ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Romania, în topul poluatorilor europeni

leave a comment »

art_93837_11.jpg

România, în topul poluatorilor europeni

Romulus Cristea
Miercuri, 02 Mai 2007

În Romania, in ultimii ani, au crescut emisiile de gaze cu efect de seră, se arată într-o statistică a Agenţiei Europeane de Mediu, publicată în primul trimestru al acestui an.

Cresteri ale emisiilor de gaze cu efect de sera au fost inregistrate in Luxemburg, Irlanda, Cehia si Romania. Alte tari precum Lituania, Bulgaria, Estonia
si-au redus emisiile cu pana la o treime. Cu toate ca activitatile economice si turismul sunt la un nivel superior de dezvoltare in Germania, Elvetia si Suedia, aceste tari au avut emisii de gaze monitorizate sub nivelul celor din Romania.
AEM a monitorizat emisiile cu efect de sera pe continentul european pentru perioada 1990-2004. Conform statisticilor, Romania s-ar afla pe locul 5 al tarilor europene la emisiile de gaze.
Conform Protocolului de la Kyoto, care prevede reducerea emisiilor de dioxid de carbon, in Romania, prin planul de alocare vor fi 248 de instalatii care vor beneficia de certificate de emisii de gaze cu efect de sera. Acesta reprezinta dreptul pe care un operator care administreaza o instalatie il are de a emite o tona de dioxid de carbon, intr-o perioada determinata.
Reprezentantii Agentiei Nationale Pentru Protectia Mediului sustin insa ca stam foarte bine in ceea ce priveste reducerea emisiilor de dioxid de carbon, iar in perioada urmatoare vom putea chiar „exporta” din unitatile de aer curat. Acestia sustin ca pentru protocolul semnat in 2006 anul de referinta era 1989, iar, raportat la acest nivel, poluarea s-a redus, datorită restrângerii activităţii unor întreprinderi mari poluatoare, cu 40-50%.

» În Romania, 248 de instalaţii vor beneficia de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

Articol aparut in ziarul România liberă
www.romanialibera.ro

Reclame

Written by Romulus Cristea

Joi, 3 mai 2007 la 15:06

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: