ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Voronin, responsabil pentru violentele din Moldova.

with 3 comments

Declaraţia purtătorului de cuvânt pentru politică externă, Gert Weisskirchen, şi a purtătorului de cuvânt adjunct pentru politica externă, Markus Meckel, din cadrul fracţiunii SPD din Bundestagul german privind dezordinile din Chişinău după victoria comuniştilor la alegerile parlamentare din Republica Moldova:

Renunţarea la violenţă şi libertatea presei – imperativul momentului în Moldova

Preşedintele Vladimir Voronin în calitatea sa de încă–preşedinte poarta responsabilitatea principala pentru înrăutăţirea situaţiei politice din Republica Moldova. Expunerile lui din seara alegerilor, precum că în cadrul majorităţii absolute a comuniştilor ce se contura, orice discuţie cu opoziţia democratică aleasa în Parlament ar fi devenit de prisos, a dus la revărsarea butoiului.

Postat pe Youtube de nisi1t

Partidelor de opoziţie li s-au creat obstacole masive în timpul campaniei electorale si înaintea acesteia, fiindu-le blocat accesul la mass-media publica, iar presedinţii acestora fiind inundaţi de acuzări de către instanţele de judecată.


Lucrul înca valabil acum este de a face tot posibilul pentru crearea unei baze comune pentru un dialog politic cu cele trei partide liberale de opoziţie alese în Parlament. Cea mai importanta masura în stare sa creeze încredere, este de a asigura în mod urgent libertatea mass-media publice şi de a efectua o raportare obiectiva si cuprinzatoare despre alegeri, demonstraţiile paşnice de lunea trecută cauzele acţiunilor violente din 7 aprilie, precum si despre responsabilităţile tuturor partilor pentru acestea. Pe lînga prejudiciile aduse edificiilor guvernarii, acestea au avut drept consecinta si zeci de persoane rănite şi un caz de deces. Anume în aceste zile este necesar ca organele statului sa asigure garantarea demonstraţiilor pasnice si securitatea demonstrantilor.

Problema renumărarii voturilor sau a unei posibile repetări a alegerilor parlamentare ar trebui analizata deschis, la fel ca şi renunţarea la acuzaţiile aduse opoziţiei precum că ar fi un lachei al statelor vecine şi ar fi planificat o lovitură de stat.

Toate acţiunile Republicii Moldova împotriva Uniunii Europene, cum este introducerea vizelor pentru cetatenii Uniunii Europene din România, expluzarea ambasadorului român de la Chişinău, nu conduc la o degajare a situatiei, ci mai curand, vin în mod deschis, în contradicţie cu declaratiile oficiale privind politica moldovenească de integrare europeană.

Declaraţie din 9 aprilie 2009: Sursa: Unimedia

Publicitate

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. mda, ce mai poti zice.
  responsabilitatea nu este a noastra din nefericire pentru el…

  octavian

  Vineri, 10 aprilie 2009 at 21:58

 2. Bună Romulus!
  Bine ai făcut că ai postat comunicatul. Eu nu l-am găsit, e drept că nici nu l-am căutat. :mrgreen: Dar ştiam de el. Nu l-ai găsit şi pe cel al CDU? Linkul ăla către UNIMEDIA pe care l-ai pus nu duce nicăieri.

  Oricum, comunicatul ăsta al SPD e mai tare decât al partidelor din România.

  Roxana Iordache

  Sâmbătă, 11 aprilie 2009 at 06:28

 3. Scuze, a deschis! Mersi mult, am să-i pun şi eu în blogroll, că altfel, la lenea mea capitală, nu găseam site-ul, în sensul că nici nu-l căutam. 🙂

  Roxana Iordache

  Sâmbătă, 11 aprilie 2009 at 07:05


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: