ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

A disparut un monument istoric de la Obor. Crucea 1877, scoasa la ordinul lui Ontanu

leave a comment »

De curând, o veche cruce votivă din zona Halelor Obor a fost scoasă din amplasamentul ei şi mutată. Nu a contat că este vorba de un monument istoric consemnat ca atare pe Lista Monumentelor Istorice elaborată de Ministerul Culturii (M.C.C. Institutul Naţional al Monumentelor Istorice, poziţia 2441: B-IV-m-B-20112 Cruce de piatră Şos. Pantelimon f.n. sector 2 intersecţia cu str. Chiristigii 1877).

Crucea 1877 de la Obor, monument istoric, înainte de a fi scoasă

Crucea 1877 de la Obor, monument istoric, înainte de a fi scoasă

„Lipsa monumentului am identificat-o în momentul când am fost în zonă pentru a-i copia inscripţii cirilice, prezente pe toate feţele. Aveam informaţia cum că această cruce era aşezată exact pe locul unde se desfăşurau în perioada istorică execuţiile publice (prin decapitare sau spânzurătoare). Speram că odată copiate şi descifrate, inscripţiile să facă lumină în această problemă”, a declarat Ionuţ Musceleanu de la Asociaţia Zorile.

Realizarea monumentului (cu finanţarea unui înaintaş liberal, cunoscut sub numele de “jupânul Bârsan”) chiar în perioada instalării regalităţii în România, a avut dublă semnificaţie. În primul rând s-a dorit ca acesta să aducă  aminte de faptul că pe acel loc, astăzi la intersecţia străzilor Chiristigiilor cu Şoseaua Pantelimon, a existat spânzurătoarea publică a oraşului, dar şi de vieţile pierdute de ostaşii români, căzuţi pe frontul de luptă din războiul de independenţă.

Chiar dacă pentru mulţi dintre bucureştenii care mergeau în grabă prin spatele halelor Obor spre tarabele cu legume şi zarzavat monumentul trecea neobservat, putând fi considerat chiar unul banal, mulţi au sesizat dispariţia acestuia.

Monument istoric dispărut de la Obor

Crucea de la 1877 a fost scoasă din pamânt de oamenii primarului Neculai Onţanu sub pretextul recondiţionării şi reamplasării lui în faţa Primăriei sectorului 2 al Capitalei, sub pretextul că astfel ar spori expunerea acestuia in ochii cetăţenilor, potrivit unui articol publicat de Gardianul. Onţanu ar fi declarat jurnaliştilor că  într-o bună zi monumentul va fi din nou reamplasat pe locul lui originar. Nu se ştie însă când anume.

Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă Zorile şi Asociaţia pentru Promovarea Artei şi Culturii Tradiţionale (Artrad) au trimis mai multe sesizări la Primăria sectorului 2.

Foto: Artrad şi Zorile

* Citiţi mai multe despre dislocarea din amplasament a Crucii 1877, monument istoric, în articolul Executie culturala. Primaria lui Ontanu muta «Crucea 1877» pentru lucrarile la Mall Obor, apărut în ziarul Gardianul din 6 mai 2009.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: