ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Crin Antonescu: Ar trebui sa avem o reactie mai clara din partea SRI

with 7 comments

Preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat sâmbătă, la o conferinţă de presă, că asistăm la o „debandadă informaţională, o debandadă instituţională şi care nu trebuie să mai continue”, iar Serviciul Român de Informaţii,  „anunțat clar de domnul Vanghelie ca deținător, vehiculator de informații în scopul jocului politic” ar trebui să aibă „o reacție ceva mai clară decât cele tradiționale din partea Serviciului Român de Informații”.

* Fragmente de la conferinţa de presă susţinută de Crin Antonescu şi unde a făcut referiri la afirmaţiile unor politicieni în legătură cu serviciile de informaţii:

Crin Antonescu; Foto: crinantonescu.ro

Crin Antonescu; Foto: crinantonescu.ro

„Eu cred că peisajul acesta de criză despre care vorbeam se accentuează pe zi ce trece și nu-i de mirare că instituțiile statului, de la Parchet la servicii, nu sunt capabile să preîntâmpine, nu sunt capabile să prevină, nu sunt capabile să reacționeze în fața unor asemenea evenimente, atâta vreme cât ele se ocupă cu altceva, atâta vreme cât ele sunt așa cum vedem deja, pe față, obiectul unui nesfârșit târg politic. Am asistat în ultima vreme la discuții inacceptabile într-un stat de drept despre cine trebuie să aibă ministerul de interne pentru a putea organiza, în ghilimele, alegerile, ca și cum ar fi un adevăr acceptat și legitimat că Ministerul de Interne se implică în stabilirea rezultatelor unor alegeri, am avut afirmații dintr-o parte și din alta privitoare la vehicularea de elemente cu caracter politic și implicare în jocul politic a unor instituții cum sunt „doi și-un sfert”, cum sunt SRI, cum sunt SPP și așa mai departe. Asistăm la declarații în cascadă ale unor oameni politici cu responsabilitatea guvernării, care vorbesc despre asta. L-am vazut ieri sau alatăieri pe domnul Marean Vanghelie, care este președintele unei organizații PSD, organizația PSD București, nu are vreo atribuție guvernamentală, afirmând clar, cu subiect și predicat, că anumite informații n-au venit de la „doi și-un sfert”, cum spune doamna Elena Udrea, ci au venit de la SRI.

În sensul acesta cred că debandada informațională, debandada instituțională nu poate să mai continue, opinia publică nu poate să asiste pasivă la afirmații de acest gen, făcute de un ministru al României, domna Udrea, de un fruntaș politic al unui partid care guvernează, domnul Vanghelie, în care ni se spune că ba cutare, ba cutare, ba cutare serviciu vehiculează informațiile și le folosește cu caracter politic. Ar trebui să avem o reacție ceva mai clară decât cele tradiționale din partea Serviciului Român de Informații, anunțat clar de domnul Vaghelie ca deținător, vehiculator de informații în scopul jocului politic. Asta se întâmplă pe fondul unei disoluții generale și accentuate a autorității instituțiilor de stat, debandada sporește într-o Românie aflată în plină criză economică, în plină criză instituțională, iar noi vedem în fiecare zi, de săptămâni bune, accentuîndu-se lupta feroce între cele doua partide care guvernează pentru interese care nu au nimic de a face cu interesele publice. În văzul lumii, ridicată această atitudine, acest discurs, această politică, ridicată la rangul de atitudine oficială a autorităților române.

„Am spus-o de foarte multe ori și de foarte mulți ani, și, ca în toate celelalte lucruri

Crin Antonescu (2); Foto: crinantonescu.ro
Crin Antonescu (2); Foto: crinantonescu.ro

fundamentale, nu mi-am schimbat poziția și sunt consecvent. Partidul Național Liberal, eu, în calitate de candidat pentru alegerile prezidențiale al acestui partid nu am beneficiat, nu doresc să beneficiez de informații sau de susțineri pe care serviciile secrete, cum le numiți, să le dea, să mi le dea, să ni le dea în Campania electoral. Nu au ce căuta serviciile în Campania electorală! Serviciile trebuie să se ocupe de lucruri pe care le prevede legea, de lucruri care apar de fiecare dată când vin în fața Parlamentului sau a opiniei publice și dau rapoarte, de lucruri care țin de siguranța și securitatea statului român. Intervenția în jocul politic al acestor servicii este profund ilegală și, odată și odată, aceste lucruri vor fi plătite. Nu pot să accept idea că toți suntem vinovați, de pildă, de acest lucru, atâta vreme cât niciodată nu s-a dovedit sau măcar s-a pus în discuție că eu sau Partidul Național Liberal am avea o astfel de colaborare cu serviciile secrete și câtă vreme ceilalți, iată-i, în gura mare, vorbesc unii despre alții și despre modul cum folosesc servicii – SPP, SRI, doi și-un sfert, în jocul politic. Ei o spun, nu noi. Noi am cerut de fiercare dată poziții ferme, articulate și lămuritoare din partea serviciilor, pentru că nu sunt serviciile doamnei Udrea, nu sunt serviciile domnului Vanghelie, nu sunt serviciile PDL-ului și nici ale PSD-ului, nu sunt nici măcar serviciile președintelui, ci sunt servicii ale României, plătite de către contribuabilii români. Nu ca să dea informații de la Udrea la Vanghelie și de la Vanghelie la Udrea. Ci ca să servească statul și cetățeanul român.

(…) Nu, eu nu am luat niciodată în calcul un asemenea sprijin, nu doresc, repet, un asemenea sprijin, doresc din tot sufletul ca serviciile să-și facă datoria. Și, în condițiile în care voi ajunge președintele României, aceste servicii își vor face datoria. Undeva, această tradiție de acceptare a faptului că serviciile fac jocurile, că serviciile servesc pe unul sau pe altul dintre competitorii politici trebuie să înceteze. Nu există nici un dubiu în această privință și, inclusiv, sub acest aspect, nu pot accepta să fiu pus în rând cu contracandidații mei, cu ceilalți politicieni români”.

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Serviciile secrete ar trebui sa lucreze pentru tara, nu pentru anumiti politicieni! Laudabila declaratia lui Crin Antonescu. Felicitari!

  Mihai Petre

  Luni, 7 Septembrie 2009 at 14:54

  • Toate declaratiile din ultima perioada care fac trimiteri directe la implicarea serviciilor sunt fabulatii. Insa acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa existe o reactie ferma din partea institutiilor statului. In situatia de fata, Crin Antonescu are dreptate.

   Romulus Cristea

   Luni, 7 Septembrie 2009 at 14:59

 2. Serviciile secrete lucreaza in acest moment pentru Clanul Basescu. Laudabila declaretia lui Crin Antonescu ! Crin Antonescu este cel mai potrivit pentru functia de presedinte!

  Paula

  Luni, 7 Septembrie 2009 at 15:42

 3. Sictir

  Mihai Paceppa

  Luni, 7 Septembrie 2009 at 16:03

 4. Din toate relatarile s-a creionat bine tabloul, atat tematic cat si pe fondul dezbaterilor care au avut loc cu acest prilej, la sediul PNL. Eu nu as mai adauga nimic suplimentar. Voi face insa cateva comentarii asupra mentiunilor care au aparut pe blog, referitor la tema aceastei reuniuni.

  Intr-adevar a fost o reuniune reprezentativa, cu o tema de interes crescut, dezbaterile de substanta au oferit un schimb de opinii care a fost apreciat de toti participantii.Dar, Crin Antonescu nu avea ce cauta la dezbatere. O spun si o repet,

  Ion Liliescu

  Luni, 7 Septembrie 2009 at 22:09

 5. Un cost îl reprezintă şi problemele sociale determinate de migraţia membrilo PNL din partid în PDL. Ea a născut o serie de reacţii de respingere, motivate economic, dar şi civilizaţional. Integrarea liberalilor din PDL nu este uşoară. Dar nici atât de grea pe cât lasă de înţeles unii politicieni populişti, care explică unele dificultăţi prin venirea celor din PSD.

  Sunt partide care uită că mulţi dintre membrii lor migrau, nu cu mult timp în urmă, în partide smecherite, în căutarea unei vieţi mai bune. Comunistii, cei de la Romania Mare, social-democratii, acarbele, au fost şi ei priviţi nu cu mult timp în urmă aşa cum sunt priviţi acum Vadim Tudor sau Marius Teicu. Numai că în spatele acestei imagini uşor caricaturale se află realităţi mult mai complexe. De fapt, cei care pleacă primii sunt cei cu basini in cap, fie că este vorba despre medici, personal medical, fie că este vorba despre profesori, ingineri, muncitori de înaltă calificare. Toţi contribuie de o manieră semnificativă la creşterea bunăstării partidelor de adopţie.

  Mulţi liberali înclină să vadă în partidele de adoptie, recent primite în coalitie, tot nesimtitii, ceea ce este, cel puţin formal, o eroare. Această confuzie este întărită de măsurile luate de unele partide, care limitează accesul acestor noi veniţi pe functii de conducere, ceea ce încurajează bulangeala şi un anumit dumping social…

  Ion Liliescu

  Luni, 7 Septembrie 2009 at 22:15


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: