ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Dictatorul Voronin continua sa ameninte opozantii cu puscaria

with 2 comments

Articolul „Dictatorul împarte ceasuri elveţiene” a apărut în  ziarul Timpul din Chişinău, în 2 iunie sub semnătura lui Pavel Păduraru. Vladimir Voronin, căci despre el este vorba, cu ocazia unei întâlniri cu deputaţi ai Adunării Populare (AP) a autonomei găgăuze le-a dăruit acestora câte un ceas elveţian promiţîndu-le că le va rezolva toate probleme, fără excepţie. Ca de obicei, dictatorul Voronin a proferat injurii şi ameninţări la adresa opozanţilor săi („D. Chirtoacă e oligofren”, iar „Urecheanu va face puşcărie”). Trebuie amintit că acelaşi dictator a dispus arestarea şi condamnarea lui Gabriel Stati. fiul lui Anatol Stati, preşedinte al holdingului Ascom Group, sub acuzaţia închipuită de tentativă de lovitură de stat. Gabriel Stati a fost acuzat public de Vladimir Voronin de organizare a manifestatiilor din Chisinau din aprilie a.c.

*****

Dictatorul împarte ceasuri elveţiene

Pavel Păduraru

Vladimir Voronin s-a încadrat deja într-o nouă campanie electorală. Sâmbătă, la vila sa din Condriţa, şeful

Vladimir Voronin îşi ameninţă public opozanţii; Foto: Timpul

PCRM le-a promis deputaţilor Adunării Populare (AP) a autonomei găgăuze că le va rezolva toate problemele şi le-a dăruit câte un ceas elveţian. Însoţiţi de dictator, legiuitorii găgăuzi au vizitat în aceeaşi zi Mănăstirea Căpriana şi subsolurile de la Cricova.

Potrivit surselor noastre care au participat la întâlnire, Voronin şi-a informat oaspeţii că „D. Chirtoacă e oligofren”, iar „Urecheanu va face puşcărie”. La rândul său, Ana Harlamenko, preşedinta AP, afirmă că aceasta a fost o întâlnire de lucru obişnuită, planificată de mult, la care nu s-a discutat politică.

Deputaţii găgăuzi au rămas impresionaţi de vila preşedintelui, precum şi de excursiile în care i-a condus dictatorul. Ei însă nu ştiu de ce au fost invitaţi la Condriţa… Unii dintre ei afirmă că Voronin nu a pomenit nimic despre politică, alţii ne-au şoptit că despre aceasta s-a discutat fugitiv, iar alţii ne-au asigurat că spicherul l-a poreclit pe Chirtoacă drept „oligofren” şi i-a anunţat că Urecheanu va face puşcărie.

Legiuitorii autonomiei nu pricep nici de ce Voronin le-a făcut cadouri atât de scumpe – un ceas elveţian costă circa 400 de euro. Întrebat de noi cum şi-a motivat dictatorul darurile, deputatul Mihai Ghiorghiev ne-a răspuns: „El n-a zis nimic – pur şi simplu ne-a dat ceasurile. A fost o vizită de lucru, căci el nu s-a întâlnit cu noi în calitate de preşedinte al parlamentului. Fiecare şi-a mărturisit problemele cu care se confruntă şi el ne-a promis că va încerca să le rezolve. Chestiunile politice le-am abordat în treacăt – Voronin ne-a întrebat ce părere avem despre situaţia din ţară şi s-a arătat pregătit de alegeri anticipate. S-a pus şi problema schimbării denumirii limbii române în moldovenească, dar el a zis că aici mai este de lucru”, a menţionat Ghiorghiev.

Şi Ana Harlamenko, preşedinta AP, a declarat că e vorba despre o „întâlnire de lucru”, planificată „încă de pe vremea lui Lupu”. „Vă rog să nu speculaţi pe marginea acestei întâlniri, care a fost una obişnuită, normală şi stabilită în baza unui acord de acţiuni comune între parlament şi Adunarea Populară, semnat de Marian Lupu. Vladimir Nicolaevici nu ne-a spus nimic nici despre alegeri. Am vorbit doar despre activitatea noastră comună, că fratele mai mare trebuie să-l ajute pe cel mai mic, dar nimic despre politică”, a adăugat Harlamenko. Astfel, şefa AP contrazice chiar preşedinţia, care arată, într-un comunicat de presă, că „în cursul întrevederii a fost efectuat un amplu schimb de opinii pe marginea situaţiei social-politice şi economice din RM”. Solicitată să ne explice dacă invitaţia dictatorului nu este un gest de mulţumire pentru declaraţia AP cu privire la schimbarea în şcoli a cursurilor de Limbă şi literatură română şi de Istorie a Românilor în „limba şi literatura moldovenească” şi „Istoria Moldovei”, Harlamenko a fugit de răspuns: „Refuz să vorbesc la această temă, pentru că ziarul dvs. nu abordează obiectiv acest subiect. Din motive neînţelese pentru mine, başkanul nu a susţinut iniţiativa noastră şi voi v-aţi aninat de asta…”.

Legiuitorii găgăuzi sunt de altă părere referitor la vizita lor la Condriţa. Deputatul Piotr Vlah consideră că a participat la o „întâlnire prietenească”, căreia nu i-a înţeles scopul: „Eu n-am înţeles până la urmă de ce Vladimir Nicolaevici ne-a invitat, dar sunaţi-l pe el şi o să vă spună”. Iar Vladimir Kîssa susţine că a avut loc o „întâlnire neformală şi o excursie”… O mare parte din deputaţi însă s-au eschivat să vorbească despre ziua de sâmbătă, rugându-ne să nu-i întrebăm nimic şi să-i sunăm pe alţii.

Aşadar, dacă excludem ipoteza că ceasurile elveţiene au însemnat o „mulţumită” pentru declaraţia despre limba moldovenească, întâlnirea de la Condriţa şi excursiile ce i-au urmat ne demonstrează că Voronin s-a încadrat deja într-o nouă campanie electorală. Altminteri, dictatorul i-ar fi invitat la vila sa şi i-ar fi purtat prin beciuri nu numai pe legiuitorii găgăuzi, dar şi pe consilierii de la Orhei, Nisporeni sau alte localităţi, iar ceasurile elveţiene ar ajunge şi pe mâinile aleşilor locali din Ungheni, Soroca şi alte raioane, sate şi comune…

Foto: Timpul

Publicitate

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Voronin! Voronin! Traiaca Voronn si vajnicii cetateni gagauzii!!!!!!!Bombe! Molotov!

    WC Tudor

    Miercuri, 3 iunie 2009 at 00:41

  2. Voronin e un dictator,,,Voronin e Ceausescu

    P.M.

    Miercuri, 3 iunie 2009 at 00:42


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: