ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Liber la infracţiuni bancare

leave a comment »

Încălcarea normelor bancare nu mai este infracţiune

Romulus Cristea

Parlamentarii au decis că încălcarea normelor bancare nu mai constituie infracţiune. Aceştia au aprobat recent dezincriminarea anumitor infracţiuni bancare prevăzute de Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Astfel, ar urma să scape de pedeapsa cu închisoarea de la 5 la 15 ani atât cei care s-au facut vinovaţi de acordarea de credite cu încălcarea normelor de creditare, precum şi cei care au utilizat creditele în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. De asemenea, mai mulţi bancheri s-au pronunţat, pentru dezincriminarea acestor infracţiuni, susţinând ca ele încalcă normele comunitare.
Prin dezincrimarea acestor fapte ar urma să scape de pedeapsa cu închisoarea de la 5 la 15 ani atât cei care s-au facut vinovaţi de acordarea de credite cu încălcarea normelor de creditare, precum şi cei care au utilizat creditele în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. În acestă situaţie creată, Direcţia Naţională Anticorupţie a fost nevoită să închidă nu mai puţin de 50 de dosare aflate în cercetare, câteva privind prejudicii de sute de milioane de euro.
În anul 2003 procurorii anticorupţie au descoperit 93 de infracţiuni privind utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, 181 în 2004 şI alte 63 în 2005.
Într-o declaţie acordată BBC, procurorul-şef al DNA, Daniel Morar a precizat: “Procurorii au anchetat asemenea cazuri – care nu sunt puţine, sunt cu zecile, poate chiar sute, nu ştiu, dar oricum de ordinul zecilor – şi au trimis în judecată. Pentru o parte din aceste infracţiuni, generic numite „acordarea de credite nelegale” avem condamnări, avem condamnări definitive, avem obligarea la despăgubiri. Ce se va întâmpla de aici încolo este următorul lucru: în toate aceste dosare, inculpaţii vor fi achitaţi pe motiv că legiuitorul, deci Parlamentul, a dezincriminat fapta“.

Articol apărut în ziarul România liberă
www.romanialibera.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: