ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Conacul Hagi Tudorache din Gradistea, vandalizat

with 10 comments

Arhitectul Adrian Bălteanu a pregătit încă o serie de articole, însoţite de fotografii, pe care le voi posta pe blog începând de azi.
În cele ce urmează, un documentar despre Conacul Hagi Tudorache din Grădiştea al aceleiaşi familii ce a deţinut, printre altele şi Pasajul Comercial Lipscani – Gabroveni (cunoscut în prezent sub denumirea de Hanul Gabroveni).

******

Conacul Hagi Tudorache; Foto: arh. Adrian Bălteanu

Conacul Hagi Tudorache-ruine Foto: arh. Adrian Bălteanu

Semnal privind starea gravă în care se află Conacul Hagi Tudorache din Grădiştea

Conacul Hagi Tudorache din Grădiştea, jud. Ilfov, situat pe malul la sud de lacului Căldăruşani, lîngă Biserica Adormirea Maicii Domnului, având adresa Str. Bisericii Maxineni nr. 10 (fosta adresă: Str. Bisericii nr. 589) este o clădire de jum. sec al XIX-lea – începutul sec. al XX-lea.

Clădirea nu este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice.

Date istorice:

În 1768 s-a născut, la Curtea de Argeş, Tudor Tudoran. De mic a fost dat de tatăl său ca ajutor negustorului detailist din Bucureşti Tudorache Hagiu, acesta nu a avut urmaşi de sânge, iar Tudor Tudoran i-a moştenit averea şi numele. În 1805 s-a căsătorit cu Elena, fiica logofătului Firea. Cu aceasta a avut 9 copii; din cei 7 copii ce au ajuns la maturitate 3 au fost fete iar 4 băieţi (Constantin/Costache, Gheorghe/Ghiţă, Iancu şi Mihalache). Tudor Hagi Tudorache s-a făcut remarcat ca importator angro, din Viena şi Leipzig, şi distribuitor în toată Valahia, el fiind unul din cei mai importanţi negustori români ai vremii (a dobândit patenta de clasa I în 1832). În 1846 şi-a lăsat toate afacerile fiului său Costache şi nepotului Ilie Zamfirescu. Costache îşi începe în 1847 afacerile pe cont propriu, lasând firma tatălui său, fratelui mai mic, Gheorghe. În 1848 moare Tudor Hagi Tudorache. Costache Hagi Tudorache moare în 1855. Pe clădirea conacului din Grădiştea apar iniţialele CHT (poate ale lui Costache Hagi Tudorache).

Click pe imaginile de mai sus pentru a mări fotografiile

După Nicolae Angelescu proprietăţile lui Tudor Hagi Tudorache erau:

 • casa din mahalaua Oţetari, ce exista până de curând pe str. Italiană 22, acum pe locul ei, după ce a fost lăsată o perioadă în ruinare, se înalţă o altă clădire;
 • o prăvălie în Hanul cu Tei;
 • grupul de prăvălii “Hănişorul” de pe Uliţa Lipscani din Bucuresti posibil a fi aceeaşi cu proprietatea arsă la Marele Foc din 1847 şi pentru care Costache Hagi Tudorache obţine de la Sfatul Orăşenesc autorizaţie de construire „din nou”. După moartea lui Costache Hagi Tudorache imobilul este moştenit de Eliza Hagi Tudorache. Clădirea a fost denumită Hanul Hagi Tudorache sau Pasajul Comercial Lipscani – Gabroveni, în momentul de faţă este denumit incorect Hanul Gabroveni. Clădirea este clasată în LMI.
 • două prăvălii pe uliţa Cavafilor

Există o legătură între familia Hagi Tudorache şi Biserica Oţetari (clasată LMI) din Bucureşti, prin contribuţia la reabilitarea acesteia din 1860-1866 şi prin existenţa plăcii de mormânt a soţiei lui Tudor Hagi Tudorache (soţii au fost înmormântaţi aici pînă la strămutarea cimitirului).

Tot de numele Hagi Tudorache este legată casă din Comuna Budeasa, satul Budeasa Mare, Argeş, clasată în LMI, Lista o datează la 1762, casă se află şi în anexa III a Legii 5/2000 la categoria Valori de patrimoniu cultural de interes naţional (monumente istorice de valoare naţională excepţională) subcategoria Monumente de arhitectură populară.

Faţadă conac; 13 martie 2009

Faţadă conac; 13 martie 2009

Despre starea Conacului Hagi Tudorache

În data de 13 martie 2009 era prezentă următoarea stare de protecţia a imobilului:

· lipsa îngrădiri sau a pazei;

· din discuţia cu o localnică am aflat că aici mai demult a funcţionat o şcoală, că acum nu există vreun proprietar cunoscut, iar cum accesul este liber, au fost furate mobilierul şi elemente ale clădirii;

· existenţa unor copaci proaspăt tăiaţi şi a lemunlui rezultat încă neridicat

Toată tîmplăria a fost luată, de asemenea nu mai există scara ce duce la etaj şi acoperirea casei acesteia.

Luând în considerare acestea este foarte plauzibil ca procesul de vandalizare să fie activ, astfel următorele componente ale clădirii pot dispărea relativ repede: învelitoarea metalică, şarpanta, cărămida zidurilor.

Părţi din decoraţia tavanului este distrusă (fragmente de stucatură se regăsesc în molozul de pe pardoseală). Este probabil ca sub vopseaua de ulei a încăperilor să se găsească decoraţie originară pictată, se văd urme într-una din camere. În partea nordică a clădirii există fisuri importante (atât pe parter cât şi pe etaj, cu mărirea semnificativă a rosturilor dintre cărămizi) probabil din tasare, care pot afecta stabilitatea acesteia(…)

Articolul integral poate fi citit pe Scribd

Foto şi text: arh. Adrian Bălteanu

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Multumiri pentru respectul aratat istoriei.
  O urmasa a familiei Hagi Tudorache,
  Iconica Sabaila

  Iconica Sabaila

  Duminică, 20 septembrie 2009 at 23:57

 2. Dl. Cristea, noi am mai vorbit cand cu pozele cu revolutia si Golaniada pt ghidul Bucurestilor. Va multumesc inca odata si pe aceasta cale.
  Acum insa voiam sa va las aici o legatura spre un articol care vorbeste de un alt imobil al familiei Hagi Tudorache, pe care vad ca nu l-ati mentionat aici:
  http://bucurestiinoisivechi.blogspot.com/2010/01/casa-hagi-theodorachi-arhitect-toma.html
  Succese !
  P.S. In noiembrie 2009 cand am fost eu la Gradistea, conacul incepuse sa fie demolat; am sa caut poza acasa…

  Madalin Focsa

  Joi, 4 februarie 2010 at 12:16

 3. Am fost in urma cu o saptamana prin zona, si am filmat conacul si imprejurimile. Se pare ca a mai ramas doar fatada de el. Uitati linkul pe youtube: http://youtu.be/Iv48UjvnllY

  Ciprian Marginean

  Marți, 15 mai 2012 at 18:23

 4. Fotografii si informatii din luna mai 2012, despre conac: http://exploratorurban.wordpress.com/2012/05/28/sos-conacul-hagi-tudorache/

  FolkFan

  Luni, 28 mai 2012 at 12:18

 5. Dl Cristea, recitind articolul cu ocazia ultimelor comentarii, am revăzut informaţia cu numirea incorectă a Pasajului Comercial. Nu ştiu dacă ştiaţi, dar zidurile adevăratului han Gabroveni încă se mai păstrează, ele fiind înglobate în construcţia cunoscută azi drept „Căminul Universal” – iată aici poziţia ei: http://wikimapia.org/7539719/ro/C%C4%83min-Universal-fostul-han-Gabroveni
  Poate că ar fi bine să promovaţi şi dvs această informaţie, ca adevărul să triumfe, inclusiv în acel proiect de restaurare, unde arhitecţi precum Hanna Derer (pt care am dealtfel tot respectul) au susţinut perpetuarea denumirii eronate pt Pasajul Comercial, în ciuda evidenţelor clare istorice.

  Mădălin Cristian Focşa

  Luni, 28 mai 2012 at 16:34

 6. Va felicit pentru acest articol. Mult noroc in continuare!

  Delcea

  Joi, 28 noiembrie 2013 at 01:02

 7. Salutare, Un articol destul de interesant. Felicitare si Bafta in continuare la postari.

  Al Morno

  Marți, 3 decembrie 2013 at 15:49

 8. […] zidurile rămase fiind transformate în locuinţă. Deşi eram pe cale de a renunţa în a căuta conacul Hagi Tudorache, stâlpii masivi de piatră care, la un moment dat, ţineau porţile de acces către conac, ne-au […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: