ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Expulzari din Republica Moldova. Amenintari oficiale

with 4 comments

– Potrivit agentiei Ria Novosti, citata de Realitatea TV, ambasadorul Romaniei de la Chisinau va fi expulzat. Amenintarea cu expulzarea a diplomatului roman ar fi fost facuta de Vladimir Voronin, presedintele Republicii Moldova.

Proteste violente la Chisinau; Foto: Unimedia

Proteste violente la Chisinau; Foto: Unimedia

– In Piata Mare din Chisinau manifesteaza circa 2000 de tineri si membrii ai opozitiei.

– Vama de la Sculeni, judetul Iasi a fost deschisa, permitandu-se unor grupuri de studenti moldoveni care studiau in Romania sa ajunga la Chisinau, dupa ore intregi in care accesul acestora in republica Moldova nu a fost permis.

– Preşedintele moldovean Vladimir Voronin acuză România că ar fi în spatele revoltelor de la Chişinău, anunţă AFP. Voronin a declarat că va recurge la forţă dacă protestele continuă. În acelaşi timp, Republica Moldova a decis introducerea regimului de vize obligatoriu pentru România.

Foto: Unimedia

Publicitate

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nu ţi-ai amintit de 13 iunie?

  Roxana Iordache

  Joi, 9 aprilie 2009 at 00:17

  • Buna Roxana,
   Da, seamana. e la fel si cu ce s-a intamplat la noi in 18 februarie 1990, cand a fost atacat Guvernul. La fel si in 13-15 iunie. Dar, doar seamana, e totul la un nivel mult mai mic. Nu sunt mortii si ranitii de atunci si nici sutele de arestari, din fericire. Insa, la ei totul se opreste aici. Mi-am dat seama cand a vorbit Chirtoaca. Mi s-a parut totul jalnic.

   Romulus Cristea

   Joi, 9 aprilie 2009 at 22:33

 2. Pentru Roxana,
  Insa imi pare tare rau de un singur lucru. Nu am putut sa ajung la fata locului ca sa zic asa. Am nostalgii…Insa cred ca poate daca as fi ajuns, n-as fi stat deloc in laturi. Cred ca imi lipsea..

  Romulus Cristea

  Joi, 9 aprilie 2009 at 22:48

 3. Romulus, da. Partea proastă e cu tinerii arestaţi şi pe care nu-i apără nimeni. Şi noi suntem mămăligi.Până acum ar fi trebuim să mobilizăm struţii din mass-media, să dăm cu ei de pământ, chiar dacă au embargo de la guvernele lor, să-i obligăm să-şi respecte profesia.

  Noroc că Renate Weber a determinat PNL să se adreseze forurilor internaţionale şi asociaţiilor pentru drepturile omului, şi nu în ultimul tând, FIJ şi Repoters sans frontieres. Asta trebuia făcut de mult. Eu scriu de câteva zile pe blog în sensul ăsta.

  Poţi tu capacita presa din ţară ca să facă asta? Să sesizeze marile asociaţii internaţionale ale jurnaliştilor şi marile instituţii mass-media, în aşa fel încât să determinăm un adevărat asediu mediatic la frontierele R.M., iar bolşevicii fie să le interzică accesul şi să-i enerveze la culme, ca să stea cu ochii pe Basarabia, fie să le permită accesul şi atunci să se mediatizeze pe plan mondial realitatea de acolo – şi atunci şi jurnaliştii din România să li se poată alătura.

  Trebuie determinată solidaritatea asta, trebuie mizat pe orgoliu, pe demnitate profesională – de exemplu, să-i facem laşi pe cei de la CNN şi de la marile agenţii de presă sau publicaţii scrise care se eschivează.

  Să le dăm filme cu mărturii ale jurnaliştilor reţinuţi şi intimidaţi, apoi expulzaţi. Poate reuşeşti să-i convingi tu pe toţi ai noştri şi pe cei din Basarabia care au avut de suferit să facă şi ei, în solidar, o sesizare la CEDO şi de asemenea, un apel către asociaţiile menţionate mai sus. Sunt sigură că ar fi de mare impact, pentru că mizez pe reacţia Reporteres sans Frontieres cel puţin la fel de energică precum a fost în campania Free Tibet din timpul călătoriei flăcării olimpice spre China. Dacă determinăm CNN să vină, am dat lovitura. Ştiu că ei sunt telecomandaţi guvernamental, dar, repet, putem marşa pe imperativul solidarităţii şi al demnităţii profesionale. Tu în mod sigur poţi determina să se urnească o campanie mare. Şi dacă va fi nevoie de mine, telefon, mesaj pe mail, blog etc. Ştii tu.

  Foarte tari au fost cei de la televiziunea online „jurnal.tv” din Basarabia, care au cerut în bloc azil politic în SUA, au depus aseară cererea la Ambasadă. Asta îi obligă pe americani. Nu ştiu dacă a mai fost vreo cerere de azil politic din spaţiul european către SUA de la mineriada din iunie 90 încoace.

  În rest, vorba ta, acolo opoziţia e slabă rău. Chirtoacă mi se pare lamentabil, Filat, un bleg, iar Urechianu e experimentat, dar nu-i mi se pare că experienţa politică foloseşte în sens pozitiv. Când i-am văzut cum se căciuleau la Voronin, în timp ce copiii-ăia se expuneau în stradă… vorba ta.

  Pe tine sigur te umflau ăia şi mă tem că nu-ţi dădeau drumul aşa de repede. 🙂 Dar pe bune că nu-i de râs. Sunt sute de arestaţi. Nu se ştie ce se întâmplă cu ei. Dacă nu profităm de momentul ăsta e o prostie.

  Roxana Iordache

  Sâmbătă, 11 aprilie 2009 at 06:16


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: