ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Inca un caz cu suspiciune de gripa porcina

with one comment

O altă persoană suspectată că ar avea gripă AH1N1 a fost internată la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj, fiind vorba despre un elev de liceu care a ajuns sâmbătă în România, de la New York şi care prezenta simptome de boală, a declarat consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar, citat de Mediafax.

Pacientul suspect de gripa cu virus nou este un băiat de 19 ani, elev în clasa a XII-a la un liceu din Cluj. Tânărul a venit sâmbătă, cu un avion de la New York până la Budapesta, iar de acolo a luat un microbuz până la Cluj.

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

more about „Stewardesă: De la NY au fost înmânate…„, posted with vodpod

Elevul a fost izolat într-un salon la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj. Medicii au trimis probele la Institutul Cantacuzino, a mai spus Geza Molnar.

Prietenul tinerei de 28 de ani infectată cu virusul noii gripe a fost externat, marţi. A fost externat, de asemenea, şi tatăl primei paciente infectate cu virusul gripal, respectiv „cazul zero”, femeia de 30 de ani venită de la New York în 23 mai.

Restul pacienţilor, respectiv femeia de 30 de ani şi cei doi copii minori ai săi, precum şi tânăra de 28 de ani şi mama acesteia rămân internaţi în Institutul „Matei Balş”.

Controlul la avionul Delta care a sosit, marţi, direct din SUA a decurs bine. Toţi pasagerii au completat formularele. O echipă medicală a realizat monitorizarea pacienţilor încă din avion, înainte de debarcare, cu sprijin din partea operatorului de zbor şi a Poliţiei de Frontieră. A existat o singură pasageră care a prezentat simptomele bolii încă de acum o săptămână şi căreia i s-au recoltat probe, coform protocolului.


Astfel de controale vor fi efectuate la toate zborurile directe SUA – România, adică de patru ori pe săptămână.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a aprobat printr-un ordin scoaterea unei cantităţi de 100 de cutii din medicamentul antiviral oseltamivir din rezerva strategică a Ministerului Sănătăţii pentru a fi dat în consum către Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”. Această măsură s-a luat în vederea tratării sau profilaxiei eventualelor cazuri care pot apărea în următoarea perioadă în rândul copiilor care au venit în contact cu persoanele cu gripă AH1N1.
Primul caz de îmbolnăvire din România cu noul virus gripal AH1N1, „cazul zero” în limbajul de specialitate, este al unei femei de 30 de ani care a venit în ţară în 23 mai, din New York, cu o cursă aeriană cu escală la Paris.

Cazul a fost confirmat de Institutul Cantacuzino în 27 mai, în urma testelor de laborator, după ce femeia s-a prezentat la Institutul „Matei Balş” din Capitală în 26 mai.

Celelalte două cazuri sunt cu transmitere secundată, respectiv de la „cazul zero”, fiind vorba de unul din cei doi copii ai femeii, în vârstă de un an şi două luni, şi de tatăl acesteia.

Toate cele patru persoane – femeia, cei doi băieţi ai acesteia şi tatăl ei – sunt internate în Institutul „Matei Balş”.
În Europa se înregistrează 480 de cazuri. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 24 de cazuri noi, iar Estonia şi Ungaria au comunicat primul caz (cazul zero).

Publicitate

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. Gripa porcina nu exista e o inventie capitalista

    Tudor Tamango

    Miercuri, 3 iunie 2009 at 00:44


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: