ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Vine un cutremur pe zona Vrancioaia-Naruja-Nereju. Semaforul e din nou portocaliu

with 14 comments

Semaforul seismic de la Centrul de Avertizare Seismică -Foton a trecut, din nou, pe cod portocaliu. S-ar putea produce un cutremur în 4-6 zile, în Vrancea, însă seismologii  ne liniştesc şi spun că  nu sunt indicii privind  un cutremur important.

Pe portalul Instiutului Român de Seismologie Aplicată (IRSA) este postat următorul mesaj:

Precursorii care „simt” posibilitatea producerii unui seism cu 4-6 zile înainte indică un cutremur pe zona Vrâncioaia, Naruja, Nereju. Avem o accentuare a câmpului electric din Bucureşti pe direcţia Nereju, perturbaţii în Istriţa, Bisoca şi la staţiile din zona Naruja (aceasta este încă blocată). Nu avem perturbaţii de câmp magnetic şi nu sunt indicii pentru producerea unui seism important. Precursorii care „sesizează” ruperea cu 3-6 ore înainte nu indică producerea unui eveniment. Seismicitatea vrânceană este redusă şi important este că nu avem un „blocaj”.

Indicaţia semaforului seismic de la IRSA a fost modificată în 17 mai 2009, confirmat în 18 mai 2009, la 5,30 UTC (ora universală) şi reconfirmat în 18 mai 2009, la 19,25 UTC (ora locală 22,25).

Portalul IRSA-Foton

Portalul IRSA-Foton

“Portocaliu” arată o acumulare de energie care poate fi declanşata de condiţii exterioare zonei (de exemplu “luna plină” favorizează producerea seismelor).
Se aşteaptă, într-un interval de 2 – 5 zile, producerea unui seism mai mare ( 4 – 4,8 Richter ) care poate declanşa “alarma” sistemului de avertizare FOTON, cu un sunet scurt pe pager. Stresul tectonic se poate elibera şi sub forma a 2-3 seisme mai mici de 4 grade dar de adâncime, potrivit precizărilor inginerilor de la IRSA .

Publicitate

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Astia de la Foton sunt mana in mana cu marmureanu si ne ascund cutremurele. Multumim de informatii. Anuntati-ne din vreme

  Mihai Poppa

  Marți, 19 mai 2009 at 01:44

  • Pentru Mihai Poppa,
   Din câte am înţeles, există o colaborare serioasă între Foton şi Institutul de Fizica Pământului. Primul institut este privat, al doilea, unde este dl Mărmureanu, este de stat.

   Romulus Cristea

   Marți, 19 mai 2009 at 21:01

 2. SRI produce cutremurele astea controlat. E si Mossad bagat ca sa ucida populatia planetei. Marmureanu e conspirator si ascunde adevarul despre cutremure.

  FLOR

  Marți, 19 mai 2009 at 01:47

  • Pentru Flor,
   Nu cred că Mossad şi SRI au vreun amestec în producerea cutremurelor. Sunt doar nişte fenomene naturale şi nicio legătură cu eventuale conspiraţii. Dl Mărmureanu nici atât.

   Romulus Cristea

   Marți, 19 mai 2009 at 21:03

 3. vine sau nu vine cutremur?

  Mach

  Marți, 19 mai 2009 at 01:48

  • Pentru Mach,
   Inginerii şi cercetătorii de la IRSA-Foton lasă de înţeles că nu există indicii privind un seism important în această perioadă.

   Romulus Cristea

   Marți, 19 mai 2009 at 21:04

 4. A fost cutremuru’. M-am zdruncinat rau. Am simtit ca ma strabat electrosocuri, ca la spitalul 9. Nu ati simtit? 😀

  Seismo

  Marți, 19 mai 2009 at 12:14

 5. Cutremure! Cutremure! Mii si mii de cutremure vrancene!Hau, bau!

  WC Tudor

  Marți, 19 mai 2009 at 12:59

 6. face-ti ceva sa vedem si noi semaforul.nu sunt platiti din bani publici?nu avem dreptul la informatie?apreciez ca vreti sa ne informati,felicitari!filmati semaforul.

  felix

  Marți, 19 mai 2009 at 19:56

  • Pt. Felix,

   Tocmai asta-i problema: IRSA-Foton este un institut privat. Nu ştiu nici eu cât o să mai pot accesa pagina. Am văzut ceva şi mai restrictiv afişat acum, chiar dacă eşti abonat, nu ai voie sa accesezi pagina decât de 6 ori pe zi. Poate dacă mai multe persoane le-ar scrie celor de la Foton să nu mai îngrădească accesul la portal…Cine stie, poate s-ar îndura

   Romulus Cristea

   Marți, 19 mai 2009 at 20:53

 7. dada si eo sa cred asata nu e nik nik

  med

  Miercuri, 13 ianuarie 2010 at 17:11

 8. Am citit ca pe 11 august 2010 , la ora 4 dimineata , v-a fi un cutremur devastator ,prevestit de parintele Arsenie Boca , cand era pe Muntele Athos , in Grecia , a ,,vazut ” , acest cutremur , care v-a aduce dezastru in Romania .

  RODICA-STEFANIA

  Sâmbătă, 24 iulie 2010 at 21:41


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: