ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Magnitudinea maxima a unui eventual cutremur nu ar putea depasi 5,8 R

with 2 comments

Precursorii din Lopătari, Istriţa şi Bucureşti (unde există puncte de monitorizare) continuă sa fie perturbaţi. Urmează ca în perioada următoare să decidem dacă seismul de 5R (5 grade pe scara Richter, n.m.) este începutul unui noi perioade în care  seismicitatea vrânceana creşte asemenea anilor 2004-2006. Ne menţinem afirmaţia că pe termen lung (din 2004) magnitudinea maximă posibilă este 5,8 Richter, au precizat inginerii de la  Centrul de Avertizare Seismică-Institutul Român de Seismologie Aplicată.

Semaforul seismic indică portocaliu

Semaforul seismic indică portocaliu. IRSA

Seismologii de IRSA au afirmat despre cutremurul de ieri că, după calculele dânşilor ar fi putut avea loc azi (duminică), iar magnitudinea prognozată fusese de 4,8 grade Richter, existând însă şi previziunea (secundară) pentru o magnitudine de 5,8 grade Richter.

Semaforul de la seismicitate vrânceană de la centrul de Avertizare Seismică continuă să fie pe culoarea portocalie. „Portocaliu” arată o acumulare de energie care poate fi declanşată de condiţii exterioare zonei (de exemplu „luna plină” favorizează producerea seismelor).

Se aşteaptă într-un interval de 2 – 5 zile producerea unui seism mai mare ( 4 – 4,8 Richter ) care poate declanşa „alarma” sistemului de avertizare FOTON cu un sunet scurt pe pager. Stresul tectonic se poate elibera şi sub forma a 2-3 seisme mai mici de 4 grade dar de adâncime.

Site-ul Institutului de Geologie şi Seismologie din Republica Moldova

Site-ul Institutului de Geologie şi Seismologie din Republica Moldova

Conform celor de la IRSA, „diferenţa dintre maginitudinea de 4,74 R şi 5,3 R este importantă din punct de vedere energetic”. Calculul iniţial al magnitudinii a fost făcut în timp real (seismul încă nu era complet). La recalculare, magnitudinea ultimului seism vrâncean a fost de 5,02R iar adâncimea s-a păstrat (aproape 100 Km). Diferenţele par nesemnificative, dar graficele  arată contrariul.

Pe site-ul Institutului de Geologie şi Seimologie din Republica Moldova au fost afişate următoarele informaţii referitoare la cutremurul vrâncean din 25 aprilie 2009:

La 25 aprilie 2009, ora locală 20:18:49, Reţeaua Naţională Seismică a inregistrat un seism, care s-a fost localizat în Vrancea, România, la distanţa epicentrală de 190 km SW de staţia regională “Chişinău”. Adâncimea focarului – 100km, magnitudinea MD=5,3; Intensitatea seismului în Chişinău – 4 grade MSK, partea de SW a Republicii Moldova – 4-5 grade MSK, partea de N – 3-4 grade.

Magnitude mb 5.3
Region Romania
Date time 2009-04-25 20:18:49
Location 45.70 N ; 26.63 E
Depth 100 km

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. A fost sau nu cutremur azi 08.05.2009 conform anuntului postului tv. OTV ?

  kromberger ioan oskar

  Sâmbătă, 9 mai 2009 at 22:32

  • Salut,
   Bineinteles ca au fost vreo doua, de 2-2,5R, asa cum au loc de obicei in fiecare luna. Nu e nimic special. Sunt sute de cutremure pe luna. Iar cele de azi, obisnuite pentru zona Vrancea nu sunt sesizate de oameni.

   Romulus Cristea

   Sâmbătă, 9 mai 2009 at 22:39


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: