ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Teroare de stat, la Chisinau. Marturiile arestatilor

leave a comment »

Arestările, ameninţările şi bătăile aplicate opozanţilor de ofiţeri îmbrăcaţi civil (se pare de la Ministerul de Interne şi Serviciul de Informaţii şi Securitate) au dominat atmosfera cotidiană la Chişinău, după manifestaţiile violente care au culminat cu ocuparea şi incendierea clădirii Parlamenului moldovenesc.

O scurtă cronologie după manifestaţiile violente din 7 aprilie:

– Voronin a anunţat, în 9 aprilie, că omul de afaceri Gabriel Stati trebuie arestat, deoarece el ar fi finanţat protestele, potrivit hotnews.md.

La Universitatea Agrară din Chişinău, joi, în jurul orei 11,30 au venit două maşini BMW. Câteva persoane necunoscute au luat din sălile de clasă câţiva tineri, care au fost implicaţi activ la acţiunile de protest, şi i-au dus într-o direcţie necunoscută.

Arestări pe străzile Chişinăului; Foto: Unimedia/Ziarul de Gardă

Arestări pe străzile Chişinăului; Foto: Unimedia/Ziarul de Gardă

Potrivit martorilor, maşinele sunt: BMW, seria 5, culoare neagră, număr de înmatriculare C CV 361; BMW, culoare verde, număr SL AH 260. Persoanele sechestrate sunt: Enache Nicolae, Alexandru Malcocean, Andrei Filip, Andrei Stanco, Vitalie Mazur, Eduard Cherpec şi alte două persoane, cărora nu le sunt cunoscute numele.

– Joi, la Odesa a fost arestat omul de afaceri Gabriel Stati, a anunţat postul pro-comunist Omega. În acest moment se efectuează procedurile de extrădare, mai menţionează aceeaşi sursă.


– Doi reporteri ai postului tv românesc Antena 3 au fost opriţi la aeroportul internaţional Chişinău şi întorşi înapoi.

Companiile omului de afaceri G. Stati, Stati Holdings, au fost percheziţionate în zilele de 9-10 aprilie.

Agenţia France Press: Uniunea Europeană a cerut Republicii Moldova să reia relaţiile normale cu România, stat membru UE, după ce liderii comunişti au acuzat Bucureştiul de implicare în acţiunile de la Chişinău şi arestarea a peste 200 de tineri.

Video postat pe Youtube de ocstudio


– Companiile locale de energie electrică au întrerupt la sfârşitul săptămânii trecute alimentarea mai multor cvartale de blocuri. La fel, firmele de cablu tv şi internet întrerupt sistematic transmisiile.

Dorin Chirtoacă, primarul municipiului Chişinău, a cerut poliţiei municipale să asigure ordinea publică la acţiunea de protest din 10 aprilie.

Oleg Brega, cameraman la Jurnal tv, a fost bătut crunt de  câteva persoane in civil joi, în jurul orei 23:00, fiindu-i confiscate două camere de filmat, transmite Agenţia DECA-press. De asemenea, patru reporteri ai „Ziarului de Garda”, publicaţie de investigaţie, au fost intimidaţi, miercuri, în jurul orei 18,20, de către reprezentanţi ai forţelor de ordine.

– Voronin continuă să acuze autorităţile de la Bucureşti că ar fi sprijinit manifestaţiile violente de la Chişinău şi ameninţă jurnaliştii independenţi că au susţinut protestele prin intermediul informaţiilor difuzate. Cetăţenii români care au nevoie să trecaă graniţa în Republica Moldova au nevoie de viză şi o invitaţie aprobată de Ministerul de Interne din Moldova.

-Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) din Moldova susţine că România a fost implicată în evenimentele din Chişinău. Surse jurnalistice din Moldova afirmă că SIS a difuzat, în 9-10 aprilie, prin intermediul telefoniei mobile, prin SMS, diverse mesaje care sugerau participarea la manifestaţii care să aibă ca mesaj condamnarea celor care au protestat în 7 aprilie, la Parlament.

– Într-un comunicat postat pe site-ul SIS, oficialii acestei instituţii negă implicarea în evenimentele din 7 aprilie şi zielele care au urmat, acuzând că mass media moldovenească şi din România au practicat dezinformarea cu scopul de a  „provoca agresiunii şi violenţă în adresa Serviciului de Informaţii şi Securitate şi a colaboratorilor săi”.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: