ROMULUS CRISTEA

PERIODIC – Blogul lui Romulus Cristea

Harta poluării

leave a comment »

harta-poluarii.jpg

Sistem on-line de supraveghere a noxelor
Harta poluării

Romulus Cristea
Sambata, 28 Aprilie 2007

Proiectul „Air-Aware” va permite luarea unor decizii de către autorităţi în strânsă legătură cu nivelul emisiilor de noxe şi impactul poluării asupra stării de sănătate a locuitorilor, pentru fiecare stradă în parte.
In baza unei finantari de aproape o jumatate de milion de euro, Administratia Nationala de Meteorologie deruleaza pana in anul 2008 un proiect vizand dezvoltarea unui sistem de supraveghere si avertizare a impactului poluarii aerului asupra mediului urban. Proiectul „Air-Aware” este finantat de Uniunea Europeana, fiind singurul aprobat pentru Romania. Se urmareste prognozarea poluarii aerului, evaluarea impactului acestuia asupra starii de sanatate a populatiei si avertizarea factorilor responsabili, in corelare cu planurile de dezvoltare urbanistica pe termen scurt, mediu si lung in zona Bucuresti. „Va fi un instrument util pentru luarea unor decizii in beneficiul populatiei si al mediului”, a precizat Ion Sandu, director general ANM. Sistemul de monitorizare a poluarii va stoca toate informatiile intr-un server, rezultatele fiind folosite la alcatuirea unei harti generale a Capitalei cu detalii la nivel de strada, indicand nivelul poluarii si riscul la unele imbolnaviri ale populatiei. Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, a afirmat ca un astfel de demers „poate avea un impact asupra dezvoltarii imobiliare, insa important este faptul ca va exista din partea cetatenilor un comportament mai responsabil pentru pastrarea unui mediu mai curat”.
În cadrul proiectului ANM beneficiaza de parteneriate cu Centrul de Planificare Urbană şi Metropolitană, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Autoritatea de Sănătate Publica, Institutul de Biologie din cadrul Academiei, precum şi cu Meteo-France.

Articol apărut în ziarul România liberă
www.romanialibera.ro

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: