ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Semaforul seismic indica portocaliu

with 12 comments

Gheorghe Mărmureanu, directorul general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a declarat pentru NewsIn că seismul de sâmbătă a fost urmat de replici de mică intensitate şi că în Bucureşti acesta s-a simţit la valoarea de 4,5 de grade pe scara Richter.

Mărmureanu a dat asigurări că niciun cutremur important nu va avea loc în România în următoarea perioadă. In plus, el a mai adaugat că, în România, nu se pune problema unui cutremur important în următorii trei ani: „Asta nu înseamnă că, după 2012, se va produce un seism catastrofal”.

Semaforul de risc seismic vrancean; Institutul Roman de Seismologie Aplicata

Semaforul de risc seismic vrancean; Institutul Roman de Seismologie Aplicata; Semafor modificat la 2009/04/25 ora 17,30 UTC (ora universala)

Directorul general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a declarat că seismul a avut 5,3 grade pe scara Richter. „A fost un cutremur vrâncean, la Vrancea măsurat cu 5 grade pe scara Mercali, iar la Bucureşti s-a simţit la 4,5 grade pe scara Richter”, a spus Mărmureanu, care a precizat că au fost mai multe replici de mică intensitate.

Pe site-ul Institutului Roman de Seismologie Aplicata (IRSA), semaforul de risc seismic vrancean indica culoarea portocaliu ceea ce semnifica „o acumulare de energie care poate fi declansata de conditii exterioare zonei (de exemplu „luna plina” favorizeaza producerea seismelor)”. Se asteapta intr-un interval de 2 – 5 zile producerea unui seism mai mare ( 4 – 4,8 Richter ) care poate declansa „alarma” sistemului de avertizare FOTON cu un sunet scurt pe pager. Stresul tectonic se poate elibera si sub forma a 2-3 seisme mai mici de 4 grade dar de adancime.

Potrivit informatiilor IRSA, „seismul din 25 aprilie 2009 nu a avut replici. Ne mentinem afirmatia ca pe termen lung (din 2004) nu apar abateri fata de normal”.

Cutremurul din 4 martie 1977

Cutremurul din 4 martie 1977; Foto: 1235.ro

Potrivit unei afirmaţii a geofizicianului Charles Richter (cel care dă numele scării de magnitudine – n.r.), trimisă specialiştilor români şi citată de National Geographic, Capitala României este una dintre aglomerările urbane cele mai expuse la cutremure. „Nicăieri în lume nu există o concentrare de populaţie atât de expusă la cutremure provenind sistematic din aceeaşi sursă. Singurele fenomene asemănătoare sunt cutremurele repetate ce au loc în adâncime în regiunea Hindukush, din India”, a spus Richter.

Experţii seismologi susţin că, în România, cutremurele de magnitudine mare (peste 7 grade) se produc cu o periodicitate de 30-40 de ani. Ultimele trei seisme majore despre care există informaţii s-au produs în anii 1908, 1940 şi 1977.

Ultimul cutremur devastator din România a avut loc în seara zilei de 4 martie 1977, care a avut o magnitudine de 7,2 grade. În urma acestui cutremur au murit peste 1.500 de oameni, majoritatea în Capitală.

Reclame

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ce chestie ca astia la TV nau spus ca e nici un fel de daramaturi dupa cutremuru.

  dadatroll

  Duminică, 26 aprilie 2009 at 23:15

  • fara suparare, dar vezi si http://www.infp.ro/ .. arata mai bine decat site=ul de pe care ai luat tu informatiile…

   sincer, eu nu cred ca dl. marmureanu:
   1. a incurcat socotelile [in richter masori magnitudinea in epicentru, iar mercalli masoara intensitatea resimtita => vezi wiki]
   2. nu se hazarda sa „aprinda” semaforul portocaliu… e un fel de a spune „in 5 zile sfarsitul”

   crid

   Luni, 27 aprilie 2009 at 19:41

   • Salut,
    Site-ul de la Magurele pe care il indici functionează „din doi în doi”. Aşa că prefer ceva funcţional şi cu rol informativ, nu făcut doar să fie.
    Nu înţeleg ce semafor portocaliu a aprins Mărmureanu? Nu am spus aşa ceva. E vorba despre altceva.
    Iar declaraţia cu grade Mercalli si Richter îi aparţine lui Mărmureanu conform Newsin. Cred că a fost vorba de criza de nervi de pe televiziuni….Opinia ta cotează mai puţin sau deloc decât afirmaţiile lui Mărmureanu
    Ca fapt divers, pentru anumite noţiuni există dicţionare. Dacă încerci să dai lecţii altora, ceea ce e onorant de altfel, nu mai indica Wikipedia ca sursă de documentare. Despre net, recunosc şi eu un lucru, din păcate a devenit o autoritate a ignoranţei şi incompetenţei. Fără referire la tine…
    Numai bine şi te aştept să mă mai vizitezi…

    Romulus Cristea

    Luni, 27 aprilie 2009 at 20:24

  • Interesant! Dacă mai ai fotografii, trimite-le!

   Romulus Cristea

   Luni, 27 aprilie 2009 at 20:50

 2. va fi cutremur

  mihaela

  Luni, 4 mai 2009 at 22:28

  • Da, bineinteles, unul din sutele de seisme mici anuale de zona Vrancea. La 4R nu se simte nimic in Bucuresti…

   Romulus Cristea

   Luni, 4 mai 2009 at 22:51

 3. zilele acestea va fi cutremur?

  ciocoiu

  Marți, 19 mai 2009 at 20:27

  • Pentru ciocoiu,
   Cercetătorii de la Centrul de Avertizare Seismică afirmă că nu sunt, deocamdată, semne care să prevestească un cutremur important. Poate doar cele normale pentru zona vrânceană, dese şi de mică intensitate.

   Romulus Cristea

   Marți, 19 mai 2009 at 21:21

 4. multumesc pt raspuns dar as vrea sa intreb daca in ultima perioada au fost mai multe cutremure de mica intensitate nu ar trebui sa se mai elibereze din energia acumulata sau…

  ciocoiu

  Marți, 19 mai 2009 at 21:38

 5. cei de la foton spun ca va fi un cutremur intre 4-6 dimineata ,oare sa fie adevarat?

  ciocoiu

  Marți, 19 mai 2009 at 22:42

  • Am pus un nou articol cu ce spun cei de la Foton. Veci cel mai recent post, ai si lista ultimelor cutremure. a fost cate unul in fiecare zi de aproximativ 2 Richter.

   Romulus Cristea

   Marți, 19 mai 2009 at 23:33


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: