ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Tratamente inumane in comisariatele de politie din Moldova

leave a comment »

Poliţia continuă să aresteze persoanele care au participat la manifestaţia anti-regim din 7 aprilie, de la Chişinău. Până în prezent, au fost arestate 233 persoane (cifre confirmate şi de oficialităţi). Valeriu Boboc, participant paşnic la proteste, a decedat având coastele rupte şi capul spart cu un obiect ascuţit. La 7 aprilie, Valeriu Boboc a venit în Piaţă, după ora 17, când devastarea Parlamentului şi Presedinţiei se încheiase. A fosat ucis în urma descinderii în forţă a poliţiei asupra protestatarilor la miezul nopţii de 7 spre 8 aprilie. Conform poliţiei, găsit mort în Piata Marii Adunări Naţionale.

Ziarul Timpul din Moldova

Ziarul Timpul din Moldova

Ziarul Timpul din Moldova menţionează că: „Tinerii nu mai încap în izolatoarele comisariatelor de poliţie din Chişinău. Din acest motiv, 25 de persoane au fost transportate la izolatorul de detenţie provizorie din Drochia, alţii au fost duşi la Vulcăneşti, Taraclia etc. Zeci de părinţi încă mai plâng pe la uşile comisariatelor de poliţie neştiind unde se află copiii lor. În prezent, în spitalele din mun. Chişinău sunt internate 50 de persoane care susţin că au fost bătute cu bestialitate de poliţie.

Câteva mărturii ale celor arestaţi şi torturaţi, preluate din ziarul Timpul din 13 aprilie:

* Damian Hâncu, student la Facultatea de Drept în Lyon, Franţa, 23 de ani. Protestatar paşnic. A fost reţinut la 7 aprilie după ce a stat de vorbă cu nişte jurnalişti suedezi. El a declarat că a fost torturat de poliţie şi impus să semneze declaraţii precum că ar fi fost instigat şi plătit de Opoziţie să participle la proteste. Diagnosticul: comoţie cerebrală, degete fracturate, contuzii ale ţesuturilor moi. „Mă aflam lângă Casa Presei când lângă mine se opri un microbuz şi din el ieşiră câţiva poliţişti cu cagule pe faţă. M-au băgat cu forţa în microbuz şi m-au dus în PMAN. M-au aruncat cu faţa la pământ lângă alţi circa 50 de tineri. Persoane necunoscute ne loveau pe toţi cu pumnii, picioarele şi patul armelor. Apoi ne-au dus la poliţie unde au continuat să ne maltrateze, obligându-ne să semnăm mărturii deja pregătite prin care recunoşteam că am participat la devastarea Preşedinţiei şi Parlamentului, la solicitarea partidelor din opoziţie”, povesteşte Damian Hâncu.

* Andrei Popa, 18 ani, nu a participat la proteste, ci trecea din întâmplare prin centrul oraşului. Afirmă că a fost bătut în comisariatul de poliţie, nu a primit hrană şi apă timp de 24 de ore şi a fost deţinut împreună cu 22 de persoane într-o celulă de 12 metri pătraţi. Diagnosticul: comoţie cerebrală, contuzie facială.

Traian Băsescu:Voronin are dorinţa de a ridica o cortină de fier pe Prut; Postat pe Youtube de Ionmd777

* Denis Rosco, student, 20 de ani, participant paşnic la proteste. Spune că a fost bătut în comisariatul de poliţie şi impus să semneze declaraţii false. Aflându-se în spital, o noapte a fost prins cu cătuşele de pat. Diagnosticul: comoţie cerebrală, fractura oaselor nazale, contuzie facială.

* Sergiu Creţu, 23 de ani, student, a fost un participant paşnic la proteste. Şi el susţine că a fost bătut în comisariatul de poliţie. S-a ales cu o fractură a braţului.

De câteva zile, Poliţia din Chişinau arestează membri ai partidelor politice de opoziţie (în special, de la Partidul Liberal) acuzându-i, în urma unor înscenări, de trafic de droguri, potrivit agenţiei Unimedia.

Cel puţin hilar a fost anunţul oficialităţilor moldovene, comunicat presei ieri, care susţinea că au arestat un cetăţean român cu numele Jordan N, acuzându-l voalat de spionaj. Asupra acestuia se găsisera 2-3 hărţi ale Chişinăului şi un carneţel de însemnări. Alte informaţii nu au fost făcute publice.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: