ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Securitatea pe urmele unui scriitor (audio si text)

with 6 comments

Articolul scriitorului William Totok a fost difuzat de Radio Europa Libera (europalibera.org) în data de 3 iunie 2009.

Pentru audio, apasati playerul de mai jos:

https://romuluscristea.files.wordpress.com/2009/06/2bb7c32c-3f0f-4f05-8e36-b9ef5f4d57931.jpg

* Securitatea pe urmele unui scriitor

William Totok

Peste 5 kg de hîrtie, 1146 de pagini de rapoarte

Am revenit de la Bucureşti la Berlin, avînd în bagaje un teanc de documente. Peste 5 kg de hîrtii, însumînd 1146 de coli fotocopiate. Sunt fragmente consemnate ale propriei mele vieţi de către Securitate, începînd cu ultima clasă de liceu pînă la sfîrşitul dictaturii comuniste în România.

Citind în toţi aceşti ani astfel de documente, fabricate în laboratoarele toxice ale poliţiei politice, am crezut că lectura propriului meu dosar nu mă va afecta într-un mod deosebit. Deşi încă nu am trecut la o lectură sistematică – la rece, cum s-ar zice – am rămas uluit de energia criminală a unor persoane care s-au pus în slujba aparatului de Securitate.

Coperta unui dosar de urmărire a lui William Totok

Coperta unui dosar de urmărire a lui William Totok

Am citit cu consternare crescîndă scenariile, acţiunile conspirative rafinate, planurile de măsuri, notele de delaţiune, analizele de activitate şi rapoartele sistematice, întocmite cu acribie birocratică de zeci de ofiţeri care se ocupau de mine şi care au devenit autorii a două scrieri colective aflate în arhivele CNSAS sub denumirea „Dosar de Urmărire Informativă [D.U.I.]: „Muzicologul” şi „D.U.I. `Interpretul`“.


In afară de maltratarea fizică, am cunoscut întreaga gamă a metodelor securistice, destinate anulării, compromiterii şi reducerii la tăcere a unui individ, considerat un adversar al regimului. Chiar dacă metodele şi practicile îmi erau cunoscute, detaliile legate de aplicarea lor – în cazul meu concret – depăşesc, pe alocuri, orice fantezie.

Eficienţa unor acţiuni reuşite ale ofiţerilor de Securitate se explică prin activitatea de cooperare voluntară a unor persoane care în calitate de colaboratori neoficiali au dat dovadă de un zel exagerat, transformîndu-se în unelte extrem de active, în inspiratori şi furnizori de idei pentru atingerea şi realizarea unor „obiective“ planificate. Din armata de colaboratori care s-au pus în slujba Securităţii trei s-au distins printr-o perseverenţă şi inventivitate ieşită din comun. Deşi ascunşi sub o identitate falsă, conspirată în acte sub numele de „Voicu“, „Gruia“ şi „Dan“, din rapoartele şi notele acestora se poate deduce uşor cine erau ei de fapt. „Gruia“, de pildă, primea instrucţiuni psihologice speciale cum să se apropie de mine, cum să-mi cîştige încrederea şi cum să-mi devină prieten. „Voicu“ avea sarcini similare. Numai că în acest caz figura n-a reuşit şi „Voicu“ trebuia să se mulţumească doar cu executarea sarcinilor informative primite. Într-o acţiune perfect regizată el a reuşit în 1982 să fotografieze manuscrisul meu în care descriam, între altele, detenţia mea politică.

Din documente rezultă că trebuia să fiu din nou arestat. Am scăpat numai datorită unei împrejurări fericite, neprevăzute în scenariul Securităţii. Intervenţia promptă a lui Nikolaus Berwanger, pe atunci redactor şef al oficiosului de partid din Timişoara, „Neue Banater Zeitung“, m-a salvat.

Articol difuzat de Radio Europa Libera (europalibera.org) în data de 3 iunie 2009


Publicitate

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Baaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!Vam facuk oameni pe toti!!!!!!!!!

  N. Ceausescu

  Joi, 4 iunie 2009 at 23:49

 2. dar ce vroiai ba sa faci ce vrei in patria noastra

  Postelnicu

  Joi, 4 iunie 2009 at 23:50

 3. MA NUMESC TAPUS CONSTANTIN SI AM FOST ANCHETAT PENAL IN ANUL 1988 DE FOSTUL CAPITAN DE SECURITATE ENOIU GHEORGHE PENTRU COMENTARII CRITICE LA ADRESA SISTEMULUI COMUNIST .(ACESTA FIGUREAZA IN LISTA CU CADRELE FOSTEI SECURITATI CU NUMELE GRESIT DE ENCIOIU IN LOC DE ENOIU)
  FOSTII SECURISTI CARE M-AU ANCHETAT AU IN PREZENT PENSII DE LUX ACORDATE DE STATUL ROMAN ACTUAL CA BONUS PENTRU ZELUL CU CARE ACESTI TORTIONARI AU APARAT REGIMUL CRIMINAL COMUNIST INCALCAND DREPTURILE SI LIBERTATILE OMULUI IN TIMP CE EU MA LUPT CU O JUSTITIE COMUNST-SECURISTA CORUPTA SA-MI RECUNOASCA CALITATEA DE PERSOANA PERSECUTATA DE REGIMUL COMUNIST.

  CU STIMA, TAPUS CONSTANTIN TEL.0723719632
  E-mail tapusconstantin@yahoo.com

  TAPUS CONSTANTIN

  Miercuri, 26 august 2009 at 12:14

  • Va rog, fiti mai clar. Si incercati fara litere mari de tipar, nu e nevoie, scrieti cu vorbele dvs si cu litere normale. Altfel, nu prea inteleg mare lucru

   Romulus Cristea

   Vineri, 28 august 2009 at 22:19

 4. Puteti sa-mi comunicati un nr. de telefon in reteaua
  vodafone sau rds si va sun eu pentru informatii suplimentare legate de comentarile postate .

  tapus constantin

  TAPUS CONSTANTIN

  Vineri, 28 august 2009 at 22:28

 5. stfel

  zanfir constantin

  Sâmbătă, 13 martie 2010 at 11:51


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: