ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Demolari la Palatul Stirbei

with one comment

* Vă invit să citiţi în curând, pe acest blog, un articol documentat, semnat de arhitectul Adrian Bălteanu, despre ansamblul Palatul Ştirbei şi despre lucrarile de demolare, cel puţin discutabile,  executate în zonă.

arh. Adrian Bălteanu

Lucrări avansate de şantier, la Palatul Ştirbei; Foto: arh. Adrian Bălteanu

Primăria Sectorului 1 a dat autorizaţie de desfiinţare pentru clădirile din strada Banului nr. 2. Pentru această adresă există un Ordin al Ministrului Culturii şi Cultelor de declasare din Lista Monumentelor Istorice. Poziţia din listă, figura ca anexă la Palatul Ştirbei, fiind datată la sfârşitul secolului XIX. Pe acest amplasament va fi construită o clădire înaltă. În prezent, lucrările de demolare sunt aproape finalizate. La faţa locului nu există vreun panou care să ofere date privind demolările (ceea ce constituie o încălcare a legii 50/1991 şi a Ordinului MLPAT 63/N din 11 august 1998).

Asamblul iniţial al Palatului Ştirbei până la momentul recentelor demolări a fost împărţit în trei parcele: Banului nr. 2 (unde se afla, printre altele, partea însemnată a pivniţelor), Calea Victoriei nr 107 (palatul propriu-zis), Calea Victoriei nr. 109 (corpul semicircular al grajdurilor, conform aprecierilor unor specialişti, unic în Bucureşti)
Imobilul Calea Victoriei nr 107 (construcţia propriu-zisă a palatului împreună cu parcela, şi orice alte construcţii de pe ea, inclusiv pivniţele demolate) este clasat în Lista Monumentelor Istorice din 2004 (B-II-m-A-19860) şi apare în anexa legii 5/2000.

Demolările nu se rezumă doar la clădirile de pe parcela din str. Banului nr 2 (dreapta imaginii). Demolarea pivnitelor de linga Palatul Stirbei (stinga imaginii) ar putea constitui o infractiune in lipsa unei declasari partiale a acestuia; Fotografie realizată de Adrian Bălteanu

Demolările nu se rezumă doar la clădirile de pe parcela din str. Banului nr 2 (dreapta imaginii). Demolarea pivniţelor de lângă Palatul Ştirbei (stânga imaginii) ar putea constitui o infracţiune în lipsa unei declaşări parţiale a acestuia; Fotografie realizată de Adrian Bălteanu

Prin Ordinul Ministrului Culturii şi Cultelor (OMCC) nr. 2534 din 17/09/2007, a fost declasat imobilul din str. Banului nr. 2 (din informaţiile mele CNMI nu şi-a dat acordul pentru declasare). Acesta este singurul OMCC publicat în Monitorul Oficial pentru declasare vreunei componente din ansamblul iniţial al Palatului Ştirbei.
Imobilul Calea Victoriei nr. 109 nu este clasat în Lista Monumentelor Istorice.
Ultimile două imobile se află în zona de protecţie a Palatului Ştirbei. Toate trei se află în zona de protecţie a altor monumente din zonă.

Demolările de pe oricare din cele trei parcele pentru a fi legale trebuie să aibă autorizaţie de desfiinţare şi aviz de la Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a Municipiul Bucuresti (DCCPCN-MB) sau Ministerul Culturii si Cultelor (informatii care cu excepţia demolării din str. Banului nr. 2 nu au fost identificate de noi)
Demolările din imobilul Calea Victoriei 107 pentru a fi legale implică existenţa unui ordin de declasare parţială, ordin ce nu pare să existe.

Publicitate

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

 1. Iuliu Maniu a vrut Republica Federala; acest lucru nu exista se pare in cultura romanilor care se arata mirati de adevarul istoric;

  nimeni se pare ca nu stie ca Banatul s-a proclamat inainte de 1 dec 1918 ca fiind Republica Autonoma Banat si a durat cateva luni de zile pana la Unire si separarea banatului de sud care a trecut la sarbi;

  nimeni nu admite ca au fost si cetateni de etnie romaneasca care s-au opus Unirii in varianta de stat unitar a lui Bratianu;

  acum, cladiri istorice sunt daramate si sterse din istorie;

  asta e sabotaj, nu progres, spalare de creier in scoli si stergerea dovezilor istorice. pentru BANI

  Paul

  Vineri, 20 februarie 2009 at 00:57


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: