanţat declaraţiile pe care le-a făcut sâmbătă, precizând că nu el a intrat în posesia informaţiilor cu privire la Mircea Băsescu. „Pur şi simplu vorbeam despre ceea ce se întâmplă, ca şi mecanism, pur şi simplu nu înţelegeam ceea ce a vrut să spună doamna ministru Elena Udrea, şi am vrut să clarific pentru că tot caută, caută şi vorbesc de , au făcut şi arestări, şi nu e obiectul acolo. Din informaţiile mele, acolo nu prea mai există nimic, aşa că problema e în altă parte”, a spus Vanghelie.

Nu există niciun fel de legătură între transportul de muniţie, la care făcea referire jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, implicând numele fratelui preşedintelui, şi aspecte legate de terorism, după cum reiese din declaraţiile lui Maior

„În ceea ce priveşte situaţia legată de acest transport special, suntem autoritate naţională în domeniul prevenirii terorismului, suntem abilitaţi prin lege la acest lucru, suntem parte a unei comunităţi de informaţii mai largi în planul UE şi în planul NATO legat de aceste aspecte foarte importante legate de siguranţa naţională. Şi am putut arăta Comisiei că am avut o cunoaştere adâncă, mai mult decât s-a prezentat în presă, în legătură cu toate aspectele semnalate legate de conexiunea, sau ceea ce s-a numit conexiunea, între acest transport şi zone ale terorismului, demonstrând că nu există niciun fel de legătură între acest transport şi aspecte legate de terorism”, a spus George Maior.

George Maior a spus că a dorit să facă această precizare „pentru că interesează în cel mai înalt grad siguranţa naţională”.

„Partea legată de terorism a fost documentată de Serviciu în adâncime şi în cooperare cu alte servicii şi a fost soluţionată informativ cu multă vreme înainte, neavând, repet, nicio legătură cu acest aspect al transportului de muniţie”, a subliniat directorul SRI.

George Maior a spus că discuţia de la Comisia parlamentară de control a fost „foarte amplă şi serioasă”.

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu a scris, pe 24 august, pe blogul personal, că fratele preşedintelui României ar fi participat la o operaţiune ultrasecretă de trafic internaţional cu mari cantităţi de explozibil. Potrivit acestuia, cinci vapoare sosite din Thailanda au fost ancorate în portul Constanta. Operaţiunea ar fi fost dirijată de Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României. Încărcătura consta în substanţe explozive şi muniţie. SRS preciza că nu cunoaşte cantitatea exactă de substanţe explozive care a fost transportată din Tailanda. Jurnalistul susţine că îşi asumă întreaga răspundere civilă şi penală pentru dezvăluirile legate de acest caz.

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu a mai afirmat că încărcătura cu muniţie explozibilă a ajuns la Uzina Mecanică Băbeni, unde, în loc să fie distrusă, ar fost reambalată.

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, a negat, în repetate rânduri, că are vreo implicaţie în activităţi teroriste.

Deputatul Cezar Preda a anunţat, la finalul audierilor Comisiei de control a SRI, făcând referire la aşa-zisa implicare a fratelui preşedintelui Băsescu, Mircea Băsescu, în transportul de armament de la Uzina Mecanică Băbeni (întreprindere privată), că un asemenea caz nu există şi e un caz preluat şi amplificat prin media, fără elemente reale şi legale.

Video: Realitatea TV

Publicitate

Written by Romulus Cristea

Marți, 8 septembrie 2009 la 19:59

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Read more: Maior: Fac un apel către oamenii politici să încerce să judece aceste lucruri cu mai multă efic… […]

 2. […] See the original post: Maior: Fac un apel către oamenii politici să încerce să judece aceste lucruri cu mai multă efic… […]

 3. Pot să vă spun mai mult, întrucât dezbaterile dumneavoastră au devenit, practic, publice, dar nici măcar nu sunt corect publice, ci în mod selectiv şi fraudulos folosite fragmente din declaraţii pentru a croi scenarii; decât aşa ceva, preferam o dezbatere publică, în faţa lumii, pentru că ceea ce se face nu-i gazetărie, cu răstălmăcirea şi folosirea trunchiată a unor texte. Eu n-am ce să ascund şi n-am a mă jena să discut deschis asupra acestor lucruri, pentru că eu am fost sub lumina reflectoarelor tot timpul. Deci, avantajul sau dezavantajul meu e că eu niciodată n-am fost singur în desfăşurarea acestor evenimente şi nimic n-a fost ocult din tot ce am făcut eu; din momentul în care
  m-am angajat în vâltoarea evenimentelor, n-am fost o dată singur. Şi am fost permanent “sub lumina reflectoarelor”.

  Sigur că elucidarea unui eveniment complex ca acesta – facem o mică paranteză până vin gazetarii – nu-i o treabă simplă, pentru că este un fenomen complex şi foarte lung, cuprinzător. Nimeni nu poate să aibă cunoaşterea completă a tuturor elementelor componente ale unei asemenea desfăşurări. De aceea, la o iluminare cât mai completă, orice contribuţie este bine venită şi, apoi, dacă se face cu bună credinţă conjugarea lor, se poate completa tabloul. În ceea ce mă priveşte, ceea ce ştiu şi ceea ce a constituit obiectivul participării directe, ca şi reflecţiile personale despre premisele care au făcut posibilă , desfăşurarea ei şi ceea ce a urmat, le-am concretizat într-o carte. O cunoaşteţi, v-am difuzat-o, ca să nu mai încep să repovestesc lucrurile. Deci, v-aş propune să pornim de acolo. Aveţi tot ce am avut de spus, aveţi nevoie de lămuriri, în plus, îmi cereţi. Vă stau cu plăcere la dispoziţie.

  Paul Voikan

  Miercuri, 9 septembrie 2009 at 20:33


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: