ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Cutremur de 5,3 grade pe scara Richter in Vrancea

leave a comment »

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seară, în jurul orei 20.25, în zona Vrancea, potrivit Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) .

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

more about „Cutremur de magnitudine 5,3 pe scara …„, posted with vodpod

Cutremurul a fost resimţit la Bucureşti cu magnitudinea de 3-4 grade pe scara Richter. Pe site-ul Institutului Român de Seismologie Aplicată care utilizează o metodă de predicţie bazată pe câmp electromagnetic a fost postat până la ora 19,55: următorul mesaj: Cutremurul nu a fost înregistrat deoarece amplitudinea acestuia a fost mică.  Apoi mesajul a fost schimbat în: „Liniştea” anunţată anterior a ascuns un seism de 4,8 R. Prognoza noastră urma să treacă semaforul pe „portocaliu” abia mâine.

Inregistrarea audio a ultimului seism vrâncean poate fi ascultată pe site-ul Institutului Român de Seismologie Aplicată .

Semaforul seismic de la Foton

Semaforul seismic de la Foton

Cutremurul a avut loc la adâncimea de 120 de kilometri în zona Vrancea, unde intensitatea pe scara Mercalli a fost în jur de 5 grade, iar în Bucureşti a fost resimţit cu intensitatea de 3-4 grade pe scara Mercalli, a anunţat INCDFP.

Amplitudinea maximă înregistrată pe seismogramă a fost de aproximativ trei minute.

Cutremur în Vrancea; Foto: Mediafax

Specialiştii spun că seismele vrâncene adânci nu dau replici.

Ultimul cutremur a avut loc în 2 martie, în zona Focşani, atunci seismul având o magnitudine de 3,6 grade pe scara Richter şi intensitatea II pe scara Mercalli.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în urma cutremurului de sâmbătă nu au fost probleme, nefiind înregistrate pagube materiale.

Cutremurul inregistrat sambata seara a fost resimtit si in nordul Bulgariei, unde Institutul de Geofizica a anunţat un seism cu magnitudinea de 5 pe scara Richter, relatează site-ul Novinite.com.

Cutremurul a fost resimţit de locuitorii din oraşele Dobrich, Plevna şi Varna.

Potrivit www.protv.md, seismul a fost simţit şi la Chişinău. Chişinăuenii au simţit două replici ale cutremurului, primă mai slabă, a doua mai puternică, produse la un interval de 5-10 secunde, care nu au depăşit magnitudinea de 2.5 pe scara Richter, scrie portalul unimedia.md.

Foto şi video: Mediafax

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: