ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Moara lui Assan, cladire de patrimoniu, devastata de hotii de fier vechi

leave a comment »

Moara lui Assan, un complex de patrimoniu vechi de mai bine de un secol şi jumatate dispare incet şi sigur sub loviturile de baros ale hoţilor de fier vechi. Lasat de izbeliste, locul a ajuns ţinta unor grupuri bine organizate şi coordonate  ce fură, zilnic ,sub ochii autorităţilor  şi proprietarilor,  tone de metal.

Construită în 1853, Moara lui Assan face parte din patrimoniul industrial. Vorbim despre un monument istoric: fosta proprietate a industriasilor Assan si Martinovici este prima moara cu aburi ridicata in Romania.

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

more about „Moara lui Assan, cladire de patrimoni…„, posted with vodpod

Un material realizat de o echipă de la departamentul de ştiri, de la Pro TV , ilustrează, cât se poate de clar, distrugerile la care este suspus un monument istoric de valoare naţională şi universală. Citiţi în cele ce urmează din documentaţia realizată cu această ocazie de jurnaliştii postului tv.:

Au disparut toate gurile de canal, portile, tevile, grilajele de geamuri. Si acum s-a trecut, fara pic de frica, la structura de rezistenta.

În fiecare dimineata, pe poarta cladirii intra zeci de oameni, gata de o noua zi de „munca”. În mai, un tânăr de 27 de ani a murit aici, chiar la furat de fier vechi, se pare. Încă se văd urme de lumânări.

Carmen Tovarnac, director general al Graul SA, societate care deţine spaţiul clădirii, spune că a cerut de nenumărate ori ajutorul poliţiei pentru a opri acest jaf. Nu asigura insa si paza. Doamna director spune ca a plecat din cladirea de birouri, acum trei saptamani. Chiar de fata cu ea, oamenii si-au vazut şi isi vad de treaba.

Video: Romulus Cristea

La primarie si la Ministerul Culturii s-au adunat zeci de sesizari. Nimeni nu pare sa poata interveni pentru ca vorbim de o proprietate privata. Hotii ar putea fi prinsi si identificati foarte usor. Fierul pe care il scot din cladire ajunge peste gard, la o firma.

Teoretic, Ministerul Culturii ar putea incepe procedurile de expropriere pentru neglijenta, dar abia la solutionarea procesului de retrocedare. Pana atunci, o alta solutie este ca statul sa preia cladirile in contul datoriilor adunate de firma falimentara la stat. Deocamdata, toata lumea sta cu mainile in san.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: