ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Dupa ce s-a dat in spectacol pentru Voronin, DJ Tiesto revine in Romania. Marturii din Coridorul mortii

leave a comment »

DJ Tiesto, Nine Inch Nails şi Prodigy vor fi, potrivit comunicatului afişat pe site-ul destinat festivalului ajuns la cea de-a şaptea ediţie, trupele care vor ţine capul de afiş al evenimentului Coke Live Peninsula. Festivalul se va desfăşura la Târgu-Mureş între 23 şi 26 iulie, iar biletele se pun în vânzare din 27 aprilie.

DJ Tiesto are se pare o anumită atracţie pentru România, în ultimii ani participând la mai multe spectacole în diverse cluburi sau săli de concerte din Bucureşti.

*DJ Tiesto, la Chişinău, în campania electorală a Partidului Comunist şi a dictatorului Vladimir Voronin; Postat pe Youtube de rsdumitru

Să revenim însă la DJ Tiesto, pe a cărui muzică s-a făcut campanie Partidului Comunist din Republica Moldova, implicit dictatorului Vladimir Voronin. DJ-ul olandez Tiesto s-a dat in spectacol, la Chisinau, pentru 70.000 de euro, o suma deloc de neglijat într-o ţara bântuită de  sărăcie, precum Republica Moldova. Concertul a avut loc în 3 aprilie. În perioada campaniei electorale, moldovenii au fost invitaţi să participe la vot prin intermediul unor concerte de amploare. culminând cu cel din centrul Chişinăului, în scuarul Teatrului de Operă şi Balet, la care au participat Tiesto, dar şi Pavel Stratan. Adică ca să fie mai clar, e vorba de artişti în slujba unei dictaturi. Pentru că de dictatură e vorba dacă e să ne luăm doar după ce a urmat în urma protestelor violente de stradă din 7 aprilie, când mii şi mii de cetăţeni din Chişinău au contestat rezultatele alegerilor.

Reacţia autorităţilor a fost una disproporţionată. Peste 200 de manifestanţi au fost arestaţi, şi s-au înregistrat oficial cel puţin doi morţi. A urmat prigoana declanşată de poliţie şi Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (SIS) împotriva opozanţilor regimului. Sute de studenţi, membri ai partidelor, altele decât PCRM, reprezentanţi ai unor organizaţii democratice, jurnalişti, dar şi simpli muncitori au fost urmăriţi pe străzi şi arestaţi, ameninţaţi şi torturaţi în beciurile comisariatelor de poliţie. Arestările s-au făcut , nu de puţine ori chiar din amfiteatrele facultăţilor, în plină zi, sub ochii profesorilor şi studenţilor.

Au mai fost şi alte evenimente:  expulzarea din Republica Moldova a lui Alex Grigorievs, directorul Institutului Naţional Democratic, reprezentanţa de la Chişinău. Gabriel Stati, vicepreşedintele Ascom, a fost acuzat de tentativă de lovitură de stat şi finanţarea manifestaţiilor de stradă a fost expulzat din Ucraina în Republica Moldova a intervenţia directă a lui Vladimir Voronin. La fel s-a întâmplat şi în cazul altui cetăţean moldovean, Aurel Marinescu. Ambii sunt acum încarceraţi la Chişinău şi acuzaţi de fapte imaginare.

Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului s-a adresat în timpul unei conferinţe de presă celor prezenţi sintetizând situaţia foarte clar: „Regimul totalitar din Moldova a instaurat teroarea”.

Foto: Timpul

Foto: Timpul

Pentru a completa imaginea evenimentelor puteţi citi în ziarul Timpul un interviu (Mărturii din „coridorul morţii”) cu Iurie Crăciuneac. un tânăr de 29 de ani din Cahul,  care a fost torturat o noapte întreagă la Comisariatul general de poliţie din Chişinău pentru că a participat la protestele din 7 aprilie.

În ziua când a fost reţinut de poliţişti, Iurie se întorcea de la Chişinău la Cahul cu autobuzul, împreună cu alţi 30 de cahuleni care au venit în capitală să protesteze paşnic împotriva fraudării alegerilor de către PCRM. Iurie a fost eliberat de poliţie, dar are interdicţie de a părăsi localitatea. Mărturiile şocante ale tânărului care a văzut moartea cu ochii, scăpând ca prin minune din „coridorul morţii”, sunt cap de acuzare contra tuturor celor care susţin că poliţia n-a mişcat nici măcar un fir de păr de pe capul celor reţinuţi în urma protestelor.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: