ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Gripa porcina a aterizat in Romania. 66 suspecti

with 2 comments

Primul caz de gripă porcină  a fost confirmat, astăzi, la o femeie de 30 de ani, din Bucureşti, care locuieşte la New York, de unde a şi sosit în Capitală, în 23 mai.

„Suspiciunea este de 99%”, a afirmat dimineaţă minstrul Sănătăţii , Ion Bazac, adaugând ca probele au fost trimise spre confirmare laboratorului de la Londra.

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

more about „Gripa „porcina” a ajuns si in Romania…„, posted with vodpod

Prezenţa virusului A(H1N1) a fost confirmata de laboratorul Institutului Cantacuzino, dar procedura internaţională prevede trimiterea probelor la Londra, pentru diagnosticarea oficială a prezenţei gripei porcine în România. Rezultatele finale vor veni în maximum 72 de ore.

Autorităţile îi urmăresc şi pe cei cu care pacienta a venit în contact: peste 100 la număr.

Cele 40 de persoane din Bucureşti cu care femeia a intrat în contact de când s-a întors în ţară au fost identificate. Medicii se vor deplasa la locuinţele lor şi le vor preleva probe.

Autorităţile au lansat  un mesaj către toate persoanele care au venit în 23 mai în România, cu o cursă aeriană de la Paris, şi care au semne de gripă să se prezinte la cel mai apropiat spital de boli infecţioase.

Specialiştii recomandă celor care au simptome de gripa – secreţii nazale, tuse seacă şi febră să meargă urgent la spitalele de boli infecţioase. Gripa provocată de noul tip de virus gripal nu se tratează acasă, ci doar sub supravegherea medicilor.

Medicii au declarat azi, potrivit Pro TV ca am avut 66 de cazuri suspecte de gripă porcină în ultima vreme, însă niciunul nu s-a confirmat.

În acelaşi timp, medicii veterinari ne reamintesc faptul că nu există niciun fel de legătură între noua gripă şi carnea de porc. O putem mânca fără teamă pentru că nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire.

Măsuri de precauţie

Ca măsuri de precautie, ministrul Ion Bazac recomanda persoanelor care au motive de ingrijorare să se adreseze celui mai apropiat institut de boli infecţioase. „Măsurile de igienă personală rămân cele mai importante„, subliniază ministrul. „Prezentarea la medic este esenţială. Facem cât mai multe anchete epidemiologice pentru a elimina orice suspiciuni.”

Tratament

„Există un tratament cu antivirale care se administrează doar în secţiile de boli infecţioase”, a mai spus Bazac. „Acest tip de gripă nu se tratează acasă şi nu ca un caz de gripă normală. Simptomatologia devine extrem de severă dacă respectivul caz nu se prezintă într-o secţie de boli infecţioase.”

Normele OMS şi nivelul de alertă epidemiologică

„Am reverificat dacă masurile pe care le-am instituit funcţionează la acelaşi nivel ridicat de alerte. Suntem în faza 5, respectăm măsurile de alertaă epidemiologică, suntem în contact cu instituţiile similare din ţările UE, în conformitate cu normele OMS„, a mai spus Bazac, într-o declaraţie pentru Realitatea TV.

Publicitate

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] 25. ROMULUSCRISTEA.WORDPRESS.COM […]

  2. […] 25. ROMULUSCRISTEA.WORDPRESS.COM […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: