Serviciului de informatii al Ministerului de Interne, acuzat de implicare politica
Ministrul Turismului, Elena Udrea i-a acuzat pe social-democraţi că intenţionează să facă ilegalităţi la alegerile din toamnă şi de aceea aduc în discuţie problema Ministerului de Interne. Afirmaţiile au fost făcute în cadrul Şcolii de vară a Partidului Democrat Liberal, la Costineşti. Ministrul susţine că democrat-liberalii ar putea să-l schimbe pe Dan Nica de la şefia Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) pentru faptul că Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI)s-ar fi implicat în lupta electorală. Oficialii PSD au catalogat afirmaţiile Elenei Udrea ca nereale şi „rodul unei minţi bolnave”. Ministerul Internelor nu a furnizat încă vreun drept la replică.
Cu doar câteva zile în urmă, Viorel Hrebenciu, liderul deputaţilor PSD a acuzat SPP-ul şi STS-ul că desfăşoară activităţi de poliţie politică, fără a prezenta, până în prezent, dovezi în sprijinul afirmaţiilor.
Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.
„Pe domnul Nica, sigur că am putea să-l schimbăm eventual pentru faptul că un serviciu de informaţii din subordinea dânsului se implică în bătălia politică, dar, mă gândesc, grija aceasta pe care şi-a manifestat-o PSD, cum că am intenţiona să-l schimbăm pentru a putea fura alegerilor, cumva vine din faptul că ei asta fac? De-asta conduc ei MAI, ca să încerce să fure alegerile?”, a spus Udrea.
DGIPI este serviciul de informaţii al MAI având codificarea UM 0962 şi provine din restructurarea unităţii UM 0215. La începutul anilor ’90, serviciul de informaţii al Internelor, UM 0215, era cunoscut sub denumirea populară de „Doi şi un sfert” şi a fost implicat în mai multe acţiuni dovedite de poliţie politică. Jurnalişti, politicieni de opoziţie, dar şi manifestanţii care participau la acţiuni civice au fost monitorizaţi şi urmăriţi abuziv de serviciul de informaţii al Internelor vreme de ani de zile.
Pe durata desfăşurării protestelor din Piaţa Universităţii, în aprilie-iunie 1990, UM 0215 a organizat acţiuni de manipulare, dezinformare şi a participat la arestarea mai multor manifestanţi.
* Citeşte şi declaraţii lui Liviu Dragnea, vicepreşedinte PSD şi fost ministru de Interne, ca replică la acuzaţiile Elenei Udrea:

Vicepreşedintele PSD, Liviu Dragnea; Foto: Realitatea FM
Numai o minte bolnavă se poate gândi că Ministerul de Interne poate fi folosit pentru fraudarea sau influenţarea alegerilor, a afirmat, la Realitatea FM, Liviu Dragnea, vicepreşedinte PSD şi fost ministru de Interne, ca replică la acuzaţiile Elenei Udrea, conform căreia MAI ar fi folosit de PSD pentru a fura alegerile.
„Constat că doamna Udrea a ajuns un fel de Mama Omida, se pricepe la tot. Se pricepe văd la informaţii, şi la servicii secrete, la guvern, la Ministerul de Interne, şi la transporturi. Mai puţin la turism şi la cheltuit banii publici, aşa cum trebuie, şi mai puţin la ceea ce înseamnă respect faţă de instituţiile statului şi faţă de Constituţie şi legi”, spune Liviu Dragnea
Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat, vineri, că scandalurile din ultima perioadă ar fi plecat de la serviciul de informaţii al MAI şi i-a acuzat pe social-democraţi, în replică la afirmaţiile făcute joi de Mircea Geoană, că utilizează ministerul pentru a fura alegerile prezidenţiale.
„Se ştie şi din mass-media, există un curent de opinie că anumite informaţii care au provocat scandaluri în ultima perioadă au plecat de la serviciul de informaţii al MAI, care are la conducere, după un efort de a impune la conducerea lui anumiţi oameni, de o parte sau alta a grupurilor din PSD, până la urmă au fost puşi oameni apropiaţi domnului Vanghelie”, a susţinut Elena Udrea, prezentă, vineri, la Şcoala de vară a PD-L care se desfăşoară la Costineşti.
Ca zice PD-ul. Dupaia PSD zice nu stiu ce.. Nu v-ati saturat ?
Florin
Vineri, 4 septembrie 2009 at 20:07
Da, ai dreptate. Tocmai asta am si incercat sa precizez in articol. Acuzatii reciproce fara dovezi. Si de la PSD si de la PDL. Niciunul nu face exceptie, cum de altfel ai remarcat. Insa, acuzatiile sunt extrem de grave, iar cineva trebuie sa raspunda pentru asta. Nu e normal sa te joci cu afirmatiile in mod public. Ce asteptari pot sa aiba oamenii simpli de la astfel de politicieni. Niciun pic de seriozitate.
Romulus Cristea
Vineri, 4 septembrie 2009 at 20:36
Jos securitatea! Fara politie politica in tara!
Mihai Mihai
Vineri, 4 septembrie 2009 at 20:56
Doi ş-un sfert, o asociaţie familială. Soţi, fraţi, verişori, copii, părinţi şi fini lucrează împreună, din greu, pentru siguranţa cetăţeanului. Monitorizează, ascultă şi urmăresc pas cu pas activitatea altor familii.
Verificări dispuse de şeful interimar al instituţiei vizează corectitudinea concursurilor în urma cărora unii subofiţeri şi ofiţeri, înrudiţi cu alţii deja aflaţi în structurile DGIPI, au ajuns să lucreze în cadrul acestei unităţi, iar informaţiile, încă neconfirmate, care circulă despre aceste încadrări, aduc în discuţie sume de bani care ar fi fost plătite pentru promovarea concursurilor.
Noua conducere a Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă a cerut tuturor subordonaţilor să declare pe propria răspundere rudele pe care le au în cadrul unităţii, fie că sunt de sânge, fie că sunt prin alianţă, astfel că verificările ajung până la naşii şi finii specializaţi în culegerea de informaţii.
Afaceri Interne
Vineri, 4 septembrie 2009 at 21:18
DGIPI, serviciul de informaţii al Ministerului de Interne, a fost în permanenţă contestat, dar şi râvnit de către politicieni. Fostul 0215 nu a produs prea multe informaţii pentru dosarele penale instrumentate de procurori. Se pare însă că a produs informaţii utile pentru politicieni. Cel puţin aşa are reputaţia, pentru că se ocupă – între altele – de filaje şi de ascultări.
„Problemele interne ale partidelor nu mă interesează. Însă avem cu toţii obligaţia de a da şansă acestui proiect generos care este PACTUL PENTRU ROMÂNIA, angajat de alianţa PSD–PC şi PD-L”, declara Virgil Ardelean la plecarea sa din DGIPI, în urmă cu două luni.
“Proiectul generos” a fost de fapt unul dintre primele motive de încăierare politică între cele două părţi. De altfel, Marian Vanghelie a fost unul dintre cei mai vocali lideri PSD care reclamau, în toamna anului trecut, că sunt urmăriţi de DGIPI.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, declara, după intrarea la guvernare că, nu e „nimic rău“ ca, atât timp cât PD-L-ul are un serviciu de informaţii la Ministerul Apărării, şi PSD să aibă DGIPI. “Nu este firesc, în clipa în care PD-ul îşi alege Ministerul Apărării – care are şi serviciul de informaţii, un serviciu redutabil, de care nimeni nu a vorbit – ca PSD-ul să-şi aleagă un minister de forţă, care are şi un serviciu de informaţii? Ce e rău în asta? E ceva misterios? E vorba de echivalenţa instrumentelor!“, spunea Geoană. Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a confirmat că PD-L a făcut tot posibilul să ia MAI, dar că ministerul a ajuns la PSD pentru că „teoria la care Geoană a ţinut foarte mult a fost că-i trebuie neapărat un serviciu secret“.
Ardeleanu Vulpea
Vineri, 4 septembrie 2009 at 21:19
Cine să răspundă? Şi mai ales, în faţa cui? Feseneaua îşi permite orice, pentru că i se permite. Mizează pe pasivitatea publică în faţa grobianismului guvernamental şi a proiectului totalitar.
Îmi amintesc de bietul d-l Rădulescu, săracul: fesenea, cârciuma de la şosea.
Roxana Iordache
Sâmbătă, 5 septembrie 2009 at 12:07
Radulescu avea dreptate cu UM0215. Recent, am aflat de la Parchetul Militar ca toate scrisorile lui, agendele si alte inscrisuri se afla la Parlament, dupa ce le-au confiscat aia de la UM 0215 in iunie 1990. Mi-au zis procurorii ca e o lada intreaga de la O. radulescu
Romulus Cristea
Duminică, 6 septembrie 2009 at 00:36