ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Inscenari si abuzuri ale autoritatilor de la Chisinau

leave a comment »

Ghenadie Brega, fostul preşedinte al Asociaţiei Hyde Park din Republica Moldova (2006 – 2008). relatează pe blogul Un pas înainte-Curaj. MD, cum în prima decadă a lunii iulie  a fost emisă, pe numele său, o ordonanţă de începere a urmăririi penale (dosar nr. 2009270220) invocându-se o pretinsă agresare şi un jaf  asupra unui cetăţean. Surprinzător, jaful  ar fi avut loc cu aproape doi ani în urmă, la data de 04 noiembrie 2007,  în zona comunei Zorile, raionul Orhei.

Blogul Un pas înainte-Curaj. MD

Blogul Un pas înainte-Curaj. MD

În ordonanţă mai este pomenit numele lui Anatol Mătăsaru, care a fost deja reţinut şi care s-a aflat  în custodia poliţiei din Orhei. Anatol Mătăsaru se află în atenţia autorităţilor din Moldova, în principal, ca urmare a atitudinii sale antiguvernamentale şi a participării la prosteste anti-Voronin. Curtea de Apel a decis menţinerea lui Anatol Mătăsaru în arestul politiei de la Orhei, deşi avocatul acestuia a cerut cercetarea lui în stare de libertate. Pe lângă dosarul referitor la aşa zisul „furt de jumări”, Mătăsaru este acuzat de o sumedenie de fapte anti-statale, precum participarea la manifestaţiile din 7 aprilie, „arborarea unui steag străin”  pe durata protestelor şi altele asemenea.

Anterior emiteri ordonanţei de începere a urmării penale în privinţa presupusului jaf, Brega a fost cercetat într-un alt dosar, în care a figurat în calitate de bănuit în legătură cu organizarea unor proteste împotriva regimului Voronin din  6 – 7 aprilie 2009, în municipiul Chişinău.
În aprilie 2009, autorităţile de la Chişinău au dispus percheziţia sediului Asociaţiei Hyde Park şi sechestrarea bunurilor acesteia. În momentul de faţă, bunurile asociaţiei se află la procuratura generală.
Ghenadie Brega afirmă că este vorba de o înscenare, cum de altfel autorităţile din Moldova obişnuiesc să practice de fiecare dată când cineva îndrăzneşte să aibă altă opinie decât cea oficial-guevrnamentală.

Pe 7 aprilie 2009 nici nu eram în Chişinău, ultima dată am fost în Piaţa Marii Adunări Naţionale în ajun, pe 6 aprilie, cînd am organizat protestul paşnic împotriva fraudării alegerilor.
În noiembrie 2007 eram angajat la Euro TV în calitate de cameraman, lucram aproape fără întrerupere şi nu aveam de ce să ajung la Zorile, unde n-am fost nicio dată şi nu cunosc pe nimeni. Mai mult decît atît, la acea dată nu îl cunoşteam pe Anatol Mătăsaru şi nu aveam cum să întreprind ceva împreună cu el. De cînd am monitorizat şi filmat protestele lui paşnice cu măgarul sau cu masca de porc, am început să-i urmăresc activitatea şi consider că arestarea lui repetată este o manifestare de cenzură pentru opiniile sale exprimate, o încălcare flagrantă a drepturilor omului, declara Ghenadie Brega.

De precizat ca în 10 iulie 2009 era data limită până la care, conform legii, putea fi înaintată învinuirea sau cererea de prelungire a calităţii de bănuit „pentru organizarea dezordinilor de masă” din data de 06 aprilie 2009.

În acel moment, calitatea mea de bănuit în dosarul privindu-l pe Brega, din 6 aprilie 2009, a expirat de drept. Însă, menţionează el, până la această dată, „mie nu mi s-a adus la cunoştinţă despre existenţa vreunui demers al procurului cu privire la prelungirea termenului pentru a-mi fi păstrată această calitate”.

**Citiţi în continuare declaraţia completă a lui Ghenadie Brega şi o cronologie a evenimentelor:

Au venit în seara asta doi polițiști în civil, dintre care doar unul s-a legitimat. Au adus o citație, în care Ghenadie Brega este chemat luni, 13 iulie 2009, ora 10, la CPR Orhei, la maiorul Ion Vascan, ofițer de urmărire penală (bir. 33), ca să fie interogat în calitate de bănuit.

Numele meu este Ghenadie Brega, născut la Sîngerei, Pepeni, am 34 de ani, cetăţean al Republicii Moldova şi al României (din 2007).

Sunt ex-preşedinte al Asociaţiei Hyde Park din R.Moldova (am fost lider al acestei asociaţii în perioada aprilie 2006 – mai 2008).

Sunt de asemenea:

 • observator naţional (din partea Institutului pentru Drepturile Omului) acreditat de CEC pentru alegerile din 29 iulie 2009;
 • monitor al întrunirilor publice, în cadrul unui proiect al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului;
 • membru-fondator al asociaţiei Pro-România, pe care autorităţile refuză nejustificat s-o înregistreze.

Sunt junalist free-lancer, antrenat în proiectul internaţional VJmovement.com
Sunt artist liber, expert/magistru în comunicare şi relaţii publice şi promovez libertatea cuvântului, dreptul la informare şi exprimare, alte libertăţi fundamentale.

La data de 10 iulie 2009, în privinţa mea a fost emisă o ordonanţă de începere a urmăririi penale (dosar nr. 2009270220) pe faptul unei pretinse agresări şi a jafului unui cetăţean, care ar fi avut loc la data de 04 noiembrie 2007 în zona comunei Zorile, r-nul Orhei.
În ordonanţă mai este pomenit numele lui Anatol Mătăsaru, care a fost deja reţinut la data de 10 iulie 2009 şi care până în prezent se află la în custodia poliţiei din Orhei.

Anterior, am fost cercetat într-un alt dosar, în care am figurat în calitate de bănuit pe faptul organizării “dezordinelor de masă”, care se pretinde că au avut loc pe 6 – 7 aprilie 2009 în mun. Chişinău.

Totodată, 10 iulie 2009 era data limită până la care, conform legii, putea fi înaintată învinuirea sau cererea de prelungire a calităţii de bănuit „pentru organizarea dezordinilor de masă” din data de 06 aprilie 2009. La moment calitatea mea de bănuit pe dosarul din 06 aprilie 2009, a expirat de drept. Până la această dată, mie nu mi s-a adus la cunoştinţă despre existenţa vreunui demers al procurului cu privire la prelungirea termenului pentru a-mi fi păstrată această calitate.

Declar hotărît că aceste dosare sunt fabricate şi că eu n-am nicio vină, atît în ce s-a întîmplat la Chişinău pe 7 aprilie 2009, cît şi în jaful de la Orhei, în toamna lui 2007.

Pe 7 aprilie 2009 nici nu eram în Chişinău, ultima dată am fost în Piaţa Marii Adunări Naţionale în ajun, pe 6 aprilie, cînd am organizat protestul paşnic împotriva fraudării alegerilor.

În noiembrie 2007 eram angajat la Euro TV în calitate de cameraman, lucram aproape fără întrerupere şi nu aveam de ce să ajung la Zorile, unde n-am fost nicio dată şi nu cunosc pe nimeni. Mai mult decît atît, la acea dată nu îl cunoşteam pe Anatol Mătăsaru şi nu aveam cum să întreprind ceva împreună cu el. De cînd am monitorizat şi filmat protestele lui paşnice cu măgarul sau cu masca de porc, am început să-i urmăresc activitatea şi consider că arestarea lui repetată este o manifestare de cenzură pentru opiniile sale exprimate, o încălcare flagrantă a drepturilor omului.

Declar că şi o eventuală reţinere, arestare sau condamnare a noastră va însemna doar răfuirea autorităţilor pentru activitatea noastră civică, de promovare a libertăţii cuvîntului.

Vă rog să monitorizaţi activitatea poliţiei şi a procuraturii, deoarece consider că dosarele penale în care suntem urmăriţi sunt fabricate la comandă, iar probele şi mărturiile care au fost sau vor fi prezentate sunt false şi colectate cu rea-credinţă.

Asociaţia Hyde Park, al cărei membru sunt, are ca misiune apărarea dreptului la liberă exprimare, accesul la informaţie şi alte drepturi conexe; are 16 dosare expediate la CEDO, dintre care 4 deja au fost câştigate. Membrii organizaţiei sunt persecutaţi inclusiv din acest motiv.

În aprilie 2009, autorităţile centrale au dispus percheziţia sediului Asociaţiei Hyde Park şi sechestrarea bunurilor acesteia. În momentul de faţă, bunurile asociaţiei se află la procuratura generală de mai bine de trei luni.

Vom reveni cu detalii pe acest caz

Referinţe:

………………………………………………………..
CRONOLOGIA inversă a evenimentelor
în cazul Asociaţiei Hyde Park
www.curaj.net/?p=15100

 • La data de 10 iulie 2009, în privinţa mea a fost emisă o ordonanţă de începere a urmăririi penale pe faptul unei pretinse agresări şi a jafului unui cetăţean
 • 10 iulie 2009 era data limită până la care, conform legii, putea fi înaintată învinuirea sau cererea de prelungire a calităţii de bănuit “pentru organizarea dezordinilor de masă” din data de 06 aprilie 2009
 • luna mai 2009 – Asociaţia Hyde Park trimite la CEDO plângerea pe subiectul percheziţiei şi a sechestrării ilegale a bunurilor din sediul organizaţiei – copia răspunsului judecătorului de instrucție
 • 8 mai 2009 – Am primit răspuns de la Procuratura Generală. Procurorul încearcă să acopere ilegalitatea comisă de poliţişti – copie răspuns
 • 24 aprilie 2009 – Administraţia Asociaţiei Hyde Park depune o plângere împotriva actelor ilegale ale organului de urmărire penală şi a inacţiunii organelor Procuraturii  – pagina Ipagina II
 • 17 aprilie 2009 – Am depus o plângere pentru recuperarea obiectelor, documentelor şi bunurilor ridicate în mod ilegal de la Hyde Park – pagina Ipagina II
 • 13 aprilie 2009 – Am adresat prima plângere la Procuratura Generală pagina Ipagina II
 • 10 aprilie 2009 – Mai mulţi membri ai Asociaţiei Hyde Park au fost citaţi la Procuratura Generală
  [VIDEO] Oleg şi Ghenadie Brega au fost audiaţi la Procuratura Generală – declaraţie Oleg |  declaraţie Ghenadie
  – Trei Ordonanţe emise Procuratură în cazul lui Ghenadie Brega
 • 09 aprilie 2009 – Sediul Asociaţiei Hyde Park a fost percheziţionat de poliţie.
  [VIDEO] Membrii HP au fost citaţi la Procuratura Generală
 • 08 aprilie 2009 – Oleg Brega, ex-preşedinte al Asociaţiei Hyde Park şi ziarist la „Jurnal TV”, a fost bătut de poliţişti în civil
  [VIDEO] Declaraţia lui Oleg Brega
 • 07 aprilie 2009 – Procuratura Generală a anunţat că a deschis un dosar penal pe numele lui Ghenadie Brega, ex-preşedinte şi membru al Asociaţiei Hyde Park, pentru organizarea mitingului din 06 aprilie 2009
  – Comunicatul de presă difuzat de PG
 • 06 aprilie 2009 – Ghenadie Brega, ca persoană fizică şi membru al Grupului de Iniţiativă  „sunt anti-comunist”, s-a implicat în organizarea şi desfăşurarea mitingului de protest paşnic din data de 06 aprilie 2009 (desfăşurat între orele 18.00 şi 20.00 în PMAN)
  – Declaraţia prealabilă depusă la primăria municipală


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: