ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Complicitate, ignoranta, indignare. Reactii la un articol din Der Spiegel despre sustinatorii lui Hitler

with 8 comments


Un articol
al scriitorului William Totok, apărut în 20 mai 2009. Articolul, publicat pe blog cu acordul autorului,  poate fi citit şi pe portalul Radio Europa Libera (europalibera.org).

************

Complicitate, ignoranţă, indignare

William Totok

Reacţii la un articol din săptămînalul Der Spiegel despre susţinătorii europeni ai lui Hitler

Expulzarea din Statele Unite a prezumtivului criminal de război ucrainian, John Demjanjuk a redeclanşat în Germania o discuţie mai veche. Şi anume în ce măsură au fost sprijiniţi naziştii germani de către aliaţi sau de cetăţeni ai ţărilor ocupate în timpul războiului. În centrul atenţiei se află nu atît sprijinul militar, ci în primul rînd complicitatea la exterminarea evreilor europeni.

Der Spiegel

Der Spiegel

Cazul Demjanjuk este simptomatic şi exemplar pentru ceea ce săptămînalul „Der Spiegel“ numeşte „susţinătorii europeni ai lui Hitler la uciderea evreilor“. Demjanjuk a făcut parte din echipele de voluntari ucrainieni – aşa numiţii „trawniki“ – care au participat direct la uciderea evreilor internaţi în lagărul de concentrare din Sobibor.

Revista „Der Spiegel“ publică sub titlul „Complicii“ un dosar în care trece în revistă contribuţia „naţională“ a diferitelor ţări la ceea ce istoricul Götz Aly a numit „proiectul european de distrugere a evreilor“. Aly este autorul unei cărţi de referinţă apărută în anul 2005 sub titlul „Statul popular al lui Hitler. Tîlhărire, război rasial şi socialism naţional“ („Hitlers Volksstaat. Raub, Rassenkrieg und nationaler Sozialismus“) în care demonstrează cum a profitat populaţia din Germania şi din ţările aliate în urma deposedării şi scoaterea în afara legii a evreilor supuşi persecuţiilor rasiale şi apoi distrugerii fizice.

În dosarul publicat de revista germană sunt citaţi şi alţi istorici, ca de pildă Armin Heinen (autorul unei cărţi despre fascismul românesc, „Legiunea Arhanghelului Mihail“, publicată la Bucureşti în 2006). Heinen sublinază faptul binecunoscut că regimul lui Ion Antonescu a acţionat contra evreilor din proprie iniţiativă. În urma acţiunilor ordonate şi coordonate de către autorităţile române şi-au pierdut viaţa între 200 000 şi 400 000 de evrei. Cifre similare apar şi în „Raportul Final“ al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România cît şi în lucrările unor istorici specializaţi pe tema Holocaustului.

Vorbind despre dosarul publicat în „Der Spiegel“, fără a-l fi consultat, mai multe ziare româneşti au răspîndit o ştire a unei agenţii de presă, inspirată dintr-o depeşă a unei agenţii italiene, creind impresia că publicaţia germană ar urmări indirect culpabilizarea unilaterală a României. Ca şi cu alte ocazii, cînd în presă apar articole dedicate Holocaustului, în forumurile electronice nu au întîrziat să apară reacţiile indignate ale unor cititori.

Oscilînd între trivializarea, bagatelizarea şi negarea Holocaustului comis de autorităţile antonesciene, activismul ignorant al unor forumişti s-a îndreptat de data aceasta asupra istoricilor germani, citaţi în „Der Spiegel“. Acestora li se reproşează, între altele, că ar încerca să diminueze vinovăţia Germaniei, aruncînd fapte imaginare asupra României condusă de Antonescu.

Întîmplător tocmai în ziua publicării „dosarului“ în „Der Spiegel“ s-a aflat că şi oraşul Piatra Neamţ şi-a rectificat decizia de a-i acorda lui Antonescu postmortem titlul de cetăţean de onoare. Retragerea acestui titlu poate fi înţeleasă şi ca un gest de pietate faţă de victimele Holocaustului din perioada antonesciană.

Articol apărut în 20 mai 2009
http://www.europalibera.org/content/article/1735665.html
********************
Despre William Totok:
William Totok (n. 21 aprilie 1951, Comloşu Mare) este un poet, prozator şi eseist german, originar din România. În perioada 1973–1979 a studiat, cu întreruperi, germanistica şi romanistica la Universitatea din Timişoara, timp în care a lucrat şi ca muncitor necalificat la o fabrică de cărămizi.

William Totok a debutat în 1970 cu versuri în revista Neue Literatur

Cofondator al Grupului de Acţiune Banat (Aktionsgruppe Banat) (19721975), a fost ţinut în arest preventiv timp de 8 luni pentru „propagandă împotriva orânduirii socialiste” (19751976). După încheierea studiilor, a funcţionat ca profesor de germană şi română în localitatea Tomnatic din Banat, apoi (1982–1985) ca redactor la un ziar de limbă germană din Timişoara.

În 1987 a emigrat în Republica Federală Germania. În prezent trăieşte la Berlin ca scriitor şi publicist liber profesionist. Împreună cu istoricul Johann Böhm şi cu scriitorul Dieter Schlesak editează revista de specialitate bianulă de istorie, literatură şi politică, Halbjahresschrift für südosteuropäische Geschichte, Literatur und Politik. Este membru al Cercului de lucru pentru istorie şi cultură pentru Europa centrală, răsăriteană şi de sud-est (Arbeitskreis für Geschichte und Kultur in Ostmittel- und Südosteuropa e.V.), a activat în Comitetul pentru Drepturile Omului din România (din cadrul Fundaţiei „Heinrich Böll”) şi a fost membru al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România (prezidată de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel) .

A publicat numeroase studii şi eseuri istorice, literare şi politice, articole, analize, eseuri radiofonice, cronici şi recenzii în mass-media din ţară şi străinătate.

Colobarator al posturilor de radio Europa liberă, Deutsche Welle, BBC, Radio France International ş.a. După 1990 a publicat corespondenţe în revista 22, în România liberă (1992-2000), Observator Cultural (2000-2004), Timpul (din 2000), Ziua (2004-2005), aLtitudini (din 2006).

Datele despre scriitor: de la Wikipedia, enciclopedia liberă

Publicitate

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ush, ush, piei satano!

  National Terra

  Joi, 21 mai 2009 at 00:20

 2. Ajuns la putere în 1933, liderul mişcării naziste, Hitler a dus o politică de pregătire şi de declanşare a celui de Al Doilea Război Mondial

  Lascu N.

  Joi, 21 mai 2009 at 00:21

 3. Lasane cu astea.hai, zit mai!

  antonesku

  Joi, 21 mai 2009 at 00:22

 4. Blogu evereiesc ?????????

  Giannu

  Joi, 21 mai 2009 at 00:23

 5. Fals! Fals! Dovada!!!!fals

  Mihnea Radul

  Joi, 21 mai 2009 at 21:21

 6. Ţie, popor ingrat, nu-ţi va rămâne nici cenuşa mea.

  meme

  Joi, 21 mai 2009 at 21:34

 7. Prevăd un al treilea război mondial, care va pune omenirea pe adevăratele ei temelii sociale. Ca atare, dumneavoastră şi urmaşii dumneavoastră veţi face mâine ceea ce eu am încercat să fac astăzi, dar am fost înfrânt! Dacă aş fi fost învingător, aş fi avut statui în fiecare oraş al României. Cer să fiu condamnat la moarte şi refuz dinainte orice graţiere. În felul acesta, voi fi sigur că voi muri pe pământul Patriei, în schimb voi, ceilalţi, nu veţi fi siguri dacă veţi mai fi aici când veţi fi morţi.

  ion antonesco

  Joi, 21 mai 2009 at 21:35

 8. Bagatias sirma in nas porkule

  ion antonesco

  Joi, 21 mai 2009 at 21:38


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: