ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Imobil demolat in ansamblul de arhitectura Batistei

with 6 comments

Din clădirea din str. Batiştei nr. 26, sector 2, Bucureşti, nu au mai rămas decât fundaţia şi un munte de moloz.

27 sept.2008

27 sept.2008

Demolarea imobilului a fost execută într-un timp record, începând de la sfârşitul lunii septembrie, deşi au existat mai reclamaţii ale unor persoane fizice şi organizaţii care solicitau clasarea în regim de urgenţă. Memoriile şi reclamaţiile făcute la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Primăria Municipiului Bucureşti au rămas fără răspus, neexistând nicio reacţie a autorităţilor.

Arhitecţi, dar şi membrii unor asociaţii au atras atenţia că deşi clădirea nu este înscrisă în lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii şi Cultelor, face parte totuşi din ansamblul de arhitectură „Strada Batiştei”.

„Conform PUZ-Zone construite protejate, clădirea este situată în Zona construită protejată nr. 20 – Batiştei.

Începutul lunii octombrie 2008

Începutul lunii octombrie 2008

Această zona face parte din categoria Trasee şi este una de tip Strada de ţesut tradiţional majoră.Această zonă este catalogată de PUZ-Zone construite protejate ca Zonă protejată cu valoare ridicata şi grad de protecţie maxim, într-o astfel de zonă „trebuie protejate valorile arhitectural-urbanistice, istorice şi de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală, fondul construit, caracterul şi valoarea urbanistică”, susţine arh. Adrian Bălteanu.

Clădirea face parte din Ansamblul de arhitectură “Str. Batiştei” cod Lista Monumentelor Istorice (LMI): B-II-a-B-18093 şi se află în zona de protecţie a Casei Marmorosch-Blank (Casa Spayer, arh. Louis Blanc, 1900), aflată pe str. Batiştei 24 A, cod LMI: B-II-m-B-18096. În zonă există mai multe clădiri clasate în LMI, nu a fost făcut un studiu amănunţit asupra zonelor de protecţie a acestora, astfel clădirea de la nr. 26 este posibil să se afle şi în zone de protecţie a altor monumente istorice.

Demolarea a început la sfârşitul lunii septembrie 2008,
La faţa locului nu există vreun panou de identificare a acestei acţiuni conform legii 50/1991 şi a Ordinului MLPAT 63/N din 11 august 1998
În cazul unor ilegalităţi în astfel de situaţii, autorităţile care trebuie să intervină sunt:
· Direcţia Inspecţie şi Control din cadrul Primăriei Sectorului 2, Serviciul inspecţie control constructii (cf. legii 50/1991)
· Inspectoratul în Constructii al Municipiului Bucureşti (cf. legii 50/1991)
· Inspectoratul General de Poliţie (cf. legii 259/2006)
· Direcţia Cultură, Culte, Patrimoniu Cultural Naţional – Municipiul Bucureşti (legea 422/2001)

Stadiul demolării în 4 octombrie 2008

Stadiul demolării în 4 octombrie 2008

Până în prezent reprezentanţii autorităţilori locale şi de stat nu au intervenit pentru oprirea lucrărilor. La începutul lunii octombrie un echipaj al poliţiei a venit la faţa locului unde au discutat cu muncitorii care participau la demolare.

Cerera Asociaţiei "21 Decembrie" de stopare a demolărilor

„La o primă vedere, clădirea beneficiază de o compoziţie arhitecturală complexă.

În urma unei analize orientative a planurilor istorice şi a imaginilor de la faţa locului există posibilitatea ca o parte din zidurile acestei clădiri să fie anterioare anului 1846”,a precizat arh. Bălteanu.

Argumentele arhitectului:
·Păstrarea unei părţi din conturul la sol al clădirii figurate în planul de la 1846 (Borroczyn)”,a precizat arh. Bălteanu.

· Existenţa unui joc de asemănări şi diferenţe la nivelul profilelor orizontale ale clădirii, acest joc ar putea trăda un gest coerent al arhitectului actualei clădiri de marcare a unui preexistent. Profilul dintre parter şi etaj aflat doar în zona unde e posibil, conform studiilor planurilor istorice, ca arhitectul clădirii actuale să fi păstrat ceva anterior este unul mai elaborat. Cel dintre etaje, simplificare a primului, în cazul în care acesta ar fi păstrat, ar putea arăta intenţia arhitectului de a integra primul profil imaginii de ansamblu, dar totodată şi pe cea de a-i păstra identitatea de martor al vechii clădiri. S-ar putea argumenta faptul că acest al doilea profil este mai simplificat fiind mai departe de privitorul aflat în curte. (…)
· Poziţionarea pe parcelă, deşi parcela este una de formă neregulată, iar frontul este o linie frântă, o clădire construită în a doua pătrime a secolului al XX-lea, în zona centrală a Bucureştiului nu putea fi realizată decât respectând un anumit regim de aliniere.

În 6 octombrie a.c., reprezentanţii Asociaţiei „21 Decembrie” au solicitat Primăriei Municipiului Bucureşti, „stoparea demolării ilegale” a imobilului din Batiştei nr. 26.

Foto: arh. Adrian Bălteanu şi Lucian Alexandrescu;

* Citeste si articolul:

Demolari in ansamblul de arhitectura Str. Batistei de la Vox.com

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ce imbecilitate cu spume! Asta ţine de Primăria Capitalei? Incredibil ce se poate întâmpla în ţara asta de tâmpiţi. În mod sigur, am să dau şi eu un link la semnalele tale şi să vedem ce se poate face măcar pentru a nu se repeta precedentul, pentru că, din păcate, în cazul respectiv nu cred că se mai poate face nimic – imaginea e dezolantă. Cine e responsabil? Al cui e interesul? Mama lor n-are nici o vină.

  Roxana Iordache

  Vineri, 10 octombrie 2008 at 10:20

 2. Ordinea impartirii responsabilitatilor este:
  · Direcţia Inspecţie şi Control din cadrul Primăriei Sectorului 2, Serviciul inspecţie control constructii (cf. legii 50/1991)
  · Inspectoratul în Constructii al Municipiului Bucureşti (cf. legii 50/1991)
  · Inspectoratul General de Poliţie (cf. legii 259/2006)
  · Direcţia Cultură, Culte, Patrimoniu Cultural Naţional – Municipiul Bucureşti (legea 422/2001)
  S-au trimis sesizari la toti cei de mai sus si niciun raspuns pana acum, doar ca acel imobil a disparut.

  Romulus Cristea

  Vineri, 10 octombrie 2008 at 13:23

 3. […] 2) Imobil demolat în ansamblul de arhitectură Batiştei; […]

 4. Trist, chiar dramatic. Un oras care dispare incet incet… Sper sa se mai poata face ceva cat nu este prea tarziu. Daca as avea puterea, i-as condamna la moarte pe cei care distrug asemenea bijuterii. De fapt, se distruge istoria. Iar noi romanii suntem maestri in a face asta.

  Dragos Cuzuban

  Vineri, 31 octombrie 2008 at 08:39

 5. Sal, Romulus!
  Dupa cum bine stii, sunt managerul unei Agentii Imobiliare, intamplarea face ca exact in acea perioada aveam de facut o tranzactie la Notariatul aflat pe Batistei la nr 28, adica gard in gard cu nesimtirea… Eram in curtea Notariatului cu clientii mei si bucati de moloz sareau in curtea Notariatului obligandu-ne sa ne retrageam ptr a nu fi loviti.
  In acel moment, oarecum iritat, am ridicat privirea si am vazut ce se executa la acel imobil! Dupa care am prins a comenta cu clientii mei, italieni din zona de sud a peninsulei, care erau foarte intrigati de ceea ce se intampla si se intrebau, de fapt ma intrebau, de ce nu se conserva acea cladire sau macar fatada ei?!
  Raspunsul meu, in necunostinta de cauza a fost ca se poate ca acea cladire sa nu fie una de interes arhitectonic/monumental sau ptr ca este foarte perimata! Ce puteam spune!
  Acum, ca am vazut pe blog-ul tau despre ce este vorba sunt cu atat mai mult intrigat, dar, in acelasi timp, si resemnat: banii vorbesc!
  Bunul simt, pe care tu inca il mai cauti, sta cu nesimtirea si cu nepasarea la masa. Iar in rol de bucatar este Maria Sa SPAGA!
  Alea iacta est!
  Asteptam ca o noua generatie sa vina si sa puna la loc ceea ce astazi cu atat inconstienta noi distrugem.
  Si maine mai este o zi!
  Speranta…

  Bogdan Martin

  Marți, 11 noiembrie 2008 at 15:57

 6. totusi, nu e clar, demolarea s-a facut cu autorizatie sau fara ?
  cred ca breasla arhitectilor trebuie sa initieze :

  1. procese impotriva autoritatilor locale care nu respecta legi in vigoare;
  2. modificari legislative pentru asigurarea coerentei actului de autorizare a interventiilor in mediul urban ( si nu numai ) ;
  3. modificari legislative ale modului de administrare a imobilelor de locuinte colective ;
  4. PUZ-uri noi cu prescrieri detaliate si ilustrari grafice pentru zonele protejate ;
  3. campanie de informare a proprietarilor de imobile in mediul urban, cu privire la legislatia in vigoare ;
  4. campanie de sensibilizare a locuitorilor oraselor la estetica urbana ;

  fara o actiune constanta a breslei cred ca nu ne ramane decat sa suferim in tacere.

  arhitect

  Oana Iordachescu

  Miercuri, 10 decembrie 2008 at 15:01


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: